Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

Στα προγράμματα που «τρέχουν» αυτό το καλοκαίρι, ώστε να καταφέρουν όσοι συμπολίτες μας δυσκολεύονται να κάνουν διακοπές, αλλά και να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες, αναφέρεται η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, στο άρθρο της που δημοσιεύουμε σήμερα στην Today Press.

Ολόκληρο το άρθρο της υφυπουργού: 

Η ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου.
Αυτό φαίνεται, άλλωστε, από το γεγονός ότι φέτος έχουμε το ισχυρότερο πλέγμα στήριξης του εγχώριου τουρισμού που έχει δοθεί από ελληνική κυβέρνηση, σε μια περίοδο που η οικονομία μας πλήττεται από πολλές και διαφορετικές εισαγόμενες κρίσεις.
Πάνω από 100 εκατομμύρια θα δοθούν φέτος για την τόνωση του εγχώριου τουρισμού, με διαφορετικά προγράμματα και με διαφορετική προσέγγιση αναγκών.

Πιο συγκεκριμένα:

Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Τουρισμός για όλους, μόλις πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για να αναδειχθούν οι πρώτοι 200.000 συμπολίτες μας που θα λάβουν το voucher των 150 €. Οι ψηφιακές επιταγές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από 1η Αυγούστου και να εξαργυρωθούν είτε εφάπαξ στο ίδιο τουριστικό κατάλυμα είτε τμηματικά σε διαδοχικά τουριστικά καταλύματα, αναλόγως του διαθέσιμου υπολοίπου, όποια χρονική στιγμή επιθυμεί ο δικαιούχος, μέχρι 30/6/2023, γεγονός που θα συμβάλλει και στην επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Χωρίς περιορισμό 

Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός ούτε στον αριθμό των διανυκτερεύσεων ούτε στην περίοδο που ο δικαιούχος θα επιλέξει να κάνει χρήση της ατομικής του ψηφιακής επιταγής. Δεν υπάρχει, επίσης, κάποιος γεωγραφικός περιορισμός, καθώς στο Πρόγραμμα συμμετέχουν τα τουριστικά καταλύματα όλης της χώρας.
Μοναδική προϋπόθεση είναι το συνολικό ποσό της ανέπαφης πληρωμής να μην υπερβαίνει τα 150 €.Ειδικά για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, το ποσό αυτό αυξάνεται στα 200 €.

Πρόσφατα μάλιστα, με απόφαση του πρωθυπουργού, το Πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» ενισχύεται με 30 εκατ. ευρώ επιπλέον, με το συνολικό προϋπολογισμό να ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ -από 31 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί αρχικά- και οι συνολικοί δικαιούχοι, για το τρέχον έτος, να ανέρχονται στις 400.000.

Και φυσικά, αυτοί οι 400.000 θα προστεθούν με τα εκατομμύρια τουριστών που έχουν επιλέξει την πατρίδα μας για προορισμό.

Τα νέα ψηφιακά vouchers -200.000 στον αριθμό- θα μπορούν να εξαργυρωθούν από τους δικαιούχους από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, με τους ίδιους όρους και την ίδια διαδικασία.

Φέτος επιφέραμε αρκετές αλλαγές στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θέλοντας να διευκολύνουμε τους πολίτες αλλά και να απλοποιήσουμε τη διαδικασία για τους επαγγελματίες!
Επιπλέον, μειώσαμε τη γραφειοκρατία αλλά και επισπεύσαμε χρόνους αποπληρωμής σε ποσά, μάλιστα, που είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα, μετά τη σχετική διάταξη που περάσαμε στη Βουλή!

Για το Πρόγραμμα «Κοινωνικός Τουρισμός» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα χρήματα που θα δοθούν φέτος αυξήθηκαν κατά 5 εκατομμύρια από την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας το ποσό των 35 εκατομμυρίων. 

Έως μηδενική συμμετοχή 

Πρόκειται, συνεπώς, για ένα Πρόγραμμα ιδιαίτερα ενισχυμένο και ελκυστικό φέτος, τόσο για τους δικαιούχους όσο και για τους παρόχους, καθώς χαρακτηρίζεται από μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για τους δικαιούχους στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα και αυξημένες τιμές επιδότησης στους παρόχους.

Ειδικά, για καταλύματα σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή, ενώ στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν.

Στόχος μας είναι να στηριχθούν οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, με ταυτόχρονη στήριξη του εσωτερικού τουρισμού, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, όπως για παράδειγμα η Βόρεια Εύβοια και η Σάμος.

Πρόγραμμα για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες

Υπάρχει, επίσης, το Πρόγραμμα εγχώριου Τουρισμού για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες από το υπουργείο Εργασίας. Το Πρόγραμμα αφορά σε 25.000 επιταγές και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ.

«Samospass» – «North EviaPass»

Και φυσικά, το Ειδικό πρόγραμμα «Samospass» αλλά και το «North EviaPass», ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, με τη συνεργασία των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Τουρισμού και τον υφυπουργό, αρμόδιο για φυσικές καταστροφές, Χρήστο Τριαντόπουλο, με άυλη κάρτα των 300 € και 150 €, αντίστοιχα. Το Πρόγραμμα αυτό θα τρέξει για αρκετούς μήνες και μετά τη θερινή περίοδο.

Με τη συγκεκριμένη δράση, συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομμυρίων ευρώ, περίπου 32.000 δικαιούχοι θα μπορούν να εκδώσουν μια άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα ως κίνητρο για να επισκεφτούν τις δύο περιοχές, τονώνοντας τον τοπικό τουρισμό.
Στις 25/7 άνοιξε η δεύτερη φάση του Προγράμματος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη φάση, στα πρώτα 45 λεπτά, είχαν υποβληθεί 4.000 αιτήσεις για τη Βόρεια Εύβοια και 2.500 για τη Σάμο.
Σε 60 λεπτά από το άνοιγμα, οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 6.000 για τη Βόρεια Εύβοια και έφταναν τις 3.500 για τη Σάμο.

Η προσπάθεια για την ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από δράσεις και ενέργειες του υπουργείου Τουρισμού.

Ενίσχυση του εθνικού μας τουριστικού προϊόντος

Από την πρώτη στιγμή οι εντολές του πρωθυπουργού ήταν σαφείς: Αδιάκοπη προσπάθεια για την ενίσχυση του εθνικού μας τουριστικού προϊόντος, με αλλεπάλληλες εξορμήσεις εντός και εκτός συνόρων για προσέλκυση επισκεπτών και επενδυτών, με πολλές και διαφορετικές δράσεις για την ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, με εκμετάλλευση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων για έργα υποδομής και εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων, με προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης εργαζόμενων και ανέργων στον τουριστικό τομέα, με διακρατικές συμφωνίες, με νέες απευθείας ακτοπλοϊκές και αεροπορικές συνδέσεις με χώρες του εξωτερικού.

Θα περίμενε κανείς, σε μια περίοδο που η οικονομία δέχεται πολλαπλά χτυπήματα από εισαγόμενες κρίσεις, ότι τα αποτελέσματα όλης αυτής της προσπάθειας δεν θα ήταν ικανοποιητικά.

Τα αποτελέσματα, όμως, είναι πλέον ορατά και αποδεικνύουν ότι με σκληρή δουλειά, σχέδιο και όραμα τα πάντα είναι εφικτά. Μέχρι σήμερα, έχουμε καταφέρει πολλά και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι θα καταφέρουμε ακόμα περισσότερα.