Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Δήμητρας Κούτρα

«Ο αγώνας μου στην πολιτική είναι η φυσική συνέχεια της σκληρής δουλειάς στην προσωπική και κοινωνική ζωή», λέει στην Today Press o Φώτης Καρύδας, πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθήνας. 

Ο Φώτης Καρύδας, για την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να δώσει τέλος στο σενάριο των πρόωρων εκλογών, σημειώνει ότι «όσοι γνωρίζουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αντιλαμβάνονται την απέχθειά του στο λαϊκισμό και τα μικροκομματικά οφέλη. Είναι εξαιρετικά υπεύθυνη η στάση του πρωθυπουργού να πάρει στις πλάτες του ένα δύσκολο χειμώνα, με ό,τι ρίσκο συνεπάγεται, ιεραρχώντας μάλιστα τη σταθερότητα της χώρας πολύ πιο πάνω από το εκλογικό όφελος.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Φώτη Καρύδα:

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να βάλει τέλος στα σενάρια πρόωρων εκλογών, διαμηνύοντας ότι θα πάει μέχρι τέλους. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Ο πρωθυπουργός έχει άλλη κουλτούρα από ό,τι έχουμε συνηθίσει και δη σε σοβαρά ζητήματα. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια και η ευμάρεια της χώρας. Όσοι τον γνωρίζουν δε, αντιλαμβάνονται την απέχθειά του στο λαϊκισμό και τα μικροκομματικά οφέλη. Είναι εξαιρετικά υπεύθυνη η στάση του πρωθυπουργού να πάρει στις πλάτες του ένα δύσκολο χειμώνα, με ό,τι ρίσκο συνεπάγεται, ιεραρχώντας μάλιστα τη σταθερότητα της χώρας πολύ πιο πάνω από το εκλογικό όφελος.

Ας μην ξεχνάμε ότι με μια Τουρκία που διαρκώς προκαλεί και κλιμακώνει την ένταση, απειλώντας καθημερινά με πόλεμο και την παγκόσμια κρίση σε οικονομία και ενέργεια να παράγει παντού  κραδασμούς, ο πρωθυπουργός γνωρίζει καλά πως πρώτο μέλημα είναι μια χώρα μη ακυβέρνητη, παρά η ανανέωση της λαϊκής εντολής.

Αφήστε δε, που ο πρωθυπουργός με τη δύσκολη αυτή απόφαση εξυπηρετεί περισσότερο τα υπόλοιπα κόμματα και παρατάξεις, παρά τη Ν.Δ.! Βλέπετε είναι βολική η κριτική από τον καναπέ ή το γραφείο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, λόγου χάριν, έχει δείξει πολλάκις ότι αρέσκεται σε ατελείωτη κριτική χωρίς θέσεις και ο κόσμος στο σύνολό του από την άλλη, έχει καταλάβει πως δεν μπορεί να εμπιστευτεί την αξιωματική αντιπολίτευση, προκειμένου να διαχειριστεί τα εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν τον τόπο. 

Ωστόσο, ο κος Τσίπρας δηλώνει ότι στόχος του είναι να είναι πρώτο κόμμα, και με διαφορά μάλιστα, στις επερχόμενες εκλογές, επικαλούμενος την εμπειρία της προηγούμενης διακυβέρνησής του και την αποφασιστικότητά του. 

Όντως, έχει εμπειρία ο ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο που για να μάθει, χρειάστηκε να «σκίσει» μια σειρά μνημονίων που δεν σκίστηκαν ποτέ, να μπει η χώρα σε ατελείωτες περιπέτειες με ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και κατακλείδα το καλοκαίρι του 2019, που ξεκίνησε με κλειστές τράπεζες και ένα δημοψήφισμα, που έφερε τη χώρα ένα βήμα πριν τον γκρεμό. 

Σήμερα η Ελλάδα -ευτυχώς- είναι μια άλλη Ελλάδα. Άλλαξε και συνεχίζει να αλλάζει. Είναι από τις πρώτες χώρες του ΟΟΣΑ στη μείωση φόρων. Αποπλήρωσε δύο χρόνια νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν το δανεισμό της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε ένα μήνα, τον Αύγουστο, απελευθερώνεται και από την ενισχυμένη Εποπτεία, διεκδικώντας πλέον την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Συνεχίζει να γίνεται, λοιπόν, πιο ισχυρή οικονομικά, κοινωνικά, γεωπολιτικά, στρατιωτικά με τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ εδώ και 36 μήνες αντιμετωπίζει και ξεπερνά μια σειρά εισαγόμενων κρίσεων.

Πρόσφατα είχαμε πάλι μια μεγάλη πρόκληση από τη γείτονα χώρα, με το χάρτη του Μπαχτσελί που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο και την Κρήτη. Τι μέλλει γενέσθαι με την Τουρκία; 

Ναι και πήρε μια «πληρωμένη» απάντηση δια χειρός Μητσοτάκη, μέσω  Twitter, ζητώντας εξηγήσεις και καλώντας τον ίδιο τον Ερντογάν να πάρει θέση, χρησιμοποιώντας μάλιστα την αγγλική γλώσσα, προκειμένου να διεθνοποιήσει το ζήτημα. Γεγονός που εξήραν ακόμα και μέσα που παραδοσιακά είναι απέναντι στην κυβέρνηση, όπως η εφημερίδα Δημοκρατία.  

Ας μη γελιόμαστε! Δεν έχουμε το προνόμιο να συνορεύουμε με χώρες όπως το Λουξεμβούργο και τα τελευταία χρόνια της κρίσης η άμυνα της χώρας υπέστη σοβαρότατα πλήγματα σε στελεχιακό δυναμικό και σε εξοπλισμό, όπως υπέστη και την ιδεοληψία της αριστερής κυβέρνησης.

Είναι ευχής έργον, λοιπόν, που υπάρχει η κυβέρνηση αυτή που δεν αντιμετωπίζει ούτε τις ειδικές δυνάμεις μας ούτε την άμυνα της χώρας μας ιδεοληπτικά, και συν τοις άλλοις, έχει το σθένος να «βάζει στην θέση του» το θρασύ γείτονα. 

Εδώ να σημειώσω, ότι με την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, έχει καταφέρει η Ελλάδα να καταστεί παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην ταραγμένη γειτονιά μας. Και εξηγώ: H πατρίδα μας σύναψε στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία, προχώρησε στην εμβάθυνση της συμφωνίας με τις Η.Π.Α. και ανέπτυξε στέρεη συνεργασία με χώρες της ευρύτερης περιοχής μας, ήτοι με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έγινε πολύ γρήγορη προσθήκη των αεροσκαφών Rafale, αγορά υπερσύγχρονων φρεγατών, αλλά και υποβρυχίων ελικοπτέρων και αίτημα προμήθειας των F-35.  

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, όπου χρειαστεί και όπως χρειαστεί. 

Γιατί γνωρίζει πολύ καλά τι εστί Τουρκία, καθώς και τα αναθεωρητικά σχέδια της πολιτικής και στρατιωτικής της ηγεσίας.

Διότι εκτός από τη διπλωματία των κανονιοφόρων που θέλει να εφαρμόσει, επιχειρεί στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός μουσουλμανικού τόξου στα Βαλκάνια, να μας περικυκλώσει, δημιουργώντας πυρήνες και κέντρα επιρροής σε Αλβανία, Σκόπια και Βουλγαρία.

Τalk of the town έχει γίνει η ακρίβεια. Το καλάθι του καταναλωτή συνεχώς συρρικνώνεται και κάποιοι πολίτες μας δυσκολεύονται ακόμα και στα βασικά αγαθά. Τι θα γίνει με αυτή την κατάσταση;

Δυστυχώς όχι μόνο η Ελλάδα, ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, μάλιστα με ένα πληθωρισμό που όμοιό του είχαμε 40 χρόνια να δούμε. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία άφησε και θα αφήσει πολλά απόνερα ακόμη. Η τιμή του φυσικού αερίου είναι 5 φορές πάνω από πριν ένα χρόνο. Και πράγματι, το καλάθι του καταναλωτή έχει επηρεαστεί από το κύμα αυξήσεων που έχει συμπαρασύρει ένα σωρό προϊόντων. Όμως, αυτό είναι ένα στοίχημα που με ρεαλισμό θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Και έχει, ήδη, δρομολογηθεί ένα συνεκτικό πρόγραμμα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, με έμφαση στα ζητήματα που αφορούν τις τιμές της ενέργειας. 

Είναι σημαντικό βήμα ότι από 1η Αυγούστου τίθεται σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας, που θα φέρει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές αφενός, αφετέρου οι πολίτες θα ξέρουν τι θα πληρώσουν.

Θα ήθελα να τονίσω, όμως, σε τέτοιες κρίσεις, πόσο σημαντικό είναι να λειτουργεί συνετά κανείς. Αφενός δεν θα μπορούσε να μοιράσει η κυβέρνηση όλα τα χρήματα από την πρώτη στιγμή, όπως διατεινόταν ο Αλέξης Τσίπρας, αφετέρου, δεδομένου ότι μπορεί να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, ειδικά στην αγορά φυσικού αερίου, οφείλουμε να έχουμε δημοσιονομικές εφεδρείες, ώστε να μπορεί η κυβέρνηση να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που θα δοκιμαστούν μέσα στο χειμώνα.

 Αλήθεια, πόσο κινδυνεύουμε από ένα ενεργειακό μπλακ άουτ;

Τα δεδομένα και τα μετρήσιμα στοιχεία δείχνουν, επαληθεύοντας τόσο τον υπουργό Ενέργειας όσο και τον πρωθυπουργό, ότι η χώρα διατρέχει τον μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με τις άλλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση παύσης του εφοδιασμού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Την ώρα που μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες τρέχουν για να φτιάξουν εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου και να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών τους, εμείς, όχι μόνο έχουμε έτοιμες τις υποδομές και τις εναλλακτικές επιλογές, αλλά τις επεκτείνουμε για να βοηθήσουμε και άλλους.

Πιο πρόσφατο το παράδειγμα των εγκαινίων του αγωγού στην Κομοτηνή, που θα τροφοδοτεί με αέριο και τη Βουλγαρία.

Πέραν αυτού, η διεύρυνση των εγκαταστάσεων στη Ρεβυθούσα, οι υποδομές στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η… έστω και περιβαλλοντικώς επιζήμια αξιοποίηση του λιγνίτη, και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις τόσο με Ισραήλ και Κύπρο όσο και με την Αίγυπτο, αποτελούν εγγυήσεις ενεργειακής ασφάλειας.  

Μια μεγάλη πληγή της χώρας είναι η ανεργία και οι νέοι μας που διαχρονικά μεταναστεύουν σε υψηλά ποσοστά. 

Θα συμφωνήσω απόλυτα ως προς την πληγή, μιας και οι νέοι μας και το απίστευτο δυναμικό που διαθέτουμε ως χώρα, είναι τρομερά σημαντικό να αξιοποιείται «εντός της χώρας». Δεν μας λείπει τίποτα ως προς τις ιδέες και τις καινοτομίες.

Όμως, η κυβέρνηση έχει στο επίκεντρό της την κοινωνική πολιτική, με ένα στοίχημα που από την αρχή ήταν να μειωθεί η ανεργία. Μοιάζει οξύμωρο μέσα στην κρίση, μα είναι όντως αλήθεια, ότι σήμερα η χώρα έχει τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας μέσα στην 12ετία.  Η πολιτεία δαπάνησε 13 δις ευρώ για να θωρακίσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, αλλά και να εντάξει σε νέες θέσεις πάνω από 200.000 ανέργους συμπολίτες μας. 

Μια σημαντική καινοτομία της κυβέρνησης είναι ότι ο παλιός ΟΑΕΔ αλλάζει, ψηφιοποιείται δια χειρός Πιερρακάκη, μετονομάζεται σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, με πολύπλευρα προγράμματα για κάθε ηλικία, με έμφαση στις δεξιότητες που θα ενισχύονται από ψηφιακά μαθήματα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι οι δεξιότητες των υποψηφίων θα πιστοποιούνται από τα Πανεπιστήμια μέχρι την Google και τη Μιcrosoft! 

Πέρα από τους νέους όμως, κατηγορίες ηλικιών που παραδοσιακά ήταν αποκλεισμένες, δυστυχώς, από την αγορά εργασίας, όπως 55 και άνω, μπορούν πια να απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες και φορείς, μέσα από προγράμματα κατάρτισης σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό.

Κε Καρύδα, στις προηγούμενες εκλογές υπήρξατε υποψήφιος με τη Ν.Δ. στον Βόρειο Τομέα Αθηνών με αρκετά καλά αποτελέσματα. Πώς προέκυψε η στροφή από τη δημοσιογραφία στην πολιτική;

Ως νέος και αυτοδημιούργητος -τολμώ να πω- άνθρωπος, με αρκετές αντιξοότητες που αντιμετώπισα στη ζωή μου, ξέρω πόσο σημαντικό είναι να αγωνίζεται και να μην τα παρατά κανείς. 

Στα 22 μου χρόνια υπήρξα πολεμικός ανταποκριτής στο Mega. Έκτοτε, ακολούθησαν πλήθος ρεπορτάζ στα κεντρικά δελτία ειδήσεων μεγάλων καναλιών, αλλά δεν επαναπαύτηκα ποτέ. Θέλω να δημιουργώ και να ονειρεύομαι. Έχω γυρίσει την Ελλάδα από άκρη σε άκρη και έχει χρειαστεί να χτυπήσω κάθε πόρτα μικρού και μεγάλου επιχειρηματία, όταν ίδρυσα την πρώτη εταιρεία start up στο χώρο του τουρισμού. 

Ωστόσο, το μικρόβιο της δημοσιογραφίας δεν φεύγει ποτέ, όσοι το έχουν ξέρουν! Ανάμεσα σε άλλα λοιπόν, έχω τη χαρά να παρουσιάζω την εκπομπή Social net στο Action 24, που καταπιάνεται με σημαντικά θέματα που αναδεικνύουν οι ίδιοι οι τηλεθεατές. 

Όσοι γνωρίζουν καλά τον πρωθυπουργό, γνωρίζουν και την επιθυμία του να βρίσκονται νέοι, φρέσκοι άνθρωποι στην πολιτική. Προέρχομαι λοιπόν από το Μητρώο Νέων Στελεχών, μια καινοτόμο διαδικασία που ενέταξε στη λειτουργία του κόμματος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 υποψήφιοι.  

Η δημοσιογραφία είναι ένα επάγγελμα που δίνει τροφή για σκέψη, για εξέλιξη. Με «κοινή λογική»  και αγάπη για τον τόπο μας, μπορούμε να κάνουμε θαύματα όμως, ακόμα και στην πολιτική!