Ευρωπαϊκή γεωργία: Θύμα της κλιματικής αλλαγής - To ιταλικό παράδειγμα
35 °c
Athens
Today Press
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
No Result
View All Result
Today Press
Home ΑΠΟΨΕΙΣ

Ευρωπαϊκή γεωργία: Θύμα της κλιματικής αλλαγής – To ιταλικό παράδειγμα

by todaypress
29/07/2022 16:15
in ΑΠΟΨΕΙΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ,
Ευρωπαϊκή γεωργία: Θύμα της κλιματικής αλλαγής – To ιταλικό παράδειγμα
Share on FacebookShare on Twitter

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου*

Η Κομισιόν εξέδωσε έκθεση σύμφωνα με την οποία το 46% των εδαφών της ΕΕ κινδυνεύει από σοβαρή και παρατεταμένη ξηρασία τους επόμενους μήνες, που, σε συνδυασμό με τις (ήδη επαληθευόμενες) προβλέψεις για χωρίς προηγούμενο καύσωνες, ενδέχεται να απειλήσει την προσπάθεια αύξησης της παραγωγής τροφίμων, ώστε να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα διατροφικής επάρκειας, λόγω του ουκρανικού και των κυρώσεων και αντικυρώσεων.

Οι περιοχές που αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την ξηρασία είναι, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Ουγγαρία και αρκετές μεσογειακές περιοχές, περιλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας και της νότιας Ελλάδας.

Η ασυνήθιστη ξηρασία, που οφείλεται, κατά τους επιστήμονες, στην κλιματική αλλαγή εκδηλώθηκε ήδη στις αρχές της χρονιάς και βαίνει εντεινόμενη. Ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας Luis Planas δήλωσε προ ημερών ότι η χώρα του προέβλεπε να έχει μια παραγωγή σιτηρών 20 εκατομμύρια τόνων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα όμως θα την περιορίσουν στα 18 με 19 εκατομμύρια τόνους.

Και αυτό παρόλο που η Ισπανία, όπως και πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, απέσπασε μια σειρά εξαιρέσεων από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) προκειμένου να μεγιστοποιήσει την παραγωγή της ώστε να καλύψει το κενό που προκάλεσε το ουκρανικό. Ο υπουργός ζήτησε να αυξηθεί περαιτέρω η ελαστικότητα στην εφαρμογή των κανόνων της ΚΑΠ, με δεδομένη την κλιματική επιβάρυνση. Την Ισπανία υποστηρίζει στη διεκδίκηση και η Ουγγαρία, όπου, μετά από μία απουσία βροχών επί πολλούς μήνες, η υγρασία του εδάφους σε ορισμένες περιοχές είναι σχεδόν μηδέν.

Ιταλία: η χειρότερη ξηρασία σε 70 χρόνια

H Βόρεια Ιταλία στο μεταξύ αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 70 ετών, με μεγάλη μείωση χιονοπτώσεων και βροχών φέτος, αποξήρανση λιμνών και ποταμών και σοβαρές συνέπειες στον αγροτικό και τον ενεργειακό τομέα.

Από τον καύσωνα του 2003 και μετά, η Ιταλία έχει γνωρίσει τις έξι πιο ξηρές χρονιές της ιστορίας της, αυτή όμως η χρονιά είναι η χειρότερη που έχει σημειωθεί έως τώρα, και από την άποψη της έντασης των φαινομένων και γιατί η περίοδος ξηρασίας ξεκίνησε πολύ πριν το σύνηθες.

Ξεραίνονται ο Πάδος και η λίμνη του Κόμο

Ήδη το χειμώνα οι χιονοπτώσεις μειώθηκαν κατά 70% και οι βροχοπτώσεις από τον Δεκέμβριο κατά 50%. Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ιταλίας, ο Πάδος, που πηγάζει από τις Άλπεις και χύνεται στην Αδριατική βλέπει τα νερά του να μειώνονται προοδευτικά και να εμφανίζονται στην κοίτη του όλο και πιο εκτεταμένες αμμώδεις εκτάσεις. Η ροή του ποταμού μειώθηκε έως και 80% με αποτέλεσμα το αλμυρό νερό από την Αδριατική να φτάνει 30 χιλιόμετρα πάνω από τις εκβολές του, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τον ανεφοδιασμό σε πόσιμο νερό και τη γεωργία.

Στα βόρεια του Πάδου, οι μεγάλες λίμνες Ματζόρε και Κόμο, που υδροδοτούν με τη σειρά τους ένα σύστημα ποταμών, έχουν μπει σε διαδικασία αποξήρανσης.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών; Η διαθεσιμότητα του νερού δεν επιτρέπει την ικανοποίηση όλων των αναγκών σε επίπεδο περιβάλλοντος, γεωργίας και βιομηχανίας, σύμφωνα με τον Massimiliano Pasqui, ερευνητή στο παρατηρητήριο ξηρασίας του Ιταλικού Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών (CNR). Σχεδόν το 50% της παραγωγής καλαμποκιού της περιοχής χάθηκε.

Παρόλο που δεν έχει τεθεί σε κίνδυνο η πρόσβαση σε πόσιμο νερό, εκατοντάδες χωριά των περιοχών που πλήττονται από την ξηρασία αποφάσισαν να περιορίσουν τη χρήση νερού. Στο Μιλάνο απαγορεύτηκε να γεμίζουν οι πισίνες ή να καθαρίζονται με ριπές νερού τα αυτοκίνητα. Δύο κοινότητες του Πεδεμοντίου κλείνουν την παροχή το βράδυ και εκεί που οι εγκαταστάσεις είναι παλιές και υπάρχουν απώλειες το νερό μεταφέρεται με υδροφόρες.

Όλη η αγροτική παραγωγή της λεκάνης του Πάδου, που παράγει σχεδόν το 40% των ιταλικών τροφίμων, μαζί και τη θρυλική παρμεζάνα, κινδυνεύει. Στη Λομβαρδία η παραγωγή μειώθηκε ήδη κατά 30% με 40% σε ορισμένες περιοχές και οι ζημιές για την ιταλική γεωργία υπολογίζονται ήδη σε περισσότερο από 500 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ξεπεράσουν το δισεκατομμύριο έως τα τέλη της χρονιάς.

Αλλά δεν είναι μόνο η γεωργία, είναι και η ενέργεια. Οι περισσότεροι υδροηλεκτρικοί σταθμοί λειτουργούν στο ρελαντί ή και σταμάτησαν, όπως στο νησί Σεραφίνι, 70 χλμ. νοτιοανατολικά του Μιλάνου. Έως το τέλος της χρονιάς αναμένεται μια πτώση ηλεκτροπαραγωγής κατά 55-60% για τους μεγάλους και 70-75% για τους μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιταλικής Assoidroelettrica. Η πτώση της παραγωγής των υδροηλεκτρικών σταθμών θα οδηγήσει σε αναπλήρωση της ενέργειας με καύση φυσικού αερίου με σοβαρές οικολογικές και οικονομικές συνέπειες. Η χρήση φυσικού αερίου προκαλεί εκπομπή αερίων θερμοκηπίου που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, ενώ είναι και πολύ πιο ακριβό. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί εδώ συνέπειες που την ανατροφοδοτούν, κάτι που συμβαίνει συχνά.

Τι μπορεί να γίνει

Τι μπορεί να γίνει όσο δεν επιβραδύνεται η κλιματική αλλαγή, που θα προκαλεί όλο και συχνότερα και εντονότερα τέτοια επεισόδια;

Οι προτάσεις που έχουν διατυπωθεί περιλαμβάνουν τη μείωση κατά 20% της άντλησης του διαθέσιμου νερού, την κατασκευή νέων φραγμάτων στο Πεδεμόντιο, για να συλλεχτεί περισσότερο από το βρόχινο νερό και η προσαρμογή της γεωργίας που, τώρα, είναι επικεντρωμένη στο ρύζι και το καλαμπόκι, δύο καλλιέργειες πολύ απαιτητικές σε νερό. Χρειάζεται επίσης μια πολιτιστική αλλαγή, να μάθουν οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις να εξοικονομούν νερό.

