Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Πέτρου Κουβάτσου

Πολύ σημαντική ήταν η πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, καθώς τέθηκαν επί τάπητος τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους δήμους της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κος Δημήτρης Παπαστεργίου ενημέρωσε για την πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για το έργο Οδικής Ασφάλειας που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο χαρακτήρισε ως «εξαιρετικά σημαντικό έργο».

Σημείωσε ότι η πρόσκληση είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δημοσιεύτηκε μέσα στο καλοκαίρι, που ούτως ή άλλως οι υποστελεχωμένες τεχνικές υπηρεσίες των δήμων δεν είναι σε πλήρη λειτουργία.

Σε αντίστοιχη ετοιμότητα κάλεσε τους δήμους και για το νέο έργο που ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεννόηση με την ΕΔΕΥΑ. Πρόκειται για τις «smart» ΔΕΥΑ, που προϋπολογίζεται τουλάχιστον στα 50 εκ. ευρώ και είναι κατά αντιστοιχία με το smart που βγήκε για τους δήμους.

Επίσης, μετά την οικονομική επιβάρυνση των δήμων για μισθολογικές δαπάνες σχολικών καθαριστριών, ο νέος τρόπος απόδοσης στους δήμους των ποσών για την κάλυψη των ενοικίων των σχολικών κτηρίων με την ενσωμάτωσή τους στους ΚΑΠ, κρύβει νέα οικονομική επιβάρυνσή τους, καθώς διαπιστώνεται ότι σε ορισμένους δήμους τα ποσά είναι λιγότερα από τις απαιτούμενες δαπάνες «και άρα», όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, «θα πρέπει κάποιοι δήμοι να πληρώσουν για τα ενοίκια ως μη όφειλαν, όπως έγινε και με τις σχολικές καθαρίστριες. Ξεκαθαρίζουμε όμως ότι φέτος δεν θα πληρώσει κανένας δήμος, ούτε για τα ενοίκια ούτε για τις σχολικές καθαρίστριες, αν τα χρήματα που παίρνουμε δεν φτάνουν. Γιατί έτσι πως εξελίσσεται η υπόθεση δεν θα είναι ακραίο, σε επόμενη φάση, να μας πουν να πληρώσουμε και τους εκπαιδευτικούς…».

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψη ενημέρωσε ότι οι δήμοι δεν βρίσκουν ναυαγοσώστες, ενώ το κόστος έχει εκτοξευτεί και τα χρήματα που έχουν δοθεί στους δήμους για αυτό το σκοπό δεν φτάνουν.