Με αφορμή ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς σχετικά με την χθεσινή πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών, το υπουργείο Εθνικής ‘Αμυνας εξέδωσε απόψε ανακοίνωση, με την οποία χαρακτηρίζει ψευδή οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων και αποσαφηνίζει τα εξής:

– Κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, τις μεσημβρινές ώρες της 22ας Αυγούστου 2022, έλαβε χώρα πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών.

– Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ’ αυτό δυτικά της Μεγίστης. Η πτήση των εν λόγω αεροσκαφών, έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίδειξης διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.

– Ενώ η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου, παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης.

– ‘Αμεσα απογειώθηκαν τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία ανεγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16, που αναχαιτίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

– Επί του θέματος έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

“Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής”, καταλήγει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην ανακοίνωσή του.