Ξεφεύγει πάλι στις απειλές ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας χθες ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός… «θα μάθει» ότι η χώρα μας παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο TRT, η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μην περιστραφεί γύρω από τα ελληνοτουρκικά.

Ο Ερντογάν και πάλι έκανε τα παράπονά του για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο:

«Του είπα ”ας φάμε ένα γεύμα στο Αρχοντικό Vahdettin και ας μη φέρνουμε από εδώ και πέρα ​​τρίτη χώρα ανάμεσά μας, για ό,τι κάνουμε, ας στήσουμε μια απευθείας γραμμή, ας διαπραγματευτούμε”. Πήγε εκεί (σ.σ. ΗΠΑ) και έκανε παρόμοια πράγματα και στο Νταβός. Μετά σηκώθηκε και είπε: ”Η Τουρκία έκανε αυτό και εκείνο”. Έτσι ακύρωσα τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου. Υπάρχουν 5+4=9 βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Όταν τα λες αυτά, το αρνούνται. Σκοπεύουν να τοποθετήσουν εξοπλισμό και στα νησιά. Λένε ότι είναι για να αμυνθούν ενάντια στη Ρωσία. Τι δύναμη έχεις; Ακόμη και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το κάνουν αυτό», ανέφερε.

Στη συνέχεια, ο Ταγίπ Ερντογάν υπενθύμισε ότι η χώρα μας τον εμποδίζει να πάρει μαχητικά.

«Η Ελλάδα προσπαθεί να μας εμποδίσει να αγοράσουμε αεροπλάνα για τις ανάγκες ασφαλείας μας. Λένε ”μην τα δώσεις στην Τουρκία”, απευθυνόμενοι στη Γαλλία και στις ΗΠΑ. Διατηρούμε όμως τη θέση μας και τη στάση μας. Πήραν το μάθημα από εδώ».

Για να καταλήξει με μια ευθεία απειλή: «Αυτές οι δραστηριότητες που πραγματοποιεί η Ελλάδα είναι αντίθετες όχι μόνο στη Συμφωνία της Λωζάννης, αλλά και στη Συμφωνία του Παρισιού. Νομίζω ότι ο Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ότι η κυριαρχία αυτών των νησιών δόθηκε παραμένοντας υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης. Νομίζω ότι θα το μάθει».