O ΥΠΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν η διεύρυνση και εμβάθυνση της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις ασφαλείας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο του κ. Μενέντεζ στη διεύρυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ και στην προώθηση σημαντικών θεμάτων για την Ελλάδα και την ελληνοαμερικανική κοινότητα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε, επίσης, στον αναβαθμισμένο ρόλο του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, ιδιαίτερα για την παροχή υποστήριξης στην Ουκρανία και τη μεταφορά προσωπικού και μέσων προς την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και συχνότατες δηλώσεις για την αποστρατικοποίηση των νησιών δημιουργεί ένταση στην περιοχή, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων και στη νομοθετική πρωτοβουλία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για το ζήτημα της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία και αναβάθμισης των τουρκικών F16.

Σήμερα το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε συνάντηση  με στελέχη της δεξαμενής σκέψης Rand Corporation, ενώ σήμερα το απόγευμα πρόκειται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Επιτροπής Άμυνας της Γερουσίας, γερουσιαστή Τζακ Ριντ (Jack Reed), με το μέλος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων, βουλευτή Μάικ Ρότζερς (Mike Rogers), με το μέλος του Congressional Caucus on Hellenic Issues, βουλευτή Γκας Μπιλιράκη (Gus Bilirakis) και με τον εκτελεστικό διευθυντή του Hellenic American Leaderhip Council (HALC), Έντυ Ζεμενίδη (Endy Zemenides).