«Ευελιξία τύπου Νίξον» απαιτεί κατά τον Χένρι Κίσινγκερ η σύγχρονη γεωπολιτική προκειμένου να εκτονωθούν οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας καθώς και της Ρωσίας με την Ευρώπη.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg o πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τόνισε μεν ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στην Κίνα να αναλάβει την παγκόσμια ηγεμονία, αλλά προειδοποίησε τον Τζο Μπάιντεν ότι θα πρέπει να προσέξει να μην επιτρέψει στην εσωτερική πολιτική να παρέμβει αναφορικά «με τη σημασία της κατανόησης της μονιμότητας της Κίνας».
«Ο Μπάιντεν και προηγούμενες κυβερνήσεις επηρεάστηκαν πάρα πολύ από το πώς βλέπουν στις ΗΠΑ την Κίνα», είπε ο 99χρονος Κίσινγκερ, που είχε συμβάλει στην αποκατάσταση των σινο-αμερικανικών σχέσεων τη δεκαετία του 1970. «Είναι, φυσικά, σημαντικό να αποτραπεί η ηγεμονία της Κίνας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας». Αλλά «αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με ατέρμονες αντιπαραθέσεις», πρόσθεσε ο Κίσινγκερ, που είχε δηλώσει προηγουμένως ότι η εντεινόμενη αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας διακινδυνεύει μια παγκόσμια «καταστροφή συγκρίσιμη με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Η άποψη του Κίσινγκερ για τους Ευρωπαίους ηγέτες
Η γεωπολιτική και οι σχέσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων αποτελούν τον πυρήνα του νέου βιβλίου του Κίσινγκερ με τίτλο: “Leadership: Six Studies in World Strategy” (Hγεσία: Έξι Μελέτες για την Παγκόσμια Στρατηγική»), που εστιάζει σε έξι ηγέτες: τον Γερμανό Κόνραντ Αντενάουερ, τον Σαρλ Ντε Γκολ, τον Ρίτσαρντ Νίξον, τον Ανουάρ Σαντάτ της Αιγύπτου, τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον πρώτο πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Λι Κουάν Γιου.
Στον σχεδόν έναν αιώνα ζωής του ο Κίσινγκερ γνώρισε και τους έξι ηγέτες. Και όσον αφορά στις επιδόσεις των σημερινών Ευρωπαίων ηγετών, από τον Εμανουέλ Μακρόν μέχρι τον Όλαφ Σολτς, λέει ότι τον θλίβει το γεγονός ότι η νυν «ευρωπαϊκή ηγεσία δεν έχει αίσθηση της κατεύθυνσης και της αποστολής», που είχαν προκάτοχοί τους όπως ο Αντενάουερ και ο Ντε Γκωλ.
Κίσινγκερ: «Παρερμηνεύτηκαν προηγούμενες δηλώσεις μου για την Ουκρανία»
Αναφερόμενος στη μεγαλύτερη κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, δηλαδή τον πόλεμο που εξαπέλυσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, ο Κίσινγκερ είπε ότι παρερμηνεύτηκαν σχόλια που έκανε νωρίτερα φέτος για το σημείο εκκίνησης των διαπραγματεύσεων για τη λήξη του πολέμου. Υπογράμμισε ότι κατά τη γνώμη του πλησιάζει το χρονοδιάγραμμα για τις συνομιλίες κι ότι οι συζητήσεις για το μέλλον της προσαρτηθείσας από το 2014 από τη Ρωσία Κριμαίας θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και όχι να καθοριστούν πριν τον τερματισμό της σύρραξης.
Απαντώντας στο ερώτημα ποιος θα ήταν ο ισχυρότερος διαπραγματευτής με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Κίσινγκερ υπέδειξε τον Σαρλ Ντε Γκωλ, για να προσθέσει ότι και «ο Νίξον θα ήταν πολύ καλός». «Ο Νίξον ήταν πολύ καλός πρόεδρος όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική, αλλά αυτοκαταστράφηκε εσωτερικά». Αναφορικά με την αναταραχή για το Brexit ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τόνισε ότι δικαιώθηκε η άποψη του Ντε Γκωλ ότι η Βρετανία «δεν θα ήταν ποτέ ολόψυχο μέλος της ευρωπαϊκής κοινότητας». Όσο για το ποιον εκ των έξι ηγετών θα θεωρούσε πιο ενδιαφέρουσα συντροφιά για ένα δείπνο ο Νίξον υπέδειξε την πάλαι ποτέ «Σιδηρά Κυρία» της Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, που αντιμετώπισε τα συνδικάτα κι έγινε η μακροβιότερη πρωθυπουργός της χώρας της τον περασμένο αιώνα.