Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Γιώργου Στογιάννου 

Πρόσω ολοταχώς για την πολιτική αναταραχή βαδίζει η Ιταλία, μετά την παραίτηση Ντράγκι. Σύμφωνα με πρόσφατο γκάλοπ της εταιρίας Swg, το ακροδεξιό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας», με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, είναι πρώτη πολιτική δύναμη στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών.

Και κάπως έτσι η Μελόνι φέρεται να είναι το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση στις εκλογές. Εκτός, όμως, από την εκλογική νίκη, η Ιταλίδα πολιτικός μοιάζει να έχει «κλειδώσει» ήδη τη στήριξη του Ματέο Σαλβίνι και της Λίγκας του Βορρά και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ποια είναι 

Η 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μία εργατική συνοικία της Ρώμης, την Γκαρμπαρέλα. Η μητέρα της καταγόταν από τη Σικελία και ο πατέρας της από τη Σαρδηνία. Σε ηλικία 11 ετών αναγκάστηκε να ζήσει σε μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς οι γονείς της χώρισαν.

Εργαζόταν ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, όμως λόγω της ενασχόλησής της με την πολιτική, αποχώρησε σε νεαρή ηλικία από το επάγγελμα.

Σύντροφός της είναι ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής της ιταλικής τηλεόρασης, Αντρέα Τζιαμπρούνο, με τον οποίο έχει αποκτήσει μια κόρη. Το ζευγάρι δεν έχει παντρευτεί, καθώς οι δυο τους νιώθουν ήδη «ολοκληρωμένοι» με τη σχέση τους, με την μορφή που ήδη έχει.

Παρά την εργατική της καταγωγή, η γρήγορη ανέλιξή της στην πολιτική ζωή της Ιταλίας είχε ως αποτέλεσμα η Μελόνι να αποκτήσει μια συνολική περιουσία που εκτιμάται στα 5.000.000 € το 2022, με εισοδήματα αποκλειστικά από την εργασία της ως πολιτικός.

Από μπαργούμαν… υπουργός του Μπερλουσκόνι

Η πολιτική σταδιοδρομία της Τζόρτζια Μελόνι ξεκινά σε εφηβική ηλικία. Στα 15 της χρόνια εντάχθηκε στο «Μέτωπο Νεολαίας», την οργάνωση νεολαίας του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, σε ηλικία 19 ετών, ανέλαβε την ηγεσία της «Φοιτητικής Δράσης», της φοιτητικής οργάνωσης της νέας μορφής του ακροδεξιού κόμματος, ενώ εργαζόταν μεταξύ άλλων ως μπαργούμαν στο Piper Club, από τα διασημότερα νυχτερινά κέντρα της Ρώμης.

To 1998 εξελέγη για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητική θέση στην Περιφέρεια της Ρώμης. Λίγο αργότερα, το 2004, έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Νεανικής Δράσης, της νεολαίας του «Κοινωνικού Κινήματος».

Στις εκλογές του 2006 η Μελόνι εξελέγη στην Κάτω Βουλή της Ιταλίας και έγινε, μεταξύ άλλων, η νεαρότερη αντιπρόεδρος του σώματος, στα 31 της χρόνια. Εκείνη την εποχή, έκανε τα πρώτα της βήματα στο χώρο της δημοσιογραφίας.

Το 2008 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι τη διόρισε υπουργό Πολιτικών Νεολαίας, για να γίνει η νεότερη υπουργός στην ιστορία της Ιταλίας, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 2009, το Forza Italia του Μπερλουσκόνι συνενώθηκε με την Εθνική Συμμαχία και δημιουργήθηκε ο «Λαός της Ελευθερίας», με την Μελόνι να αναλαμβάνει την ηγεσία της Νέας Ιταλίας, δηλαδή των ενωμένων νεολαίων των δύο παλαιών κομμάτων.

Το 2012, ύστερα από σύγκρουση με τον Μπερλουσκόνι για τις προκριματικές εκλογές, η Μελόνι εγκατέλειψε το «Λαό της Ελευθερίας» και μαζί με άλλα στελέχη ίδρυσε τους «Αδελφούς της Ιταλίας», αλλά παρέμεινε στο δεξιό συνασπισμό και επανεξελέγη βουλευτής, το 2013.

H οριστική ρήξη στη σχέση της με τον «Καβαλιέρε» ήρθε το 2016, όταν η Μελόνι, που βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, ήταν υποψήφια για το αξίωμα του δημάρχου της Ρώμης και ο Μπερλουσκόνι είχε σχολιάσει ότι ο ρόλος εκείνος δεν μπορούσε να συμβαδίσει με τη μητρότητα

Στις εκλογές του 2018 το κόμμα της έλαβε περίπου το 4% των ψήφων. Οι «Αδελφοί της Ιταλίας» είναι το μοναδικό από τα βασικά κόμματα που δεν στήριξαν την κυβέρνηση Ντράγκι και προτίμησαν να μείνουν στην αντιπολίτευση, πράγμα που φαίνεται πως είχε θετικό αντίκτυπο, με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα που έχουμε σήμερα.

Παράλληλα, η Μελόνι έχει διατελέσει πρόεδρος της Συμμαχίας Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στην Ευρώπη, ενός ευρωπαϊκού κόμματος που αυτοχαρακτηρίζεται κεντροδεξιό και εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από 55 ευρωβουλευτές.

Οι ακραίες θέσεις που «τρομάζουν» την Ευρώπη

Η φασίστρια Τζόρτζια Μελόνι είναι αυτή τη στιγμή στην Ιταλία η πιο δημοφιλής πολιτικός, ακριβώς μετά τον Μάριο Ντράγκι. Από τα 15 της χρόνια στο ακροδεξιό Μέτωπο Νεολαίας, το οποίο προέρχεται απευθείας από την μουσολινική παράδοση.  Οι ρίζες του κόμματος εντοπίζονται στο ανενεργό, πλέον, Ιταλικό Κοινωνικό Κίνημα (Movimento Sociale Italiano), το οποίο αποτελούσε την «εξέλιξη» του ηττημένου Φασιστικού Κόμματος, σε μια πιο μετριοπαθή εθνικιστική μορφή του.

Συνιδρυτής του κόμματος αυτού ήταν ο Τζόρτζιο Αλμιράντε, θαυμαστής των αντισημιτικών νόμων του Μουσολίνι. Από μικρή ηλικία η Μελόνι γαλουχήθηκε με την εθνικιστική ιδεολογία. Αναφερόμενη στον Αλμιράντε πριν από δύο χρόνια, η ίδια τον είχε περιγράψει ως «”πατριώτη” που έζησε και θα μείνει στην ιστορία για την άνευ όρων αγάπη του για την Ιταλία».

Το πρόγραμμα της Μελόνι βασίζεται σε εθνικιστικούς  άξονες. Αντιτίθεται στη μαζική μετανάστευση και στην «ισλαμοποίηση», τόσο της Ιταλίας όσο και της Ευρώπης.

Έχει εκφραστεί κατά των αμβλώσεων, ενώ παράλληλα δηλώνει αντίθετη στους γάμους ομόφυλων ζευγαριών.

Ανήκει στον ευρωσκεπτικιστικό χώρο, ωστόσο, προσέχει ώστε να μην αμφισβητεί ευθέως ούτε την ΕΕ ούτε και το ευρώ.

Συχνά αυτοπροσδιορίζεται στις ομιλίες της, λέγοντας «είμαι γυναίκα, είμαι μητέρα, είμαι Ιταλίδα, είμαι χριστιανή και δεν θα μου το αφαιρέσετε αυτό», ενώ η αντιμετώπιση των καθημερινών οικονομικών προβλημάτων έχει έντονη λαϊκιστική οσμή.

Αποδοκιμάζει τις βίαιες πρακτικές άλλων μικρότερων ανοιχτά νεοφασιστικών ομάδων, αλλά την ίδια στιγμή, συμπορεύεται με το ακροδεξιό VOX στην Ισπανία -τον περασμένο μήνα ταξίδεψε στην Ισπανία για να μιλήσει σε συγκέντρωσή του, όπου δεν άφησε καμία αμφιβολία για τα πιστεύω της: «Ναι στη φυσιολογική οικογένεια. Όχι στα λόμπι LGBT».