Νέες φωτιές στις Βρυξέλλες άναψε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν προαναγγέλλοντας την υπογραφή μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού συμφωνίας με τη Ρωσία για την προμήθεια πρόσθετων 700 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.

Ουγγαρία και Ρωσία συζητούν εδώ και καιρό για περαιτέρω προμήθειες φυσικού αερίου με τη Βουδαπέστη να επιμένει στη διαφοροποίηση από την ευρωπαϊκή γραμμή περί απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια υιοθετώντας μια «ρεαλιστική», όπως λέει, πολιτική έναντι της Μόσχας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και δημιουργώντας έτσι εντάσεις στις σχέσεις της με τις Βρυξέλλες και ορισμένες χώρες της ΕΕ, που ζητούν σκληρότερη γραμμή έναντι του Πούτιν.

«Η Ουγγαρία θα έχει αρκετό φυσικό αέριο», δήλωσε σήμερα ο Όρμπαν στο κρατικό ραδιόφωνο και πρόσθεσε ότι οι υπογραφές στη συμφωνία για τα πρόσθετα 700 εκατ. κυβικά μέτρα μπορεί να έχουν πέσει στη διάρκεια του καλοκαιριού «και τότε θα είμαστε ασφαλείς».

Σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe οι αποθήκες της Ουγγαρίας έχουν γεμίσει κατά 50%, καλύπτοντας το 29% της ετήσιας κατανάλωσή της. Η χώρα, που εξαρτάται κατά 85% από το ρωσικό φυσικό αέριο, αντιτίθεται σφόδρα στις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια. Βάσει 15ετούς συμφωνίας που υπέγραψε πέρυσι με το ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom η Ουγγαρία εισάγει 3,5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας και άλλο ένα δισ. κυβικά μέτρα μέσω αγωγού από την Αυστρία.