Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Γιάννη Καντέλη 

Το εκλογικό σπριντ του Σεπτεμβρίου μετατράπηκε αίφνης σε μαραθώνιο για τα κόμματα. Η κατηγορηματική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για κάλπες στο τέλος της τετραετίας ανατρέπει το σχεδιασμό των επιτελείων και κρύβει παγίδες. 

Αν παραμείνουν σε κατάσταση συναγερμού και συνεχίσουν με την ίδια ένταση την προεκλογική εκστρατεία, θα κάψουν πολλά από τα όπλα τους και θα κουράσουν το μηχανισμό. Από την άλλη, αν ο κος Μητσοτάκης αποφασίσει να αιφνιδιάσει μέσα στους επόμενους μήνες, θα βρεθούν προ απροόπτου και θα τρέχουν να προλάβουν. Ο πρωθυπουργός, σε κάθε περίπτωση, κρατά την μπαγκέτα και δίνει το ρυθμό, στον οποίο θα «χορέψει» το πολιτικό σύστημα μέχρι την κάλπη.

 Συνεχίζονται οι περιοδείες 

Ο κος Μητσοτάκης εμφανίζεται έτοιμος για μια μακρά προεκλογική περίοδο και έχει ζητήσει από τους συνεργάτες του να συνεχίσουν την προετοιμασία για περιοδείες μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Ανάλογος προγραμματισμός υπάρχει και για το κυβερνητικό έργο, με μια σειρά νομοσχέδια να παίρνουν σειρά για ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες. Σε αυτά περιλαμβάνονται οι παρεμβάσεις στη λειτουργία των νοσοκομείων με κίνητρα ένταξης στο ΕΣΥ του υπουργείου Υγείας, η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης για τη μετανάστευση και τα ασυνόδευτα ανήλικα και για τη μέριμνα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και την οργάνωση της Εθνοφυλακής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η στρατηγική που χαράσσει το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την απόφαση Μητσοτάκη για εξάντληση της τετραετίας, έχει δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος είναι η αποτελεσματική διακυβέρνηση και η ανάδειξη της αποτελεσματικότητας έναντι των κρίσεων που αντιμετωπίζει η χώρα στην οικονομία, την ενέργεια και τα εθνικά θέματα και ο δεύτερος η προσέγγιση των κεντρώων ψηφοφόρων.

 Το ισχυρό χαρτί 

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί, αλλά και τις ειδικές μετρήσεις που μελετούν οι συνεργάτες του, είναι το ισχυρό χαρτί για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής. Ο κος Μητσοτάκη χαρακτηρίζεται ως ο καταλληλότερος να διαχειριστεί τα καυτά θέματα της χώρας, καθώς στην τελευταία μέτρηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ υπερτερεί με 36% έναντι 27% του κου Τσίπρα για την αντιμετώπιση της οικονομίας και της ανάπτυξης, με 40% έναντι 24% των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και άμυνας και με 34% έναντι 27% των θεμάτων της ενεργειακής κρίσης. Οι κινήσεις που θα γίνουν από κυβερνητικής πλευράς το επόμενο διάστημα θα έχουν στόχο να αναδείξουν αυτή την ποιοτική διαφορά. Στην ατζέντα του πρωθυπουργικού γραφείου υπάρχουν επισκέψεις σε όλες τις περιφέρειες, που συνοδεύονται από τα εγκαίνια ενός έργου, ώστε να αποτυπώνεται με απτό τρόπο και σε τοπικό επίπεδο η πρόοδος που συντελείται αυτή την τετραετία. Τους επόμενους μήνες, εκτιμούν αρμόδιες πηγές, θα υπάρξουν εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, που θα περιλαμβάνουν και προτάσεις που κατέθεσε εγκαίρως ο κος Μητσοτάκης. Έτσι, επιβεβαιώνεται ο κεντρικός ρόλος που διαδραματίζει, πλέον, η χώρα στη διεθνή σκακιέρα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, και οι πολίτες θα πιστώσουν τον αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην πολιτική που έχουν ακολουθήσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός.  

