Προσηλωμένη στην ολοκλήρωση του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της Λάρισας είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας καθώς ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση δημοπράτησης του έργου προϋπολογισμού 1,6 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά στην αποκατάσταση του σκηνικού του οικοδομήματος με την τοποθέτηση νέων αρχιτεκτονικών μελών και τη συμπλήρωση θραυσμένων αρχαίων μελών με νέο υλικό.

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός: «Το Α΄ Αρχαίο Θέατρο κατασκευάστηκε στις αρχές του 3ου αιώνα π.χ. και αποτελεί το πιο εμβληματικό μνημείο της Λάρισας. Σε άριστη συνεργασία με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την  Εφορεία  Αρχαιοτήτων  Λάρισας καταφέραμε να υπάρχει συγκεκριμένος ορίζοντα υλοποίησης, και επαρκή χρηματοδότηση για  το εν λόγω έργο. Ο πολιτισμός  είναι βαθιά αναπτυξιακό εργαλείο και τα μνημεία οφείλουμε να τα αποδίδουμε στην κοινωνία γιατί  μόνο έτσι  μπορούμε να τα προφυλάξουμε και να τα συντηρούμε. Είναι μια μεγάλη προσπάθεια, τα οφέλη της οποίας επιστρέφουν στην  κοινωνία. Αισιοδοξούμε και ευελπιστούμε το Αρχαίο Θέατρο να παραδοθεί και να ανοίξει τις πύλες του στα τέλη του 2023».

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Ειδικότερα, μετά τη σύνταξη και υποβολή των τευχών δημοπράτησης από τον Φορέα Υλοποίησης και Κύριο του έργου που είναι το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ / Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, για το Υποέργο 8 «Παροχή Υπηρεσιών για «Παραγωγή αντιγράφων αρχιτεκτονικών μελών και επεξεργασία σε ηλεκτρονικό παντογράφο» προϋπολογισμού 1.626.617,52 ευρώ, διενεργήθηκε ο προβλεπόμενος έλεγχος από την Ειδική Υπηρεσία, που οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα και έγκριση προώθησης Δημοπράτησης. Ακολουθεί πλέον η έγκριση και δημοσιοποίηση του Διαγωνισμού από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας.

Αντικείμενο του Διαγωνισμού είναι η τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση του σκηνικού οικοδομήματος, η παραγωγή τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων αρχιτεκτονικών μελών και συμπληρωμάτων καθώς και η επεξεργασία των αντιγράφων τους σε ηλεκτρονικό παντογράφο (διαμόρφωση 90 πώρινων και 93 μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών και συμπληρωμάτων) για τις ανάγκες της αποκατάστασης του σκηνικού οικοδομήματος του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας.

Ο ανάδοχος θα εκτελέσει εργασίες τρισδιάστατης ψηφιοποίησης του σκηνικού οικοδομήματος στο σύνολό του με τεχνικές τρισδιάστατης σάρωσης και φωτογραμμετρικών μεθόδων με στόχο την εύρεση της βέλτιστης θέσης τόσο των ήδη ταυτισμένων αρχιτεκτονικών μελών, αλλά και των νέων, όπως προκύπτει από την εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης του Σκηνικού Οικοδομήματος του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας – Α’ Φάση.

Σε πρώτη φάση θα παραχθεί το τρισδιάστατο μοντέλο του σκηνικού οικοδομήματος με τα in situ μέλη του και σε δεύτερη φάση θα παραχθούν σε τρισδιάστατη μορφή τα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη του που βρίσκονται στο χώρο του λόφου και προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν στην αποκατάσταση του μνημείου.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών παραγωγής σε 3D των υφιστάμενων αρχιτεκτονικών μελών, ο ανάδοχος θα εκτελέσει εργασίες τρισδιάστατης ψηφιακής αποκατάστασης ενός εκάστου μέλους που πρόκειται να συμπληρωθεί, όπως αυτό προβλέπεται, με αποτέλεσμα την δημιουργία του τελικού μοντέλου ενός εκάστου αρχιτεκτονικού μέλους.

Τα υλικά – φαιόγκριζο μάρμαρο και πωρόλιθος – θα έχουν παρόμοιες φυσικές και μηχανικές ιδιότητες με αυτά του μνημείου. Η γεωμετρική μορφή, οι διαστάσεις και αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες των νέων μελών και των συμπληρωμάτων, θα προκύψουν έπειτα από σάρωση όλων των επιφανειών με laser scanner και τη δημιουργία τρισδιάστατων ψηφιακών μοντέλων για το κάθε ένα. Τα νέα μέλη και συμπληρώματα θα προκύψουν από την επεξεργασία των όγκων μαρμάρου και πωρόλιθου (που θα προμηθευτούν στα πλαίσια άλλου Διαγωνισμού), σε παντογράφο υψηλής ακρίβειας.

Αναλυτικότερα, στα παραδοτέα του Διαγωνισμού αυτού, περιλαμβάνονται:

1. Τρισδιάστατη ψηφιακή αποτύπωση του συνόλου του σκηνικού οικοδομήματος στην υφιστάμενη μορφή του (αρχιτεκτονικά μέλη in situ)

2. Τρισδιάστατη ψηφιακή αποτύπωση ενός εκάστου των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών που ανήκουν στο σκηνικό οικοδόμημα

3. Τρισδιάστατη ψηφιακή αποτύπωση των αρχιτεκτονικών μελών τα οποία πρόκειται να συμπληρωθούν όπως αυτό προβλέπεται από την εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης και η οποία θα περιλαμβάνει:

a. Αποτύπωση του υφιστάμενου αρχιτεκτονικού μέλους

b. Ψηφιακή αναπαράσταση του/των προτεινόμενου/ων συμπληρώματος/των λαμβάνοντας υπόψιν και τις αρχαίες χαράξεις όπου αυτές είναι ορατές

c. Το αρχιτεκτονικό μέλος μετά την ολοκλήρωση των συμπληρώσεων

4. Τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση των εξ ολοκλήρου νέων αρχιτεκτονικών μελών όπως προβλέπεται από την εγκεκριμένη μελέτη αποκατάστασης

5. Τρισδιάστατη ψηφιακή αναπαράσταση του συνόλου του σκηνικού οικοδομήματος μετά τις συμπληρώσεις των αρχιτεκτονικών μελών, την τοποθέτηση των εξ ολοκλήρου νέων μελών και την τοποθέτηση των ταυτισμένων διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών.

Το έργο είναι ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α./ Π.Ε.Π. Θεσσαλίας 2014-2020  με τίτλο «Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας – Φάση Ε’» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.