Την εκκένωση του Ντονέτσκ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως μεταδόθηκε στο πρακτορείο Reuters, η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε την υποχρεωτική εκκένωση των ανθρώπων που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από την ανατολική πόλη του Ντόνετσκ.

Η περιοχή αυτή έχει γίνει πεδίο σκληρών μαχών με τη Ρωσία το τελευταίο διάστημα. Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε επίσης ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε περιοχές όπου σημειώνονται μάχες στο Ντονμπάς πρέπει να αποχωρήσουν.

Εγχώρια μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας επικαλέστηκαν την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Iryna Vereshchuk και μετέδωσαν ότι η εκκένωση έπρεπε να πραγματοποιηθεί πριν ξεκινήσει ο χειμώνας, καθώς τα αποθέματα φυσικού αερίου της περιοχής είχαν καταστραφεί.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο διάγγελμά του, είπε:

«Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, δεκάδες χιλιάδες παιδιά… Πολλοί αρνούνται να φύγουν… Αλλά πρέπει πραγματικά να γίνει. Αυτή η απόφαση θα πρέπει ακόμα να ληφθεί. Πίστεψέ με.

Και όσο πιο γρήγορα γίνει, όσο περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείψουν την περιοχή του Ντόνετσκ τώρα, τόσο λιγότερους ανθρώπους θα μπορέσει ο ρωσικός στρατός να σκοτώσει.

Επομένως, εάν έχετε την ευκαιρία, παρακαλώ μιλήστε με όσους παραμένουν ακόμη στις ζώνες μάχης στο Ντονμπάς. Παρακαλώ πείστε τους ότι είναι απαραίτητο να φύγουν, ειδικά αν είναι οικογένειες με παιδιά. Εάν έχετε την ευκαιρία να βοηθήσετε τους εκτοπισμένους, κάντε το.

Υπάρχει κυβερνητική απόφαση για υποχρεωτική εκκένωση από την περιοχή του Ντόνετσκ, όλα οργανώνονται. Πλήρης υποστήριξη, πλήρης βοήθεια. Χρειαζόμαστε μόνο μια απόφαση από τους ίδιους τους ανθρώπους, που δεν την έχουν πάρει ακόμη για τον εαυτό τους. Φύγετε, θα βοηθήσουμε».