Να προσθέσουμε ότι, εδώ και μερικές εβδομάδες, τα ανησυχητικά σημάδια ξηρασίας δεν περιορίζονται στον βορρά αλλά επεκτείνονται και στο κέντρο της Ιταλίας.

(*) Ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος είναι δημοσιογράφος

Tags: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑΕυρωπαϊκή ΈνωσηΙΤΑΛΙΑΙΤΑΛΙΚΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο X
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο App Store
  Κάνε λήψη της εφαρμογής του Todaypress.gr στο Google Play

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πίσω από ένα troll
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πίσω από ένα troll

13/07/2025 10:05
Ιουλιανά: 60 χρόνια μετά…
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ιουλιανά: 60 χρόνια μετά…

13/07/2025 09:02
Ινδία-Πακιστάν: Σύγκρουση ταυτοτήτων και παιχνίδια επιρροής (μέρος 2ο)
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ινδία-Πακιστάν: Σύγκρουση ταυτοτήτων και παιχνίδια επιρροής (μέρος 2ο)

13/07/2025 08:02
Ασύμμετρη και υβριδική η απειλή για τη χώρα μας… Γιατί δεν επιλύεται το Λιβυκό
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ασύμμετρη και υβριδική η απειλή για τη χώρα μας… Γιατί δεν επιλύεται το Λιβυκό

12/07/2025 12:05
Δημήτρης Καμπουράκης: Αναδιάρθρωση να την πιείς στο ποτήρι – Ποιος θα πει επιτέλους την αλήθεια στον αγρότη;
ΑΠΟΨΕΙΣ

Δημήτρης Καμπουράκης: Αναδιάρθρωση να την πιείς στο ποτήρι – Ποιος θα πει επιτέλους την αλήθεια στον αγρότη;

12/07/2025 09:02
Γιάννης Καντέλης: Γιατί ο Μητσοτάκης θέλει…. κόμμα Τσίπρα – Βρήκε τον «χρήσιμο» αντίπαλο
ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιάννης Καντέλης: Γιατί ο Μητσοτάκης θέλει…. κόμμα Τσίπρα – Βρήκε τον «χρήσιμο» αντίπαλο

12/07/2025 08:02
O επιθεωρητής του Σαββάτου (12/07/2025)
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ξαναγράφοντας την ιστορία

12/07/2025 00:05
Το όραμα της νέας θεσμικής πραγματικότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το όραμα της νέας θεσμικής πραγματικότητας

06/07/2025 10:05
Ινδία-Πακιστάν: Σύγκρουση ταυτοτήτων και παιχνίδια επιρροής (μέρος 1ο)
ΑΠΟΨΕΙΣ

Ινδία-Πακιστάν: Σύγκρουση ταυτοτήτων και παιχνίδια επιρροής (μέρος 1ο)

06/07/2025 08:02

ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΟΡΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ TP ONLINE

Aρ.Φύλλου #165

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Kυρ. Μητσοτάκης από την Ευρυτανία: “Οι πολίτες, όπου και να βρίσκονται να αισθάνονται ασφαλείς και ότι το κράτος φροντίζει και μεριμνά για την υγεία τους” (vid)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kυρ. Μητσοτάκης από την Ευρυτανία: “Οι πολίτες, όπου και να βρίσκονται να αισθάνονται ασφαλείς και ότι το κράτος φροντίζει και μεριμνά για την υγεία τους” (vid)

16 Ιουλίου 2025

Read moreDetails

Α. Γεωργιάδης: Ένα συγκλονιστικό έργο στο Αττικό Νοσοκομείο (vid)

Νεκρός λουόμενος στην Πιερία

Today Press

Χρήσιμα

  • Όροι Χρήσης
  • Πολιτική Απορρήτου
  • Πολιτική Cookies
  • Δήλωση συμμόρφωσης με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 L63
  • Επικοινωνία

Social Media

Newsletter

Newsletter

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved

No Result
View All Result
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ
  • ΔΙΑΦΟΡΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΥΓΕΙΑ
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
    • SPORTS
    • LIFESTYLE
      • MEDIA
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copyright © Todaypress.gr 2024
All Rights Reserved