Έντονος εξακολουθεί να είναι ο εκνευρισμός στην Τουρκία για την εξοπλιστική αναβάθμιση της Ελλάδας, μετά την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να περιορίσει την πώληση F-16 στη γειτονική χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, τους αναλυτές στην Τουρκία απασχολεί έντονα η απόκτηση των γαλλικών Rafale, η αναβάθμιση των F-16 των F-35 από τη χώρα μας. Μάλιστα, ενώ σύμφωνα με τον Σκάι, σημειώνουν πως «με την απόκτηση των μαχητικών Rafale από την Ελλάδα αλλάζουν οι ισορροπίες δυνάμεων στο Αιγαίο».

Τούρκος αναλυτής: Έχουμε εξάρτηση από τα F-16

Την ίδια στιγμή, ο στρατιωτικός αναλυτής Αμντουλάχ Αγάρ μιλώντας στο CNN Turk ανέφερε: «Έχουμε εξάρτηση στα F-16 και αυτό που συμβαίνει είναι τρομερό. Πράγματι το αεροσκάφος αυτό θα έχει κάποιες αναβαθμίσεις που θα βοηθήσει να προσεγγίσει τα επίπεδα των F-22 και F-35.

Δηλαδή με τον εκσυγχρονισμό του φτάνει σε επίπεδα ενός ιδιαίτερα καλού μαχητικού. Όμως πουλάει στην Ελλάδα τα F-35, ενώ δυσκολεύεται να μας δώσει έστω τα F-16! Ή δίνουν τα Rafale στην Ελλάδα. Μα τι σημαίνει να αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο με τα Rafale; Kατά την άποψη μου, όταν συζητάμε με τη Δύση, δεν πρέπει να μιλάμε στη βάση των F-16, αλλά στη βάση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Τέλος, τα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν για ακόμη μια φορά τους όρους που θέτουν οι ΗΠΑ για να πάρει η Τουρκία τα F-16: «Υπό όρους δίνουν οι ΗΠΑ τα F-16 – Δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο».