Αύριο αναμένεται να ξεκινήσει την πρώτη του αποστολή στα νερά της Αν. Μεσογείου το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν», ενώ συνεχίζει ακάθεκτη η τουρκική προκλητικότητα.

Αύριο, 9 Αυγούστου, είναι προγραμματισμένος ο απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου, για να ξεκινήσει τις έρευνες στην Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο IHA, σήμερα ξεκίνησε ο τελευταίος έλεγχος του γεωτρύπανου πριν τον απόπλου του, ενώ ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αύριο θα ανακοινώσει πού θα είναι η πρώτη αποστολή του σκάφους.

Εν αναμονή της έκδοσης τουρκικής NAVTEX – Πού θα πάει το γεωτρύπανο

Όπως μετέδωσε σε ρεπορτάζ του ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες ώρες να εκδοθεί και η τουρκική NAVTEX με την οποία θα καθοριστεί η περιοχή στην οποία θα κινηθεί το γεωτρύπανο. Οι πληροφορίες για τον στόχο του γεωτρύπανου είναι ακόμα συγκεχυμένες και σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά για τον προορισμό του.

Η Αθήνα και η Λευκωσία όμως παραμένουν σε επιφυλακή καθώς δεν είναι άσχετη η αυριανή ημέρα απόπλου του γεωτρύπανου με την πρόσφατη ένταση της τουρκικής προκλητικότητας. Σήμερα το πρωί τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος πραγματοποίησε υπερπτήση στην Κανδελιούσσα, νησίδα των Δωδεκανήσων, δυτικά της Νισύρου.

Η εμπρηστική ρητορική παραμένει ψηλά στην τουρκική ατζέντα

Οι τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις του Ομέρ Τσελίκ είναι μία ακόμη απόδειξη ότι η Τουρκία δεν φαίνεται να ρίχνει τους τόνους το επόμενο διάστημα.

«Ας μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα της χερσαίας πατρίδας, της γαλάζιας πατρίδας ή της εναέριας πατρίδας». «Δεν θα δώσουμε σε κανέναν ούτε βότσαλο, ούτε σταγόνα νερό, ούτε μια σπιθαμή αέρα της πατρίδας μας. Σύντομα, ο πρόεδρός μας θα αποχαιρετήσει το γεωτρύπανο “Αμπντουλχαμίντ Χαν” από τη Μερσίνη», είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν.