Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Δήμητρας Κούτρα 

Ο δήμαρχος Βριλησσίων, Ξένος Μανιατογιάννης, μιλώντας στην Today Press  και στη δημοσιογράφο Δήμητρα Κούτρα, αναφέρθηκε στο έργο, αλλά και στους στόχους που έχει θέσει ως Δημοτική Αρχή. Εκλεγμένος για δεύτερη θητεία με διάθεση ενωτική, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας, επιδιώκει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την πόλη του και τους δημότες.  

Η ενασχόλησή του με τα κοινά μετράει χρόνια πίσω. Τώρα, κρατώντας το τιμόνι της πόλης των Βριλησσίων, σταθερά προσηλωμένος στους στόχους, παραδίδει έργο ορατό και τοποθετεί το μέλλον της πόλης σε γερά θεμέλια.

Απόφοιτος του Τμήματος Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ, με έντονη επαγγελματική δράση, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα έργα υποδομών και στοχεύει σε μια πόλη ασφαλή και σύγχρονη.  

Ολόκληρη η συνέντευξη:

  Η έγκριση  του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, κε Μανιατογιάννη, άργησε σχεδόν 32 χρόνια. Τι σηματοδοτεί για την πόλη σας αυτή η εξέλιξη; 

 Η έγκριση αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου αποτελεί ιστορική στιγμή για το Δήμο Βριλησσίων και προσωπικά νιώθω δικαίωση ως Δημοτική Αρχή. Η ένταξη του οικισμού ΚΡΑΣΣΑ στο Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης και ο επαναπροσδιορισμός των χρήσεων γης είναι καθοριστικής σημασίας εξέλιξη, για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου.  

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το εγκεκριμένο πλέον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Βριλησσίων, εντάσσεται στο σχέδιο πόλης ο οικισμός «ΚΡΑΣΣΑΣ», με μέσο συντελεστή δόμησης 0,6 και με απόλυτη προστασία των εκτάσεων που θα κριθούν τελεσίδικα δασικές.

Πρόκειται για μια μεγάλη κατάκτηση, η οποία έρχεται μετά από 32 χρόνια να επιλύσει κρίσιμα προβλήματα και να αποκαταστήσει χωροταξικές «αδικίες», όπως αυτή της περιοχής, ΚΡΑΣΣΑ, αλλά και να επαναπροσδιορίσει τις χρήσεις γης προς όφελος της πόλης και του δημότη.  

   Πρόσφατα, εγκρίθηκε μελέτη για τη συνέχιση του έργου της αντιπλημμυρικής θωράκισης των Βριλησσίων από την Περιφέρεια Αττικής. Ποια περιοχή αφορά;  

 Η προστασία του δημότη αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης των Βριλησσίων προχωρά με σταθερούς ρυθμούς. 

Έχοντας ήδη ολοκληρωθεί, κατά την προηγούμενη θητεία, η κατασκευή των αγωγών ομβρίων υδάτων στις οδούς Μακεδονίας, Υμηττού, Αχελώου, Θερμοπυλών (βόρειο τμήμα), Αναλήψεως και Δ. Βερνάρδου, στην οδό Δωδεκανήσου, στις οδούς Θερμοπυλών (νότιο τμήμα) και Μεγάλου Αλεξάνδρου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η  αντιπλημμυρική θωράκιση προχωρά και για το Πάτημα Βριλησσίων. Με την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης παρέμβασης, θα εξαλειφθεί το χρόνιο πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή. 

Μετά την έγκριση μελέτης από την Περιφέρεια Αττικής, ένα ακόμη έργο ζωτικής σημασίας βρίσκεται προς δημοπράτηση, συνολικού προϋπολογισμού 8.000.000 €, και αφορά πιο συγκεκριμένα τις οδούς Αναπαύσεως, Πεντέλης, Ολύμπου και Ολυμπιονικών, ενώ παράλληλα, προωθείται προς χρηματοδότηση επόμενη μελέτη, συνολικού προϋπολογισμού 4.000.000 €.   

