Το «εισιτήριο» για τα play offs του Europa League πήρε ο Ολυμπιακός στην Μπρατισλάβα, καθώς κέρδισε 4-3 τη Σλόβαν στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι σε ένα ματς όπου «έσπασαν καρδιές».

Η κανονική του διάρκεια έληξε 1-1 όπως και ο αγώνας του Φαλήρου, στην παράταση οι «ερυθρόλευκοι» ναι μεν έκαναν το 2-1 αλλά ισοφαρίστηκαν ξανά και έτσι οδηγηθήκαμε στη «ρώσικη ρουλέτα» όπου οι Πειραιώτες αναδείχθηκαν πιο ψύχραιμοι.

Έτσι «κλείδωσαν» την παρουσία τους σε ευρωπαϊκό όμιλο και απομένει να δούμε αν αυτός θα είναι του Europa League όπου θα κοντραριστούν με τον Απόλλωνα Λεμεσού ή του Conference League σε περίπτωση που δεν υπερκεράσουν το εμπόδιο των πρωταθλητών Κύπρου.

Ο Κάρλος Κορμπεράν ξεκίνησε με τον Βατσλίκ κάτω από τα γκολπόστ, τους Αβιλα, Μπα, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά, τους Εμβιλά, Κούντε στον άξονα, τους Μασούρα, Ραντζέλοβιτς στα άκρα και τον Ζίνκερναγκελ πίσω από τον φορ Ελ Αραμπί.

Με νέο λουκ παρατάχθηκαν λοιπόν οι «ερυθρόλευκοι» αφού σε αντίθεση με τα πρώτα τρία ματς της σεζόν είχαν πίσω από τον φορ έναν πιο επιθετικογενή παίκτη, τον Ζίνκερναγκελ που μετατοπίστηκε από τον άξονα, ενώ και ο Ελ Αραμπί βρέθηκε στην ενδεκάδα τους.

Το πρώτο μισό κύλησε σε σετ παιχνίδι, όπου οι Πειραιώτες «άγγιξαν» το γκολ στο 25′ όταν ο Κούντε βρήκε όμορφα τον Ελ Αραμπί στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, εκείνος πλάσαρε αλά ο Χόβαν έδιωξε με τα πόδια. Ευρύτερα οι φιλοξενούμενοι κυκλοφορούσαν καλύτερα την μπάλα, έπαιζαν πολύ από τα δεξιά με τον Αβιλα που ανέβαινε ψηλά (έβγαλε 2-3 καλές σέντρες), ενώ το δίδυμο των Κουντέ, Εμβιλά «έσπαγε» σωστά την ανάπτυξη και παράληλλα δεν επέτρεψε στους Σλοβάκους να παίξουν κάθετα. Σε αυτό το διάστημα η Σλόβαν βρήκε ορισμένα σουτ έξω από τα καρέ του Βατσλίκ που όμως δεν έβαλαν – πολύ – δύσκολα στον Τσέχο πορτιέρε και η ανάπαυλα βρήκε τις δύο ομάδες χωρίς σκορ.

«Βολίδα» Ζίνκερναγκελ για το 0-1

Σε πάνω-κάτω ανάλογο τέμπο ξεκίνησε και το δεύτερο μισό μέχρι που φτάσαμε στο 54′ όπου ο Ζίνκερναγκελ που στο πρώτο μισό έδειχνε «εγκλωβισμένος»… εξαπέλυσε τότε μία «ρουκέτα» ύστερα από πάσα του Μασούρα και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν αυτόματα σκορ πρόκρισης και πλέον όριζαν εκείνοι την τύχη του ζευγαριού, αν και στα επόμενα 4-5 λεπτά σα να έχασαν κάπως την αυτοσυγκέντρωσή τους και επέτρεψαν στη Σλόβαν να μεταφέρει τη δράση στο αμυντικό τους τρίτο, χωρίς πάντως να δημιουργήσει «καθαρή» φάση. Τότε (64′) υπήρξε διακοπή μετά από ένταση που προκλήθηκε μεταξύ των παικτών, κάτι που αποδείχθηκε πως «έσπασε» τον ρυθμό που πήγαν να αποκτήσουν οι γηπεδούχοι και τα δεδομένα άλλαξαν.

Μόλις άρχισε ξανά η αναμέτρηση ο Κορμπεράν έβαλε «φρέσκα» πόδια στο γήπεδο, καθώς μπήκαν οι Τικίνιο, Ακιμπού Καμαρά στο «9» και το «10» αντίστοιχα, ενώ ο Ολυμπιακός θέλησε και να διαχειριστεί το ματς. Μάλιστα μετά το 80′ οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν με τρεις στόπερ, αρχικά με τους Μανωλά, Σισέ, Μπα και ύστερα τον τραυματισμό του τελευταίου στο κέντρο της άμυνας με τους δύο πρώτους «κατέβηκε» ο Εμβιλά. Προς στιγμήν έδειξε να το πετυχαίνει και πλην μίας φάσης του Σάπονιτς στο 84′ όπου μπλόκαρε ο Βατσλίκ, οι γηπεδούχοι είχαν μεν τα ηνία αλλά ως εκεί.

