Η κ. Μαριάνθη Καφετζή, υποψήφια για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επισκέφθηκε την Ικαρία αυτές τις μέρες, και παραχώρησε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ikariaki στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολίτη.

Η συζήτηση ήταν γενική, σε θέματα υγείας, συγκοινωνιών, οικονομικής κρίσης και επιπτώσεων στους νησιώτες του Βορείου Αιγαίο. Θέματα ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα μέσα από Ευρωπαϊκά ή άλλα προγράμματα, με στόχο να παραμείνουν οι νέοι στα νησιά μας και να έχουν αντικείμενο εργασίας.

Ειπώθηκαν και πολλά άλλα, σε γενικό βαθμό τώρα, αλλά υποσχέθηκε ότι θα ξαναέλθει πολλές φορές στο νησί και θα συζητηθούν τότε πλέον πιο ειδικευμένα τα θέματα της Περιφέρειας και ειδικά τα θέματα της Ικαρίας.

“Η εντύπωση μου είναι ότι είναι ένας νέος άνθρωπος, τεχνοκράτης, με οράματα όμως, που αν ξεφύγει από το «συνηθισμένο μοντέλο» πολιτικών που λένε και υπόσχονται πολλά και πραγματοποιούν ελάχιστα ή καθόλου, έχει μεγάλη πιθανότητα να επιτύχει στο έργο της”, τόνισε ο κ. Πολίτης.

“Η ίδια η κα Μαριάνθη Καφετζή με διαβεβαίωσε ότι της αρέσουν τα λίγα λόγια και τα πολλά έργα που αποδεικνύουν το έργο της”, συμπλήρωσε.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

κ. Πολίτης:

Αγαπητοί μου φίλοι, αγαπητές φίλες, καλή σας μέρα. Βρισκόμαστε δίπλα στην κυρία Μαριάνθη Καφετζή, είναι μια κυρία που ενδιαφέρεται να μπει στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης δεύτερου βαθμού, ενδιαφέρεται για την περιφερειακή αρχή, θα το δούμε τώρα από την κουβέντα που θα κάνουμε μαζί της. Θα έχουμε μια γενική κουβέντα για θέματα της περιφέρειας βορείου Αιγαίου. Κυρία καφετζή καλημέρα σας. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και που θα συζητήσουμε για τα όμορφα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ειδικότερα για την Ικαρία. Υπάρχουν κάποια θέματα τα οποία θα τα κουβεντιάσουμε και θα έχουμε τη δυνατότητα και σε άλλες κουβέντες που θα έχουμε κυρία Καφετζή. Σε γενικές γραμμές τι έχετε μάθει εσείς για τα προβλήματα της Ικαρίας.

κ. Καφετζή:

Κοιτάξτε αυτό που άκουσα έτσι από τις κουβέντες, τις συζητήσεις με απλούς πολίτες, γιατί από εκεί μαθαίνεις για τα πραγματικά προβλήματα. Το πρώτο που τους απασχολεί είναι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ότι έχουν ακριβύνει πάρα πολύ, υπάρχουν και ακριβά εισιτήρια για τα αεροπλάνα, αλλά πιο πολύ για τα ακτοπλοϊκά συζητάνε γιατί φτάνουμε σε σημείο να είναι αρκετά ακριβότερα. Το άλλο θέμα είναι το θέμα του νοσοκομείου. Υπάρχουν υποδομές, υπάρχουν μηχανήματα, δεν υπάρχουν ιατροί, και δεν είναι μόνο στην Ικαρία που το βλέπω αυτό, το έχω δει και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου και θεωρώ ότι ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός, είναι τόσο ακριβή η μετακίνηση για τα συγκεκριμένα νησιά και η αμοιβή που παίρνει ο γιατρός είναι πολύ συγκεκριμένη, οπότε όλα τα χρήματα που θα πάρει θα πρέπει να τα διαθέσει για το ενοίκιο και για τη μετακίνησή του από τα νησιά, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, ή όπου αλλού είναι ο τόπος διαμονής του. Οπότε δεν του μένουν χρήματα, δεν έχει το κίνητρο λοιπόν να αφήσει την οικογένειά του και να έρθει στη Λήμνο ή στα υπόλοιπα νησιά με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν.