  «Έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη για καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον. Τώρα ανεβάζουμε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά»  

 Πρώτος Δήμος στην ανακύκλωση τα Βριλήσσια. Πώς το κατακτήσατε και ποιος είναι ο επόμενος στόχος; 

  Mε όρους βιώσιμης ανάπτυξης, στο πλαίσιο της προοπτικής δημιουργίας μιας κοινωνίας μηδενικών απορριμμάτων (Zero Waste) και της προσπάθειας δραστικής μείωσης των αρνητικών κλιματικών συνεπειών, ο Δήμος Βριλησσίων προχώρησε από το 2015 να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου: ένα δήμο πρότυπο, πρώτο στην ανακύκλωση με Διαλογή στην Πηγή.   

Με μείωση, πάνω από το 50%, μεταφοράς των απορριμμάτων στη χωματερή, τα Βριλήσσια πέτυχαν την πρώτη θέση με τις καλύτερες επιδόσεις στην ανακύκλωση, σε όλη την Αττική, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ανακύκλωσης της Περιφέρειας Αττικής, με ποσοστό 35,4%.   

Πρώτος δήμος στην ανακύκλωση οικιακών αποβλήτων με ποσοστό πάνω από το 1/3. Είμαστε πρώτοι στη χωριστική συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, χωρίς απόβλητα, με ποσοστό 23,1% και με συνολικό ποσοστό ανάκτησης 30,4% ο Δήμος Βριλησσίων βρίσκεται πρώτος στην κατηγορία της συνολικής ανάκτησης υλικών ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων. Και βέβαια, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δημότες που μας εμπιστεύτηκαν και ακολούθησαν τις πρακτικές μας.   

Συγκεκριμένα, πώς μεταφράζεται αυτή η προσπάθεια. Ο Δήμος Βριλησσίων καταβάλλει στο φορέα (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.) 644.990 € αντί για 1.115.424 €, δηλαδή -42% που θα κατέβαλλε εάν δεν είχε μεταρρυθμίσει τη λειτουργία του στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης και κομποστοποίησης με Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ), κάτι που αντιστοιχεί σε μείωση επιβάρυνσης κατά 470.434 €. Γι’ αυτό, άλλωστε, τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στο δήμο μας είναι από τα χαμηλότερα στη χώρα, 1,12 €/τμ για κάθε νοικοκυριό.    

Η προσπάθειά μας ενισχύθηκε πρόσφατα μέσω της Περιφέρειας Αττικής, με την παραχώρηση δύο απορριμματοφόρων και την παράδοση των πρώτων καφέ κάδων συλλογής βιοαποβλήτων. 

 «Εγκατάσταση 10 μετρητών αέριας ρύπανσης σε επιλεγμένα σημεία της πόλης»  

 Ο δήμος σας δίνει ιδιαίτερη σημασία και στον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τι είναι το Σύστημα Παρακολούθησης Περιβαλλοντικών Συνθηκών, που έχετε τοποθετήσει στο δήμο σας; 

 Σε συνεργασία με την e-trikala και το Δήμο Τρικκαίων προχωρήσαμε στην τοποθέτηση 10 μετρητών αέριας ρύπανσης, σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, ώστε να καλύπτονται όλες οι γειτονιές, όπου ανά λεπτό τα στοιχεία που συλλέγονται, αποστέλλονται και αναλύονται σε ειδικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.  

Το «Σύστημα Παρακολούθησης Περιβαλλοντικών Συνθηκών» εφαρμόζεται προληπτικά στο δήμο μας από το 2021.  

 «Θέτουμε συνεχώς νέους στόχους»  

 Ποιος είναι ο επόμενος στόχος για την πόλη και τους δημότες σας; 

  Οι απαιτήσεις συνεχώς αυξάνονται μέσα στο γενικότερο κλίμα της ενεργειακής, και κατά συνέπεια, οικονομικής κρίσης. Προσπαθούμε να δημιουργούμε υποδομές και υπηρεσίες προς όφελος της καθημερινότητας του δημότη. Μέσα από μια σειρά έργων που ολοκληρώθηκαν ή που βρίσκονται σε εξέλιξη -αντικατάσταση Δικτύου ΄Υδρευσης, υπογειοποίηση καλωδίων μέσης-χαμηλής τάσης, αντικατάσταση οδοφωτισμού led, επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, υπογειοποίηση κάδων απορριμμάτων, ενίσχυση των Κοινωνικών Δομών και των Παροχών Υγείας- προσπαθούμε να παραμείνουμε κοντά στο δημότη και στις ανάγκες του.