Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε χθες για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την εξαγωγή των δημητριακών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη “μεσολάβησή” του στο θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια συνάντησης στην Τεχεράνη.

Πούτιν: Χάρη στη μεσολάβηση Ερντογάν, σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα της εξαγωγής ουκρανικών δημητριακών

“Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις διαμεσολαβητικές σας προσπάθειες, γιατί προτείνατε την Τουρκία ως πεδίο διαπραγματεύσεων όσον αφορά τα προβλήματα παραγωγής τροφίμων, τα προβλήματα εξαγωγών των δημητριακών μέσω της Μαύρης Θάλασσας”, είπε ο Πούτιν, σύμφωνα με δηλώσεις που αναφέρονται σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

“Χάρη στη μεσολάβησή σας, σημειώσαμε πρόοδο. Όλα τα θέματα δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη, αυτό είναι αλήθεια, αλλά υπάρχει κίνηση και αυτό είναι καλό”, πρόσθεσε.

Οι δύο ηγέτες είναι στην Τεχεράνη για συνομιλίες με τον Ιρανό ομόλογό τους, τον Εμπραχίμ Ραϊσί, για τη σύγκρουση στη Συρία αλλά και για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πούτιν και Ερντογάν αναμένεται να συζητήσουν για τους μηχανισμούς που θα επιτρέψουν τις εξαγωγές μέσω ασφαλών θαλασσίων διαδρόμων, των δημητριακών από την Ουκρανία που έχουν αποκλειστεί λόγω της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα αυτή, με κίνδυνο να προκληθεί παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι ένα “τελικό κείμενο” θα ήταν έτοιμο σύντομα ώστε να επιτραπεί η εξαγωγή δημητριακών από την Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του σήμερα με τον Ερντογάν, ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στα “πολλά θέματα” που αφορούν τη διευθέτηση της σύγκρουσης στη Σύρια, καθώς και “το άλλο σημαντικό θέμα” της διευθέτησης της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

“Έχουμε μια πολύ γεμάτη ημερήσια διάταξη, και είμαι ευτυχής που σας βλέπω”, πρόσθεσε ο Πούτιν απευθυνόμενος στον Τούρκο πρόεδρο.