Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, πολλοί αναρωτήθηκαν αν η Κίνα θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμά του και να επιτεθεί στην Ταϊβάν.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, το ταξίδι της Νάνσι Πελόζι την Τρίτη στην Ταϊβάν, το πρώτο από πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ εδώ και 25 χρόνια, αποτέλεσε μια σκληρή δοκιμασία για τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ. Πριν από την επίσκεψή της, ο Σι είχε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα «καεί», ενώ εθνικιστές Κινέζοι σχολιαστές υποστήριζαν ότι η παρουσία της Πελόζι θα «άναβε το φυτίλι».
Απαντώντας άμεσα, η Κίνα ανακοίνωσε σχέδια για δοκιμές πυραύλων, καθώς και στρατιωτικές ασκήσεις που ξεκινούν σήμερα Πέμπτη, οι οποίες αποτυπώνουν την ικανότητά της να περικυκλώσει το κύριο νησί της Ταϊβάν. Επίσης, διέκοψε το εμπόριο σε ορισμένες περιοχές με το νησί, το οποίο το Πεκίνο διεκδικεί αλλά δεν έχει ελέγξει ποτέ.
Απογοήτευση στην Κίνα για την αποτυχία του Σι να αποτρέψει την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν
Ωστόσο, η αποτυχία του Σι Τζινπίνγκ να αποτρέψει εκ των προτέρων την επίσκεψη της Πελόζι απογοήτευσε μερικούς από τους πιο σκληροπυρηνικούς της Κίνας. Ενώ το Πεκίνο βρίσκεται σαφώς σε ισχυρότερη θέση από την τελευταία μεγάλη κρίση στα μέσα της δεκαετίας του 1990, απέχει επίσης πολύ από το να μπορεί να «εκτροχιάσει» τις ΗΠΑ.
Παρά την πολεμική ρητορική, ο Σι και άλλοι αξιωματούχοι ανησυχούν πολύ περισσότερο για τη διατήρηση της εξουσίας για το Κομμουνιστικό Κόμμα στην εξουσία και την εξάλειψη των κινδύνων για την κυριαρχία τους.
Η ηγεσία θέλει να φαίνεται σκληρή, αλλά δεν θέλει να κάνει βήματα που θα μπορούσαν να εξαπολύσουν μια σύγκρουση της οποίας το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο. Θα έχει κατά νου ότι ενώ οι ΗΠΑ δεν επρόκειτο ποτέ να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, η Ταϊβάν ενδεχομένως να είναι άλλο θέμα.
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Hua Chunying, έκανε χθες έκκληση για υπομονή, ενώ δεσμεύτηκε ότι το Πεκίνο θα εμμείνει στις απειλές του για αντίποινα σε ΗΠΑ και Ταϊβάν. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο Σι φαίνεται να θεωρεί ότι το κόστος της άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης είναι πολύ υψηλό για να μπορέσει να αντεπεξέλθει.
Η Κίνα απαντά στην «πρόκληση Πελόζι» με 27 μαχητικά στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν
Δεκάδες κινεζικά πολεμικά αεροσκάφη εισήλθαν σήμερα στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν, λίγο αφότου η Νάνσι Πελόζι έφυγε από τη χώρα έπειτα από τη διπλωματική επίσκεψη που εξόργισε το Πεκίνο και προκάλεσε απειλές για αντίποινα.
Είκοσι επτά κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη εισήλθαν σήμερα στη ζώνη αεράμυνας της Ταϊβάν, ανακοίνωσαν οι αρχές στην Ταϊβάν, την οποία επισκέφθηκε η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι. Συγκεκριμένα, 27 αεροσκάφη του κινεζικού στρατού «εισήλθαν στην ευρύτερη περιοχή (Ζώνη Αναγνώρισης Αεράμυνας, ευρύτερη από τον εναέριο χώρο) στις 3 Αυγούστου 2022», ανέφερε στο Twitter το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.
Η εισβολή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των «παιχνιδιών πολέμου» που παίζει η Κίνα, η οποία ανακοίνωσε στρατιωτικές ασκήσεις και δοκιμές πυραύλων με πραγματικά πυρά μέχρι την Κυριακή. Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να περικυκλώσουν το νησί με αποτελεσματικό αποκλεισμό και να διασχίσουν τα χωρικά του ύδατα. Από την πλευρά τους, οι στρατηγοί της Ταϊπέι αψήφησαν σήμερα τις απειλές του Πεκίνου, λέγοντας ότι δεν θέλουν να εμπλακούν σε μάχη με την Κίνα, αλλά δεν σκοπεύουν και να την αποφύγουν.