Πέθανε η λευκή φάλαινα Μπελούγκα λίγες ώρες μετά τον απεγκλωβισμό της από τον Σηκουάνα, με τη γαλλική εφημερίδα Liberation να σημειώνει ότι οι αρμόδιες Αρχές τής έκαναν ευθανασία.

Η φάλαινα είχε εγκλωβιστεί στον Σηκουάνα, επί μέρες, σε υδατοφράκτη και δεν αποφάσιζε να κάνει πίσω, στο Σεν-Πιερ-λα-Γκαρέν (βόρεια Γαλλία). Κάπως έτσι στήθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης η επιχείρηση απεγκλωβισμού της. Η φάλαινα όντως απεγκλωβίστηκε, ωστόσο κατά τη μεταφορά της η υγεία της επιδεινώθηκε.

«Παρά την άνευ προηγουμένου επιχείρηση διάσωσης της μπελούγκα, ανακοινώνουμε με θλίψη μας τον θάνατο του κήτους», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter το γραφείο του νομάρχη της περιφέρειας Calvados της Γαλλίας.

H φάλαινα μπελούγκα χρειάστηκε, σύμφωνα με τη νομαρχία του Calvados, να υποβληθεί σε ευθανασία κατά τη μεταφορά της από τον Σηκουάνα στο λιμάνι του Ouistreham. «Οι κτηνίατροι παρατήρησαν επιδείνωση της κατάστασής του και των αναπνευστικών του δραστηριοτήτων (…). Το ζώο δεν αεριζόταν αρκετά. Λόγω της ταλαιπωρίας, που ήταν προφανής για το ζώο, αποφασίσαμε ότι δεν ήταν μπορούσαμε να το απελευθερώσουμε και ότι ήταν απαραίτητο να προχωρήσουμε στην ευθανασία του», ανέφερε η Florence Ollivet-Courtois, μία από τις κτηνιάτρους που επέβλεπαν την «εγχείρηση».

Η υγεία της φάλαινας επιδεινώθηκε ενώ ακόμη ήταν στον Σηκουάνα καθώς αρνιόταν να σιτιστεί, με τις Αρχές να σκέφτονται ακόμη και να κάνουν ένεση με βιταμίνες στο γιγάντιο θαλάσσιο θηλαστικό για να το κρατήσουν στη ζωή.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού της φάλαινας από τον Σηκουάνα και το τέλος της…

Έτσι, σήμερα τα ξημερώματα στήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού της φάλαινας από τον Σηκουάνα.

Γύρω στις 05:00 (ώρα Ελλάδας), έπειτα από έξι ώρες δουλειάς, το κήτος, βάρους σχεδόν 800 κιλών, υψώθηκε με δίχτυ από γερανό και αποτέθηκε σε μαούνα, όπου έσπευσαν να του προσφέρουν φροντίδες περίπου δέκα κτηνίατροι με λευκές στολές.

Η κατάσταση της υγείας του, ωστόσο, κρίθηκε αμέσως «πολύ ανησυχητική».

Δείτε τους γιατρούς πάνω από τη φάλαινα

Η μπελούγκα, μεγάλο θαλάσσιο θηλαστικό που ζει κανονικά σε παγωμένα νερά και η παρουσία του στον Σηκουάνα χαρακτηρίστηκε εξαιρετικά σπάνια, αναμενόταν να τοποθετηθεί σε φορτηγό ψυγείο για να μεταφερθεί στη θάλασσα, πάνω «σε άχυρο ή άλλο υλικό που θα είναι άνετο».

Μάλιστα, είχε προετοιμαστεί ειδικός χώρος με θαλασσινό νερό στο λιμάνι του Ουιστρεάμ (βόρεια Γαλλία) για την υποδοχή της φάλαινας, προκειμένου να μείνει εκεί τρεις ημέρες, ώστε να οργανώσουν στη συνέχεια την επιστροφή της στην ανοικτή θάλασσα και να παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας της.

Από την αρχή είχε διευκρινιστεί ότι η επιχείρηση για να επιστρέψει στη θάλασσα, πέρα από το ότι είναι «ασυνήθιστη», είχε και κινδύνους για την μπελούγκα, που ήταν ήδη αδυνατισμένη και ευαίσθητη σε κάθε είδους στρες. «Μπορεί να πεθάνει» κατά τη διάρκεια της μεταφοράς της «στο σημείο Β», στο Ουιστρεάμ, προειδοποίησε η ίδια ειδικός. Και όντως κατέληξε, της έγινε ευθανασία, όπως έκριναν οι γιατροί.