Ο Μασούρας είχε δοκάρι, η Σλόβαν πίεσε και ισοφάρισε

Ωστόσο στο φινάλε της κανονικής διάρκειας και στις καθυστερήσεις που ήταν πολλές (συνολικά 11 λεπτά) έδειξε να «κάθεται» και οι γηπεδούχοι πίεσαν ασφυκτικά. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν να κρατήσουν μπάλα και έδωσαν αρκετές στατικές φάσεις κάτι που «πλήρωσαν» στο 90+’4′ όταν σε κόρνερ των γηπεδούχων οι Πειραιώτες επέτρεψαν στους αντιπάλους τους να το εκτελέσουν ανενόχλητοι με πάσα, κανείς δεν πήγε πάνω στον Αγκμπο που έκανε τη σέντρα-σουτ και ο Σάπονιτς ισοφάρισε εξ’ επαφής. Νωρίτερα πάντως ο Μασούρας σε φάση τρανζίσιον είδε το οριζόντιο δοκάρι να αποκρούει το σουτ του και αν εκεί γίνονταν το 0-2 όλα θα είχαν τελειώσει, ενώ ο Ολυμπιακός έπαιζε επί της ουσίας με 10 παίκτες αφού ο Τικίνιο κούτσαινε και για αυτό αντικαταστάθηκε στην παράταση. Ολα στραβά λοιπόν για την ελληνική ομάδα, που πάντως στο 90’+7′ απέκτησε αριθμητικό πλεονέκτημα καθώς αποβλήθηκε ο Αμπενα με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Πολλά προβλήματα, ενδεκάδα με «πειράματα» αλλά ήρθε το 1-2

Η έξοδος του Τικίνιο και η είσοδος του Κανέ ήταν μία εξέλιξη που έδωσε συνέχεια στα προβλήματα που ταλαιπώρησαν τον Ολυμπιακό (κατά τη διάρκεια του αγώνα «έχασε» τους Μπα, Τικίνιο με τραυματισμούς, νοκ άουτ πριν τον αγώνα οι Μαντί Καμαρά, Βρσάλικο, Παπασταθόπουλος ) οδήγησαν τους «ερυθρόλευκους» ξανά σε ένα 4-2-3-1, αλλά με αρκετές «αλχημείες». Ο Εμβιλά παρέμεινε στα στόπερ μαζί με τον Σισέ, ο Μασούρας ήταν στο «9, ο Ακιμπού Καμαρά κοντά του, ενώ στον άξονα βλέπαμε τους Κανέ, Κούντε. Ομως οι Πειραιώτες έπαιζαν και με παίκτη παραπάνω και αμέσως πήραν τον έλεγχο, κρατούσαν μπάλα και στο 111′ βρήκαν ξανά γκολ. Ο Εμβιλά έψαξε τον Μασούρα εκείνος πανέξυπνα αντί να απειλήσει ο ίδιος έπαιξε με κεφαλιά γιτον Ακιμπού Καμαρά που έρχονταν σαν «τρέιλερ» και με δυνατή προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Η Σλόβαν έπαιξε «βόλεϊ» στα «ερυθρόλευκα» καρέ και έκανε το 2-2

Υπό αυτές τις συνθήκες ξεκίνησε το δεύτερο μισό της παράτασης όπου ο Ολυμπιακός «πλήρωσε», όπως και στο 1-1, την αμυντική του λειτουργία στις στατικές φάσεις. Από το πουθενά και χωρίς να πιέζεται από τη Σλόβαν οι γηπεδούχοι βρήκαν γκολ ισοφάρισης στο 108′, όταν και έπαιξαν «βόλεϊ» στα καρέ του Βατσλίκ.Πιο συγκεκριμένα σε εκτέλεση φάουλ πήραν τρεις κεφαλιές (!) και στην τελευταία ο Γκριν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Αμέσως ο Καρμποράν θέλησε να κάνει την ομάδα του πιο επιθετική, πέρασε τον Βαλμπουενά, οι «ερυθρόλευκοι» πάτησαν σε 2-3 περιπτώσεις με αξιώσεις στα καρέ του Χόβαν, κέρδισαν και εκείνοι στατικές φάσεις (4-5) αλλά «καθαρή» ευκαιρία δεν δημιούργησαν. Ετσι παρέμεινε το 2-2 και το ζευγάρι οδηγήθηκε στα πέναλτι.

Νικητής στα πέναλτι ο Ολυμπιακός

Στη «ρώσικη» ρουλέτα και παρότι ο Κούντε αστόχησε στο πρώτο «ερυθρόλευκο» πέναλτι, ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη με 3-2, καθώς ο Κούτσκα έστειλε την μπάλα άουτ, ο Βατσλίκ «ψάρεψε» τον
Τσακβεντάτζε και την ίδια στιγμή ευστόχησαν όλοι οι υπόλοιποι Πειραιώτες με τελευταίο χρονικά τον Βαλμπουενά.

Η ΣΕΙΡΑ ΤΩΝ ΠΕΝΑΛΤΙ

Ραμίρες 1-0
Κούντε άουτ
Σάπονιτς 2-0
Μπουχαλάκης 2-1
Κούτσκα άουτ
Μασούρας 2-2
Γκριν 3-2
Αβιλα 3-3
Τσακβεντάτζε απόκρουση Βατσλίκ
Βαλμπουενά 3-4