κ. Πολίτης:

Είναι γνωστό το θέμα αυτό κυρία Καφετζή. Το θέμα είναι ότι, ειδικά στη δικιά μας περιοχή στην ακτοπλοϊκή σύνδεση που συνδέει την Ικαρία με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου υπάρχει αυτή η δυσαρμονία που μέχρι εδώ το εισιτήριο, που θεωρείται ότι είναι κανονική η γραμμή έχει μια αύξηση πολύ περισσότερη, από έναν επιβάτη που θα κατέβαινε στη Χίο στην ίδια γραμμή έχει μικρότερο αντίτιμο. Και πολλές φορές πρέπει να δούμε τη νησιωτικότητα, τελικά που ανταποκρίνεται;

κ. Καφετζή:

Το ίδιο πρόβλημα άκουσα και στη Σάμο, δηλαδή ότι είναι πιο εύκολο να κόψεις εισιτήριο για Χίο και να κατέβεις Σάμο παρά να κόψεις εισιτήριο κατευθείαν για τη Σάμο. Αυτό δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα, δημιουργεί έναν άνισο ανταγωνισμό καταρχάς μέσα στα νησιά, όπως και το καθεστώς του ΦΠΑ. Πρέπει να υπάρχει μια ομοιομορφία στα νησιά που είναι ακριτικά, τα νησιά που θέλουμε να έχουμε τον πληθυσμό, να μη μειώνεται. Εγώ αυτό που βλέπω συνέχεια και που διαβάζω είναι ότι έχουμε μια σημαντική μείωση του πληθυσμού στα ακριτικά νησιά, κυρίως στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με έναν γείτονα που δείχνει πια τις απειλητικές τους διαθέσεις.

κ. Πολίτης:

Εκείνο που θα ήθελα να πω εγώ είναι το εξής, σε αυτή την ιστορία κυρία Καφετζή έχουμε πολλά δείγματα των διαθέσεων που έχει ο γείτονας, αλλά το πρόβλημά μας είναι αλλού, το πρόβλημα μας είναι το τι κάνει η ελληνική πολιτεία, και αυτό θέλω να ξέρουμε, γιατί πρόσφατα υπήρξε η ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας, η οποία ομολογουμένως μας απογοήτευσε. Την διαχείριση των τιμών εισιτηρίων δεν την κάνει το Υπουργείο Ναυτιλίας, άρα το Υπουργείο Ναυτιλίας τι κάνει;

κ. Καφετζή:

Αυτά είναι θέματα που πρέπει να τα κοιτάξουμε με μεγάλη προσοχή, πρέπει η περιφέρεια να μεταφέρει στην κεντρική κυβέρνηση τα προβλήματα που υπάρχουν. Πρέπει η περιφέρεια να μεταφέρει στην κεντρική κυβέρνηση τα προβλήματα που υπάρχουν γιατί η κεντρική κυβέρνηση είναι το σύνολο της χώρας. Αυτό που έλεγα προηγουμένως και μας διέκοψαν ήταν ότι πρέπει να υπάρξουν κίνητρα ώστε να μείνουν οι νέοι στα νησιά αυτά, να υπάρξουν δουλειές, να υπάρξει ανάπτυξη. Αν δεν συμβαίνουν όλα αυτά, γιατί ο νέος να παραμείνει στην Ικαρία, στη Λέσβο, στη Χίο, στη Λήμνο, στον Αϊ Στράτη και στα μικρά νησιά που υπάρχουν ανάμεσα μας, θα σηκωθεί να φύγει, είναι πράγμα που δεν το θέλουμε ουδενί. Δεν μπορεί ο πληθυσμός των ακριτικών νησιών να μειώνεται. Ο μόνος τρόπος, για να μην λέμε εύκολα λόγια, ο μόνος τρόπος είναι να υπάρξει μια οικονομική ευημερία, η Ικαρία δεν είναι πύλη εισόδου, ένα αεροδρόμιο που δεν μπορεί να υποδεχτεί τσάρτερ, παρά μόνο μικρά αεροπλάνα. Πώς μπορούμε να μιλάμε λοιπόν για ανάπτυξη; Δεν υπάρχουν σωστές υποδομές, Ένας δρόμος πολύ δύσκολος που συνδέει τον άγιο Κήρυκο με τη βόρεια Ικαρία, και τον έκανα και γι’αυτό και αυτή τη στιγμή αυτό που κάνω είναι να βλέπω όσο μπορώ σαν να είμαι κάτοικος των νησιών που πηγαίνω για να έρχομαι εγώ η ίδια αντιμέτωπη με τα προβλήματα γιατί μόνο να τα δεις αν τα αντικρίσεις αν τα ζήσεις τα κατανοείς και μπορείς να βρεις λύσεις.

