Το πετρέλαιο οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τις αρχές Απριλίου, σημειώνει το Bloomberg, εντείνοντας την ανησυχία για επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Ωστόσο, αυτό ίσως σημάνει, από καταναλωτικής πλευράς, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα πέσουν, με πιθανό το ενδεχόμενο η μείωση να γίνει ορατή και στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα, εφόσον διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός.

Σε οικονομικό επίπεδο όμως, σύμφωνα με το Blommberg, αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση καταστρέφει τη ζήτηση, με τις τιμές του πετρελαίου να πλησιάζουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.

Κάτω από το «φράγμα» των 90 δολαρίων το αμερικανικό αργό πετρέλαιο

Πιο αναλυτικά, το αμερικανικό αργό (West Texas Intermediate) υποχώρησε ελάχιστα κάτω από τα 89 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή και βρέθηκε 10% χαμηλότερα για αυτή την εβδομάδα. Η κατανάλωση βενζίνης στις ΗΠΑ μειώθηκε, ενώ τα αποθέματα αργού έχουν αυξηθεί. Ο εφοδιασμός από τη Λιβύη έχει, επίσης, αυξηθεί, συμβάλλοντας στη συρρίκνωση των βασικών spread των futures και στη μείωση της στενότητας στην αγορά.

Τo pullback είναι ευρύ. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της βενζίνης μειώθηκαν επίσης κατά 10% αυτή την εβδομάδα, ένα πιθανό σημάδι περαιτέρω πτώσης στην τιμή της αντλίας. Οι παρατηρούμενες διαφορές στο πετρέλαιο έχουν μειωθεί και το άμεσο spread του Brent -η διαφορά μεταξύ των δύο πλησιέστερων συμβολαίων του- ήταν στα 1,79 δολάρια το βαρέλι, πέφτοντας από τα περίπου 6 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Μετά την ανοδική πορεία τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, το ράλι του αργού πετρελαίου έχει αντιστραφεί, με τις απώλειες να βαθαίνουν αυτόν τον μήνα μετά τις μειώσεις τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Το selloff, το οποίο εξάλειψε τα κέρδη που προέκυψαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, θα περιορίσει τις πληθωριστικές πιέσεις που διατρέχουν την παγκόσμια οικονομία και έχουν ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, να αυξήσουν τα επιτόκια.

«Η πτώση αυτής της εβδομάδας άρχισε να προκαλεί πανικό σε πολλούς που στο παρελθόν ήταν φανατικοί υποστηρικτές του πετρελαίου στο πετρέλαιο. Ορισμένοι παίκτες της αγοράς άρχισαν να αξιολογούν τη δυνατότητα εισόδου contango* στην αγορά με βάση το πρόσφατο selloff, παρά τη σχετικά ισχυρή υγιή φυσική αγορά», δήλωσε ο Keshav Lohiya, ιδρυτής της συμβούλου Oilytics.

Μικρές αλλά υπαρκτές ενδείξεις ανοδικής τάσης από Σαουδική Αραβία και ΟΠΕΚ+

Ωστόσο, υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ανοδικής τάσης με τη Σαουδική Αραβία αυτή την εβδομάδα να ενισχύει τις τιμές της και τον ΟΠΕΚ+ να προειδοποιεί για περιορισμένη πλεονάζουσα χωρητικότητα. Η Saudi Aramco αύξησε την κατηγορία του Arab Light για τις αποστολές του επόμενου μήνα σε ασιατικά διυλιστήρια στα 9,80 δολάρια το βαρέλι πάνω από το σημείο αναφοράς της Μέσης Ανατολής. Οι έμποροι και τα διυλιστήρια περίμεναν ακόμη μεγαλύτερο άλμα.

Η στροφή σε πολύ πιο αυστηρή νομισματική πολιτική έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί, θέτοντας σε κίνδυνο τις προοπτικές για τη χρήση ενέργειας. Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει σε ύφεση για περισσότερο από ένα χρόνο καθώς αύξησε το κόστος δανεισμού, ενώ στις ΗΠΑ, μια ομάδα ομιλητών της Federal Reserve δεσμεύτηκε να συνεχίσει τον σκληρό αγώνα για τη μείωση του πληθωρισμού.

Η Κίνα έχει επίσης δείξει σημάδια αδυναμίας, θολώνοντας τις προοπτικές για την κατανάλωση αργού. Τέλος, πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα συρρικνώθηκε, ενώ η China Beige Book International προειδοποίησε ότι η οικονομία επιδεινώνεται.

*Oι χρηματιστές ονομάζουν contango τα εμπορεύματα που κάθονται και περιμένουν τη μελλοντική αύξηση των τιμών