Στα τέλη Απριλίου του 2022 ο Δήμος Μοσχάτου- Ταύρου κατέθεσε στο Υπουργείο Εσωτερικών αίτημα ένταξης στον άξονα «Κοινωνικές και πολιτιστικές δομές και δραστηριότητες των Δήμων» στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ με τίτλο «Κατασκευή και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου»έχοντας εξασφαλίσει όλα τα προαπαιτούμενα της ένταξης.

Στο πρόγραμμα εντάσσεται η κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ο εξοπλισμός για την υλοποίηση των επιχειρησιακών αυτών προγραμμάτων αναφέρεται με τον τίτλο «Νέο πλαίσιο για την ευζωία ζώων συντροφιάς- Πρόγραμμα Άργος» ποσού 272.800€. Στην προμήθεια περιλαμβάνεται ένα όχημα περισυλλογής αδέσποτων ζώων με εξοπλισμό για τη περισυλλογή και τη μεταφορά των αδέσποτων ζώων στο καταφύγιο. Το όχημα διαθέτει κλουβιά διαφόρων μεγεθών για την προσωρινή διαμονή των ζώων, κτηνιατρική ζυγαριά και σετ πρώτων βοηθειών.

Η δράση αυτή αποτελεί συνέχεια των μέχρι σήμερα ενεργειών της Δημοτικής Αρχής για τη προστασία των αδέσποτων ζώων αφού ο Δήμος μας όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει να προστατεύει αποτελεσματικά τα αδέσποτα ζώα και να στηρίζει τις φιλοζωικές οργανώσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Από το 2016 μέχρι σήμερα οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί με κτηνιάτρους ανέρχονται στο ποσό των 145.300€ και έχουν βρει ιατρική φροντίδα, εμβολιασμό, νοσηλεία, χειρουργικές μικροεπεμβάσεις σε πάνω από 3.500 γάτες και περισσότερους από 1.000 σκύλους.
  • Στη διάρκεια της πανδημίας ο Δήμος μας διέθεσε 1,5 τόνους ζωοτροφών για σκύλους και γάτες και υπάρχει ειδικός κωδικός στο Δημοτικό προϋπολογισμό για την προστασία των αδέσποτων καθώς και επιχορηγήσεις στις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής παρέχοντας κάθε δυνατή διευκόλυνση.
  • Διανέμονται ζωοτροφές σε φιλόζωους ή τροφοδοτούνται τα ανάλογα σημεία, αξίας άνω των 30.000 €.
  • Ο Δήμος Μοσχάτου- Ταύρου είναι μέλος του διαδημοτικού συνδέσμου ΠΕΣΥΔΑΠ στις εγκαταστάσεις του οποίου περιθάλπονται ή φιλοξενούνται αδέσποτα σκυλιά. Ο Δήμος μας έχει καταβάλλει συμμετοχή 240.000 €.
  • Η συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις του Δήμου όπως και με φιλόζωους και ευαισθητοποιημένους συμπολίτες είναι συστηματική και αποτελεσματική όπως: έχουν τοποθετηθεί ποτίστρες- ταΐστρες σε αρκετά σημεία του Δήμου ενώ έχουμε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για αρκετές περιπτώσεις βασανισμού ή θανατώσεων ζώων.
  • Πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με το φιλοζωικό σωματείο Ζω.Ε.Σ στους παιδικούς σταθμούς για την ευαισθητοποίηση των μικρών παιδιών για τη φιλοζωία.

Ο Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου δήλωσε: «Πιστεύω ακράδαντα ότι ο πολιτισμός της καθημερινότητας περιλαμβάνει και την ευαισθητοποίηση για την προστασία των αδέσποτων ζώων. Η προσπάθειά μας για τα αδέσποτα είναι συστηματική και σε καθημερινή βάση επιδιώκοντας τη στενή συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής και φυσικά με το ΠΕΣΥΔΑΠ και το ΔΙΚΕΠΑΣ αναπτύσσοντας σημαντικές δράσεις.

Πρόσφατα καταφέραμε και εξασφαλίσαμε όλες τις απαραίτητες άδειες για την ένταξη στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ με τίτλο «Κατασκευή και εξοπλισμός εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς στο Δήμο Μοσχάτου- Ταύρου» ποσού 272.800€.

Με την προμήθεια και τη λειτουργία του οχήματος περισυλλογής και φροντίδας αδέσποτων ζώων, θα έχουμε τη δυνατότητα να ασκήσουμε μία ολοκληρωμένη πολιτική αντιμετώπισης στο σημαντικό θέμα των αδέσποτων ζώων. Με την περισυλλογή των αδέσποτων θα αντιμετωπιστούν κρούσματα επιθέσεων σε ανθρώπους και τυχόν μετάδοση νοσημάτων καθώς, επίσης, θα αποφευχθούν περιστατικά θανάτωσης από ασυνείδητους.

Οι προσπάθειες της μείζονος μειοψηφίας να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για το συγκεκριμένο θέμα των αδέσποτων ζώων έχει πέσει στο κενό. Για όλους εμάς η φιλοζωία και η προστασία των αδέσποτων δεν είναι μόνο υποχρέωση, είναι αγάπη, στοιχείο πολιτισμού και ποιότητας της καθημερινής ζωής.»