κ. Πολίτης:

Εκείνο που θέλω να μου πείτε είναι το εξής, αυτό που λέτε είναι απόλυτα σωστό και είναι γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη στα νησιά μας προέρχεται και μέσα από το ΕΣΠΑ 2017-2021, το οποίο έχει πολλά προγράμματα για νέα άτομα. Πιστεύω να έχετε γνώση αν δεν έχετε θα το δείτε και εσείς στην πορεία ότι ο πρωτογενής τομέας εδώ στο νησί έχει ανάγκη από στήριξη από προγράμματα ευρωπαϊκά, για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ.

κ. Καφετζή:

Ακριβώς και θυμάστε που το έλεγα, το είχα πει και σε μια άλλη συνέντευξή μου στη Λήμνο που έδωσα ότι έχουμε τον Αναπτυξιακό Ελλάδα 2.0 έχουμε το ΕΣΠΑ, δηλαδή έχουμε εργαλεία και η κυβέρνηση έχει δουλέψει πάρα πολύ σκληρά και είμαστε από τις πρώτες χώρες που πήραμε αυτά τα εργαλεία στα χέρια μας, γιατί είναι οργανωμένη, μεθοδική, διαβασμένη. Από κει και πέρα, η περιφέρεια τι κάνει; Η περιφέρεια είναι αυτή που οφείλει να είναι δίπλα στον πολίτη, να τον ενημερώσει, να απορροφηθούν αυτά τα κονδύλια. Τα κονδύλια υπάρχουν, αλλά οι πολίτες δεν είναι ενήμεροι. Αν η περιφέρεια δεν βοηθήσει τα διαθέσιμα αυτά ποσά δεν θα απορροφηθούν, γεγονός που δεν το θέλουμε. Όταν μας δίνεται λοιπόν μια τέτοια ευκαιρία με όλα αυτά τα χρήματα που μπορούμε να αλλάξουμε τελείως την εικόνα, να έχουν μια πραγματική βοήθεια, και οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, και να γίνουν επενδύσεις στα νησιά, οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε στο έπακρον. Και εγώ είμαι οικονομολόγος, οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτά τα πράγματα όχι μόνο τα στηρίζω, αγωνίζομαι, θα ήταν πολύ μεγάλη αποτυχία για μένα να μην μπορέσουμε να έχουμε τη μεγαλύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

κ. Πολίτης:

Αυτός είναι ο στόχος κάθε πολιτικού που έρχεται εδώ, αλλά το θέμα είναι το εξής και αυτό είναι το λεπτό σημείο των υποψηφίων που έρχονται εδώ. Τα λόγια να γίνουν πράξεις.

κ. Καφετζή:

Έχω μάθει να λέω λιγότερα απ’ότι κάνω, οπότε καταλαβαίνετε ότι το μότο μου είναι αυτό που είπατε πριν λίγο, όχι λόγια, αλλά πράξεις, έργα, δεν είμαι από τους πολιτικούς που βγαίνουν και μιλάνε μια ξύλινη γλώσσα, είμαι από τους πολιτικούς που ξέρουν να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν. Έτσι ξεκίνησε και η ενασχόλησή μου με την πολιτική. Δεν είμαι ούτε από πολιτική οικογένεια, ούτε έχω κάποιον πατέρα πάρα πολύ πλούσιο επιχειρηματία, που δεν ήξερε τι να κάνει και είπε θα βοηθήσω το παιδί μου να γίνει πολιτικός, εμένα η ανάγκη μου ξεκίνησε όταν ο γιος μου έπρεπε, έπρεπε εντός εισαγωγικών, να φύγει στο εξωτερικό για σπουδές και έβλεπα ότι η προοπτική του να μείνει στο εξωτερικό ήταν πάρα πολύ μεγάλη, όπου και εγώ η ίδια δεν του έλεγα γύρνα πίσω, γιατί για να γυρίσουν τα παιδιά πίσω θα πρέπει να έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες αυτές είναι ανταγωνιστικές και αυτό που θα βρουν εδώ να είναι αντίστοιχο με αυτό που έχουν στο εξωτερικό, αλλιώς γιατί να τους αναγκάζουμε να έρχονται πίσω; Το ιδεώδες; Ναι, Η χώρα μας; Ναι, πάνω από όλα, αλλά να είμαστε έξυπνοι και να βλέπουμε ποια είναι η αλήθεια, και η αλήθεια είναι ότι πρέπει εμείς να φτάσουμε στο καλύτερο βιοτικό επίπεδο που προσφέρει το εξωτερικό για τα παιδιά μας, και έχουμε τη δυνατότητα, και έχουμε ανθρώπους που θέλουν να το κάνουν γιατί βάζουμε όλους τους πολιτικούς σε ένα κουβά και λέμε ότι όλοι ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους. Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί έτσι, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική που το κάνουν για ένα όραμα, για ένα ιδεώδες, για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα και για τα παιδιά, δεν το κάνουν για προσωπικά τους οφέλη και το αποδεικνύουν με τις πράξεις τους και τις ενέργειές τους σε αυτό καθημερινά.

κ. Πολίτης:

Χαίρομαι για αυτό που ακούω πως σας γιατί είσαστε νέος άνθρωπος με νέες ιδέες, με νέα οράματα, αλλά να ξέρετε ένα πράγμα, εμείς εδώ στα νησιά και ιδιαίτερα στην Ικαρία, η οποία θεωρείται ας πούμε υποτιμημένη οικονομικά από την περιφέρεια, το γιατί αυτό είναι άλλη ιστορία, θα το πιάσουμε σε άλλες κουβέντες που ελπίζω θα έχουμε στη διάρκεια της προεκλογικής σας ενασχόλησης και αργότερα φυσικά, με το θέμα των καθηκόντων σας, εφόσον με το καλό εκλέγεται. Γιατί να ξέρετε ένα πράγμα εμείς θυμόμαστε και το θυμόμαστε σημαίνει πολλά για σας, λίγο δύσκολο, αλλά θα σας το υπενθυμίσουμε.

κ. Καφετζή:

Ξέρετε κάτι; Έχω και εγώ πολύ καλή μνήμη. Για μένα δεν υπάρχει χειρότερο από το να πω ότι κάτι θα κάνω και να μην το κάνω, φτάνω στο σημείο, εντός εισαγωγικων, να αρρωστήσω. Η κουβέντα μου έχει αξία και όταν πω ότι θα κάνω κάτι θα το κάνω με οποιοδήποτε κόστος με οποιοδήποτε τίμημα, η οικογένειά μου το ξέρει αυτό, γιατί σε όλο μου τον προεκλογικό αγώνα που είχα κάνει και μέχρι τώρα ό,τι είπα με οποιοδήποτε κόστος, είτε ήταν ο χρόνος που στερούσα από την οικογένειά μου, είτε οικονομικοί πόροι, το έκανα, και έχω τη συνείδησή μου καθαρή και κοιτάω τους φίλους μου και τους ψηφοφόρους μου στα μάτια που με τιμούν μέχρι σήμερα παρότι δεν είμαι τώρα στο βόρειο τομέα και τους λέω ότι δεν θα κατέβω, με τιμούν όμως με τη φιλία και την αγάπη τους γιατί ξέρουν ότι η Μαριάνθη όταν θα πει κάτι του κάνει και θα είναι δίπλα τους. Και όταν δεν είμαι εκεί πέρα, δεν πολιτεύομαι στο βόρειο τομέα αν θέλετε πάλι οι άνθρωποι που με χρειάζονται είμαι εκεί, είμαι δίπλα τους. Δεν είναι μονάχα για το που πολιτευόμαστε και κοιτάξουμε το συμφέρον μας. Είναι αυτό που σας είπα, θα κάνουμε το καλύτερο, γιατί είμαστε άνθρωποι και κάποιες φορές αυτό το ξεχνάμε.

κ. Πολίτης:

Να ξέρετε ένα πράγμα ότι αυτά τα λόγια σας, εφόσον πραγματικά από τη στιγμή που έχετε αποφασίσει να το πραγματοποιήσετε το όραμά σας, θα εκτιμηθούν δεόντως από τους συμπατριώτες μου, γιατί οι Ικαριώτες έχουν μάθει να εκτιμούν ανεξαρτήτως ιδεολογικών προτιμήσεων αυτών που προσφέρει στο νησί μας και αυτός που προσφέρει είναι ιδιαίτερα αγαπητός και θα το διαπιστώσετε και εφόσον βέβαια φτάσουμε στο τελικό στάδιο να εφαρμόσετε αυτά που λέτε.

κ. Καφετζή:

Πολύ χαίρομαι για αυτό, δεν Θα ήθελα να έχω ταμπέλες στις επαφές μου με τον κόσμο. Είναι το πρώτο πράγμα που είπα, μπορεί να ανήκουν ιδεολογικά σε ένα χώρο, τον τιμώ τον χώρο στον οποίο ανήκω, αλλά από εκεί και πέρα θα ήθελα να δοθεί ευκαιρία να γνωρίσουν ως Μαριάνθη, Μαριάνθη που είναι δίπλα τους, Μαριάνθη που είναι φίλη τους και που θα σκύψουμε μαζί σε οποιοδήποτε πρόβλημα μέχρι να βρούμε λύση, οπότε αυτό μου δίνει πολύ μεγαλύτερη χαρά. Ήδη γνώρισα τους ικαριώτες, χθες πήγα και σε πανηγύρι ικαριώτικο που είναι ονομαστό, ήταν φιλόξενοι, με ανοιχτή καρδιά, και πραγματικά είναι ένας τόπος που θα φύγω με αν λύπη και που πολύ σύντομα θα είμαι πάλι εδώ πέρα δίπλα σας.

κ. Πολίτης:

Εγώ θα σας αφήσω εδώ να μην σας κουράζω παραπάνω, απλώς να ξέρετε ένα πράγμα, η πρώτη κουβέντα μου δημιούργησε θετική εντύπωση, δεν ξέρω έχετε κάτι το οποίο λέτε αυτά που λέτε και πιστεύω εγώ λόγω του νεαρού της ηλικίας σας ότι φυσικά δεν είστε σαν τους ξύλινους πολιτικούς, όπως το είπατε, μόνη σας, με ξύλινα λόγια, ότι θα έρθει η στιγμή που θα μπορέσετε να κάνετε πράξη αυτό που λέτε γιατί έχει σημασία για τον ντοπίο εδώ, ο οποίος έχει αρκετά προβλήματα, δεν το κρύβω και τα λέμε καθημερινά. Και τα λέμε και με την παρούσα περιφερειακή αρχή, ότι κάντε κάτι αν θέλετε να σας θυμάται ο νησιώτης και συγκεκριμένα ο Ικαριώτης. Σας ευχαριστώ για το χρόνο που μου δώσατε να είστε καλά, καλή διαμονή όσο είστε ακόμα εδώ και καλή στροφή όταν θα γυρίσετε με το καλό.

κ. Καφετζή:

Σας ευχαριστώ πολύ να έχουμε ένα καλό καλοκαίρι. Θα τα πούμε βέβαια μέχρι να τελειώσει το καλοκαίρι και άλλες φορές και όλα καλά, να έχουμε υγεία, να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και όχι άλλες εκπλήξεις, να κυλήσει ομαλά η ζωή όλων μας και με το καλό να τα ξαναπούμε.

κ. Πολίτης:

Ευχαριστώ πολύ.