 Εκλογές και Κέντρο 

«Οι εκλογές κερδίζονται στο κέντρο», είχε δηλώσει τον Μάιο ο κος Μητσοτάκης και αυτό αποτελεί τον πυρήνα της στρατηγικής που ακολουθεί. Οι μεταρρυθμίσεις στο κράτος, την παιδεία, η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τον πολίτη είναι ορισμένες από τις παρεμβάσεις που εκτιμά το Μέγαρο Μαξίμου ότι έχουν τη στήριξη των πολιτών, που δεν κινούνται στα άκρα του πολιτικού φάσματος ή έχουν κομματικές παρωπίδες. Αποτελούν τη σιωπηλή πλειοψηφία, που θέλει την πρόοδο και όχι την ένταση. Αυτό το ακροατήριο πιστώνει στον κο Μητσοτάκη, σύμφωνα με μετρήσεις που έγιναν, και την απόφαση να κινηθεί θεσμικά και να μην κάνει πρόωρες εκλογές, σεβόμενος τη συνταγματική επιταγή. Πρωτίστως, οι ψηφοφόροι του κέντρου δεν επικροτούν την τοξική πολιτική αντιπαράθεση και το διχαστικό πολιτικό λόγο. Για αυτό και η Ν.Δ. αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία την τοξικότητα, «με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δηλητηριάζει την πολιτική ζωή», όπως σημειώνουν κομματικά στελέχη, εκθέτοντας την αξιωματική αντιπολίτευση στους πολίτες. Πρόκειται για τη μεγάλη διαχωριστική γραμμή που έχει θέσει ο πρωθυπουργός μεταξύ των δύο παρατάξεων. Με αφορμή τη χυδαία επίθεση του Χριστόφορου Βερναρδάκη στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, την οποία χαρακτήρισε «Πισπιρίγκου της παιδείας», ο κος Μητσοτάκης μίλησε στη Βουλή για μια γενικευμένη τακτική του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι αυτό το οποίο έχει αποκληθεί «ο εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής». Είναι το τελευταίο σκαλοπάτι του λαϊκισμού. Είναι ο κανόνας στο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι το διαβόητο «ηθικό πλεονέκτημα», τόνισε.

Βερναρδάκης και Πολάκης

 Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει η πεποίθηση ότι η Κουμουνδούρου θα συνεχίσει σε αυτή την τακτική. «Έτσι έχουν μάθει να πολιτεύονται, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σήμερα και καταφεύγουν στη χυδαιότητα», σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος. Για να στηρίξουν αυτή την παραδοχή, συνεργάτες του κου Μητσοτάκη σημειώνουν ότι ο κος Βερναρδάκης μιλώντας στη Βουλή, ενώ υποτίθεται έχει ζητήσει «συγνώμη», επέμενε επί της ουσίας, λέγοντας: «Αν έλεγα παραδείγματος χάρη ότι η κυρία υπουργός είναι η Μήδεια της δημόσιας Παιδείας, πιθανώς να μην υπήρχε κάποια αντίρρηση».

Και δεν είναι το μόνο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κινείται στα άκρα, προκειμένου να συσπειρώσει το στενό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και να αφήσει άπλετο χώρο στο κέντρο για τη Ν.Δ. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος για τη γλώσσα που χρησιμοποιεί, Παύλος Πολάκης, με μακροσκελή ανάρτησή του, αφού υπερασπίστηκε πρακτικές αθλιότητας, εξαπέλυσε υβριστικές επιθέσεις στην κυβέρνηση και απείλησε πως «η Δεύτερη φορά Αριστερά θα είναι και ΑΛΛΙΩΣ και ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ». Δεν ήταν η πρώτη, και σίγουρα όχι η τελευταία φορά, που απευθύνθηκε με αυτό τον τρόπο. Εν μέσω πανδημίας εκτόξευε ύβρεις κατά των επιστημόνων, κάνοντας λόγο για επιστήμονες «ξεφτιλισμένους» και «καθοδηγούμενους από εταιρείες», ενώ τα έβαλε και με τον Σωτήρη Τσιόδρα γράφοντας ότι «Βγήκε να κρατήσει φανάρι στον Μητσοτάκη, καθώς ΕΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΕΥΘΥΝΗ για τους 15.500 χιλιάδες νεκρούς που φτάσαμε ως χώρα από τον κορωνοϊό!!»

Φίλης και Σκουρλέτης 

Από την Πειραιώς βάζουν στο κάδρο και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τον Νίκο Φίλη που σε παλιότερη συζήτηση στη Βουλή για τα πανεπιστήμια είχε αναφερθεί στα ανήλικα παιδιά της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, λέγοντας: «Έχετε δύο μικρά παιδιά που όταν μεγαλώσουν θα μάθουν ότι όταν ήταν μικρά, η μητέρα τους κατέσφαξε τουλάχιστον 20.000 18χρονα παιδιά από τα πανεπιστήμια». 

Ενώ, για τον Πάνο Σκουρλέτη, θυμίζουν ότι σχολιάζοντας την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των Η.Π.Α, δήλωνε ότι ο πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε από τους γερουσιαστές, επειδή «η ομιλία του ήταν διασκεδαστική για το ακροατήριό του».