Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Γιάννη Καντέλη

Στην κυβέρνηση θέλουν να κλείσουν τα σενάρια για ανασχηματισμό και να βάλουν φρένο στην ονοματολογία που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ρίξει το βάρος στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την αντιμετώπιση των κρίσεων, που συνεχίζουν να πλήττουν τη χώρα και την τσέπη των πολιτών. Η συζήτηση για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα λειτουργεί αποπροσανατολιστικά ως προς αυτό το στόχο, σημειώνουν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και τονίζουν ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Για αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κος Μητσοτάκης ζήτησε στον πρωινό καφέ της περασμένης εβδομάδας να μπει ένα «στοπ» στη σχετική παραφιλολογία.

Συνεχίζει το έργο της

Το ρόλο αυτό ανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που ξεκαθάρισε ότι «όλα όσα γράφονται και λέγονται, δεν απηχούν τις απόψεις και τις σκέψεις του πρωθυπουργού». Δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του πρωθυπουργού, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει μπει στο τελευταίο έτος της συνταγματικής της θητείας. Συνεχίζει το έργο της. Είμαστε προσηλωμένοι σε αυτά και δεν υπάρχει καμία συζήτηση περί ανασχηματισμού και άλλων τέτοιων σεναρίων». Τη στιγμή που η κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία πριν τις εκλογές, αυτό που δεν θέλουν με τίποτα στο κυβερνητικό επιτελείο είναι να δουν ορισμένους υπουργούς να κατεβάζουν τα μολύβια, περιμένοντας τις αλλαγές που προαναγγέλλονται από δημοσιεύματα και ψιθύρους.

Άλλωστε, μέχρι σήμερα, ο κος Μητσοτάκης έχει δείξει ότι δεν επηρεάζεται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, όσον αφορά τις αποφάσεις του για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ο ίδιος ζυγίζει πολύ καλά τα δεδομένα πριν κάνει κάποια κίνηση και εμπιστεύεται περισσότερο το μπλοκάκι του, στο οποίο σημειώνει τις παρατηρήσεις του για πρόσωπα και πράγματα που αφορούν το κυβερνητικό έργο, όπως έχει εκμυστηρευτεί στο παρελθόν. Και όταν αποφασίσει να αλλάξει υπουργούς ή να προσθέσει νέες δυνάμεις στην κυβέρνηση, οι αλλαγές που κάνει στοχευμένες, «με χειρουργική ακρίβεια», όπως λένε συνεργάτες του και έχει αποφύγει μέχρι σήμερα να προχωρήσει σε δομικές αλλαγές.

Που υπάρχουν προβλήματα

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τομείς στους οποίους παρατηρούνται υστερήσεις ή δεν υπάρχει ικανοποίηση από τον τρόπο που ορισμένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου χειρίζονται υποθέσεις των χαρτοφυλακίων τους. Ο κος Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει από το Μάιο όσους είχαν ρίξει μεγαλύτερο βάρος στην εκλογή τους στην επόμενη Βουλή: «Αν κάποιοι από εσάς πιστεύετε ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστείτε προεκλογικά, μην διστάσετε να μου το πείτε. Μπορώ να σας απαλλάξω από τα καθήκοντά σας, ώστε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά και μόνο στην προετοιμασία των εκλογών», ήταν η φαρμακερή ατάκα προς το υπουργικό συμβούλιο. Αυτό στο οποίο, όμως, συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες είναι ότι δεν πρέπει να αναμένουμε καμία αλλαγή μέχρι να κλείσει η Βουλή. Ο πρωθυπουργός θα ζυγίσει τα δεδομένα στις ολιγοήμερες διακοπές που θα κάνει το Δεκαπενταύγουστο και οι αποφάσεις του αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν μόλις επιστρέψει στην Αθήνα. Η αξιολόγηση αυτή θα κρίνει αν και σε τι εύρος θα είναι οι αλλαγές που θα κάνει στο υπουργικό συμβούλιο και αν θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσης, με ένα νέο υπουργικό σχήμα που θα αναλάβει να «τρέξει» το κυβερνητικό έργο μέχρι τις εκλογές.