Θετικός συνδυασμός η αύξηση μισθών με μείωση εισφορών
22 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικός συνδυασμός η αύξηση μισθών με μείωση εισφορών

by todaypress
16/08/2022 15:30
in ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ,
Θετικός συνδυασμός η αύξηση μισθών με μείωση εισφορών
Share on FacebookShare on Twitter

Του προέδρου ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ, Βασίλη Κορκίδη

Θετικό αντίκτυπο αναμένεται να έχει στην αγορά, εκτός από την Κυβέρνηση, η επίσπευση των διαδικασιών της αύξησης του κατώτατου μισθού, συνοδευόμενη με την προβλεπόμενη περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Αναφορικά με το ύψος του κατώτατου μισθού και με τον υπολογισμό των αμοιβών σε 12μηνη βάση, η Η Ελλάδα μεταξύ των χωρών της ΕΕ βρίσκεται στην 11η θέση μετά την Πορτογαλία και πριν την Μάλτα. Η Κομισιόν προχωρά μάλιστα σε μια ενιαία διαδικασία, ώστε οι χαμηλόμισθοι να αμείβονται επαρκώς και αξιοπρεπώς.

Άλλωστε τα υψηλά επίπεδα του επίμονου πληθωρισμού επιβεβαιώνουν πως η ακρίβεια τρέχει πολύ γρηγορότερα από τους μισθούς, με αποτέλεσμα την δραστική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος και της εγχώριας κατανάλωσης. Αντίστοιχα, προβληματισμό δημιουργεί η οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων τον χειμώνα, που άλλωστε επιβαρύνονται με το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος. Το επίπεδο της νέας αύξησης προβλέπεται να κυμανθεί λίγο πάνω από 5%, ώστε σημειολογικά να επιστρέψει ο κατώτατος μισθός στα προμνημονιακά 751 ευρώ. Βεβαίως πολλά θα κριθούν από την ανάπτυξη του ΑΕΠ το 2022 και τις προβλέψεις για το 2023, αλλά και από τις αντοχές του ιδιωτικού τομέα, ειδικά σε μια περίοδο που το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων είναι εξαιρετικά αυξημένο.

Υπενθυμίζεται ότι με δύο αυξήσεις εντός του 2022, ο μικτός κατώτατος μισθός που αμείβονται 600.000 εργαζόμενοι είναι 713 ευρώ, μετά τα 586 ευρώ του 2012 και τα 650 ευρώ του 2019. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΦΚΑ ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα είναι σήμερα 820 ευρώ καθαρά και 954 ευρώ μικτά. Έχουμε το 72% των εργαζομένων να είναι πλήρους απασχόλησης, δηλαδή περίπου 1,8 εκατ. με μέσο μισθό 1.174 ευρώ, αλλά έχουμε και ένα 28% μερικής απασχόλησης που παίρνουν 398 ευρώ.

Αυτές είναι οι ανισότητες που πρέπει να έρθουν σε μια ισορροπία, να κλείσει το χάσμα των μισθών και πολύ σωστά κατά την άποψη μου εξετάζεται από την Κυβέρνηση να επισπεύσει την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου το φετινό φθινόπωρο για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ στις αρχές του 2023. Είναι μάλιστα πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να αποφασίσει ο Πρωθυπουργός να κάνει μια τέτοια ανακοίνωση αναπροσαρμογής μισθών στη ΔΕΘ, που αφενός θα ικανοποιεί τους εργαζόμενους και αφετέρου θα έχει θετικό δημοσιονομικό αποτύπωμα, καθώς αυξάνει τα έσοδα από εισφορές και φόρο εισοδήματος.

Η Κυβέρνηση έχει επίσης δεσμευτεί για συνολική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών την τετραετία κατά 5% και έχει υλοποιήσει μειώσεις 4,4%. Άρα μπορεί ταυτόχρονα να προσθέσει το υπόλοιπο 0,6% με δημοσιονομικό κόστος περίπου 155 εκατ. ευρώ, που όμως με την διεύρυνση της βάσης των αμοιβών και την μείωση της ανεργίας μπορεί να καλύψει το δημοσιονομικό κόστος.

