Στις αυλές σπιτιών στο Ντράφι έχουν φτάσει οι φλόγες από τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Πεντέλη. Το 112 έστειλε εντολή εκκένωσης και στην Ανθούσα.

Στην Πυροσβεστική σήμανε συναγερμός και έσπευσαν στο σημείο πολύ ισχυρές δυνάμεις για την επιχείρηση της κατάσβεσης, με επίγεια και εναέρια μέσα. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 350 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων, 60 πυροσβεστικά οχήματα και περιοδικά τα εναέρια μέσα (15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα) τα οποία δυσκολεύονται λόγω των ισχυρών ριπών ανέμου.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη πολιτικής προστασίας Αττικής Βασίλη Κόκκαλη, που μίλησε στον Real FM, οι φλόγες έχουν μπει στα πρώτα σπίτια στο Ντράφι το οποίο έχει ήδη εκκενωθεί.

Μέχρι τώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναφέρουν ότι δεν έχουν καεί σπίτια, υπάρχουν όμως εξωτερικές φθορές.

Μήνυμα 112 για εκκένωση στην Ανθούσα

Επίσης, δόθηκε εντολή εκκένωσης και στην Ανθούσα από το 112.

Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση της Πυροσβεστικής για τη φωτιά στην Πεντέλη

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Δύσκολη η σημερινή ημέρα. Βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και οι συνθήκες που επικρατούν διευκολύνουν την έναρξη και εξάπλωση των πυρκαγιών.

Αρκετές από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα και κυρίως στην Άρτα, στη Μάνη, στην Ελάτεια Φθιώτιδας, στη Λακωνία και στην Ηλεία έλαβαν μεγάλες διαστάσεις.

Η σημαντικότερη πυρκαγιά που απασχολεί τις περισσότερες δυνάμεις εκδηλώθηκε σήμερα το απόγευμα στις 17:19 στην Πεντέλη. Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου της Πεντέλης.

Επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανομένων και 28 Ρουμάνων πυροσβεστών 60 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες με ισχυρούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή, τα εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν με γνώμονα την ασφάλεια των πτήσεων.

Επιπρόσθετα, οι εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και οι εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας διαθέτουν μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Ομοίως και η Περιφέρεια Αττικής.

Έχει κινητοποιηθεί μεγάλη δύναμη πυροσβεστικών δυνάμεων από τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να μεταβούν στην πυρκαγιά της Πεντέλης.

Το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Αττικής έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή. Κινητοποιήθηκε επίσης μεγάλη δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνσης πολιτών από οικισμούς.

Έχουν εκδοθεί ήδη 4 μηνύματα από το 112 και συγκεκριμένα:

Στις 18:20 για ενημέρωση των κατοίκων στις περιοχές, Πεντέλη Νέα Πεντέλη, Ντράφι, Νταού Πεντέλης Διώνη και Καλλιτεχνούπολη για το γεγονός ότι υπάρχει σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή
Και για προληπτικούς λόγους στις 18:45 για εκκένωση του οικισμού Ντράφι.
Στις 19:50 για εκκένωση της Ανθούσας και στις 20.10 για εκκένωση των περιοχών Διώνη και Δασαμάρι.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένα άτομα

Έχουν αναπτυχθεί σημαντικές δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κυρίως για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής των οικισμών για τους οποίους έχουν εκδοθεί τα μηνύματα από το 112.

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, με συμμετοχή του Υπουργού Επικρατείας, κ. Σκέρτσου, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Θεοδωρικάκου καθώς και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα.

Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση. Σας ευχαριστώ».

Εντολές εκκένωσης σε Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη και Δασαμάρι λόγω της φωτιάς

Ήδη έχουν δοθεί εντολές εκκένωσης σε Ντράφι, Ανθούσα, Διώνη και Δασαμάρι, ενώ οι εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν μέχρι να πέσει το τελευταίο φως της ημέρας.

Οι φλόγες έχουν πλησιάσει τα πρώτα σπίτια, ενώ την επιχείρηση για τον έλεγχο της πυρκαγιάς δυσχαιρένουν οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως ακόμα και πάνω από 8 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή. Οι εστίες της φωτιάς είναι πολλές και διάσπαρτες, με το μέτωπο της φωτιάς να είναι άγριο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε δοθεί εντολή εκκένωσης μέσω του 112 προς Ανθούσα, ωστόσο η νεότερη εντολή των Αρχών προς τους πολίτες που βρίσκονται στην Ανθούσα είναι να εκκενώσου προς Γέρακα.