Ευοίωνες είναι οι προοπτικές συνεργασίας και ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων μεταξύ των Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας και La Libertad του Περού μετά την επίσκεψη του Περιφερειάρχη La Libertad και Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Περού Manuel Felipe Llempén στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και La Libertad έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβριο του 2021 και στο πλαίσιο του προγράμματος I.U.R.C L.A  μια εποικοδομητική συνεργασία σε θέματα Καινοτομίας και προώθησης του Τουρισμού, της Αγροδιατροφής και των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, τομείς που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας πρωταγωνιστεί και έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα μέσω της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3).

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της τριμελούς αντιπροσωπείας, στην οποία εκτός από τον κ. Llempen συμμετείχαν ακόμη ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υποστήριξης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων της Περιφέρειας La Libertad Gustavo Seminario και ο  Pedro Cueva Rodriguez που είναι υπεύθυνος συντονιστής του δικτύου I.U.R.C L.A. (International Urban and Regional Cooperation), είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν πλήθος φορέων (Hellas Enterprise Europe Network-ΣΒΕ, ΔιΠαΕ, One Stop Liaison Office) και επιχειρήσεων (ΜΑΚΙΟΣ, Μπάρμπα Στάθης, Βιοαγρός) της περιοχής, να ενημερωθούν μέσω της παρουσίασης Καλών Πρακτικών από το ΑΤΕ Cluster, το ΕΚΕΤΑ και το Γραφείο Τεχνογνωσίας ΑΠΘ για νέες τεχνολογίες και να συζητήσουν τις προοπτικές συνεργασίας σε θέματα άμεσου ενδιαφέροντος για τις δύο περιφέρειες. Προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περουβιανή περιφέρεια σε πρόσβαση νερού, εκπαίδευση και αγροδιατροφή δίνουν την ευκαιρία σε φορείς, εμπειρογνώμονες και επιχειρήσεις της περιφέρειάς μας να αναπτύξουν διμερείς σχέσεις με την La Libertad με την πρωτοβουλία και διαμεσολάβηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και να δώσουν λύσεις στα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Το Περού από τη μία πλευρά, με αύξηση των εξαγωγών κατά 38% από το 2014 μέχρι σήμερα του πρωταγωνιστή αγροτικού προϊόντος κινόα και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με το 89% των εθνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε ρύζι από την άλλη, δύνανται να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας αγροτικών προϊόντων των δύο περιοχών. Η καινοτόμος συσκευή εφεύρεσης του ΑΠΘ, φ-water, που μέσω της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας επαναφέρει το νερό στην αρχική του κατάσταση, αποτελεί άλλη μία ευκαιρία ανταλλαγής τεχνογνωσίας και επίλυσης του βασικού προβλήματος της περιορισμένης πρόσβασης σε ασφαλές νερό της La Libertad.

Οι παραπάνω συνέργειες εντοπίστηκαν κατά τη συμμετοχή των δύο περιφερειών στο πλαίσιο του έργου Διεθνής Αστική και Περιφερειακή Συνεργασία ΙURC-Λατινική Αμερική, Region-to-Region Cooperation. Το δίκτυο στοχεύει στην ενδυνάμωση των σχέσεων και συνεργασιών μεταξύ των Περιφερειών της Ευρώπης και των Περιφερειών της Λατινικής Αμερικής.

Συνεχή ενημέρωση σε θέματα ανάπτυξης συνεργασιών και χρηματοδότησης της καινοτομίας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: ris3rcm.eu, καθώς και στα social media https://www.facebook.com/RIS3RCMakedonia/ και https://twitter.com/RIS3RCMakedonia.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα

Σταύρος Μαντζανάκης 2313 319668
Λαγκάνη Χριστίνα 2313 319667
Μιχαηλίδης Κωνσταντίνος 2313319790
Γουλάπτση Μαρία 2313 319705
E-mail info@ris3rcm.eu