Ο συνδυασμός αύξησης μισθών με μείωση εισφορών θα αποτρέψει τις πιθανές αντιρρήσεις, παρά το γεγονός πως οι μικρομεσαίοι εργοδότες δεν είδαν φοβικά τις δύο αυξήσεις του 2022 και το ίδιο θα πράξουν με την αύξηση του 2023. Άλλωστε η απόφαση της περαιτέρω αύξησης του κατώτατου μισθού και της υπόλοιπης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί ούτως ή άλλως εντός του 2023. Άρα λοιπόν, η επίσπευση της ανακοίνωσης για ενίσχυση των εισοδημάτων των χαμηλόμισθων, πριν τις εκλογές του 2023, θεωρείται εκτός από επιτακτική και αναμενόμενη. Εάν μάλιστα η ελληνική οικονομία κάνει την έκπληξη και αναπτυχθεί κοντά στα επίπεδα του 5% το 2022, τότε θα δικαιολογεί απόλυτα την αύξηση του 5% που χρειάζεται ο κατώτατος μισθός, ώστε να επανέλθει μετά από 11 χρόνια στα 751 ευρώ.

Αυτό που πρέπει να απαντήσουμε οι μικρομεσαίοι εργοδότες είναι εάν αντέχουμε σήμερα να δώσουμε μια αύξηση, που γνωρίζουμε πως με τη ροπή κατανάλωσης θα επιστρέψει πολλαπλασιαστικά στην αγορά και τον τζίρο μας.

Tags: ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΡΚΙΔΗΣΕΒΕΠΜΕΙΩΣΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΒΕΠ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράταση έως τις 30/4 των αιτήσεων στο πρόγραμμα «Κοινωνική Στέγαση» του δήμου Αθηναίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με διπλό στόχο η κυβέρνηση στην αγορά κατοικίας: Πάταξη της φοροδιαφυγής και αύξηση της προσφοράς ακινήτων

31/05/2025 10:24
Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε καταβάλλονται
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 6 Ιουνίου

31/05/2025 09:46
ΔΥΠΑ: Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για 315 θέσεις εργασιακών συμβούλων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΥΠΑ: Δείτε τους οριστικούς πίνακες κοινωνικού τουρισμού

31/05/2025 09:38
Ο οίκος Scope επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο οίκος Scope επιβεβαίωσε το ελληνικό αξιόχρεο στη βαθμίδα ΒΒΒ με σταθερές προοπτικές

31/05/2025 01:20
Ανακάμπτουν οι αγορές μετά το πρώτο σοκ;
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο: Υποχώρηση του Γενικού Δείκτη

30/05/2025 20:25
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποσό ύψους 104,3 εκ. ευρώ πιστώθηκε σε 94.156 δικαιούχους για το υπόλοιπο των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποσό ύψους 104,3 εκ. ευρώ πιστώθηκε σε 94.156 δικαιούχους για το υπόλοιπο των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων

30/05/2025 15:03
Ακίνητα και καταθέσεις αύξησαν τον «πλούτο» των Ελλήνων κατά την πανδημία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤτΕ: Αυξήθηκαν οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Απρίλιο, αρνητικό πρόσημο στις χορηγήσεις

30/05/2025 13:40
Παπαθανάσης: Υποβλήθηκε στην ΕΕ η πρόταση αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νίκος Παπαθανάσης: 83.782.221 ευρώ από το ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση 448 επενδυτικών σχεδίων νέων τουριστικών ΜμΕ σε Αττική και Νότιο Αιγαίο

30/05/2025 13:14
ΕΛΓΑ: Πληρωμή αποζημιώσεων 8,7 εκατ. ευρώ σε 6.041 παραγωγούς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΓΑ: Πληρωμή αποζημιώσεων 8,7 εκατ. ευρώ σε 6.041 παραγωγούς

30/05/2025 13:10

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #159


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέα καταδίκη για φθορές – 19χρονος έβαψε κυτίο στον σταθμό «Αγίας Σοφίας»
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μετρό: Το πλήρες χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της γραμμής 4

31 Μαΐου 2025

...

Read moreDetails

Δήμος Σαρωνικού: Εγκρίθηκαν 10 νέες θέσεις για αστυνομικούς στο Τμήμα Ασφαλείας Σαρωνικού

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος: Οι κρυφοί κίνδυνοι που συνοδεύουν τα νέα προϊόντα καπνού

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved