Συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της νύχτα η μάχη των δυνάμεων της Πυροσβεστικής και των κατοίκων με τις φλόγες με τις φλόγες, στα Κρέστενα Ηλείας, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή στην περιοχή.

Νωρίτερα, το βράδυ της Κυριακής, ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων έκανε λόγο για εγκληματική ενέργεια.

Λόγω της φωτιάς στην Ηλεία δόθηκε εντολή εκκένωσης το απόγευμα της Κυριακής σε Φρίξα, Σκιλλουντία και Γρύλλο, ενώ υπάρχει σύσταση για απομάκρυνση των κατοίκων από Κρέστενα και Μακρίσια. Ωστόσο, πολλοί κάτοικοι παραμένουν στο σημείο προσπαθώντας να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

This image has an empty alt attribute; its file name is ileia-vrady.jpg

Δύσκολη νύχτα στην Ηλεία: «Η φωτιά μάς περικύκλωσε σε 10 λεπτά, όπως το 2007»

Μνήμες από τη φονική πυρκαγιά του 2007 ξυπνά η μεγάλη φωτιά που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην Ηλεία.

«Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά, όπως το 2007», είπε ο Αναστάσιος Καρνάρος, δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα, στο Open, αναφέροντας πάντως πως δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες και εγκλωβισμένους.

«Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον εκτός οικισμών και κινείται σε αγροδασικές εκτάσεις», ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος.

Επίσης, όπως είπε ο δήμαρχος, «μέχρι τώρα δεν έχω ενημερωθεί για ενδεχόμενες ζημιές σε σπίτια».

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «το πύρινο μέτωπο έχει “ανοίξει” αρκετά και βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, Σκιλλουντία, Φρύξα, Βρίνα και Γρύλος, χωρίς όμως να απειλεί μέχρι τώρα κατοικημένες περιοχές».

Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 125 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα.

Ακόμη, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής.

Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής πάντως βρίσκονται επί ποδός και προσπαθούν να συνδράμουν με όποια μέσα διαθέτουν τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε από τα Μακρίσια το μεσημέρι της Κυριακής (15:30) και έλαβε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις, λόγω των ανέμων αλλά και της έντονης ζέστης.

Νωρίτερα, λόγω του κινδύνου, εξεδόθη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για την αποφυγή των περιοχών όπου μαίνεται η φωτιά, ενώ σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, καθώς επίσης και το Γ.Ν. Πύργου. Μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων.

Στην περιοχή επιχειρούν 125 πυροσβέστες με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 43 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούσαν ρίψεις νερού 4 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα, που όμως σταμάτησαν λόγω σκότους.

Μαρτυρίες κατοίκων για το πώς ξεκίνησε η φωτιά

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλώντας στο patrisnews εξηγούν πως ξεκίνησε η πυρκαγιά και ποια είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή.