Πολύ σημαντική επιτυχία σημείωσε το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής καθώς εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών και εμπορίας λαθραίων καπνικών προϊόντων στον Πειραιά.

Το Κύκλωμα, αποτελούμενο από 7 αλλοδαπούς, προωθούσε κυρίως ανήλικους μετανάστες έναντι αμοιβής αλλά και εμπορευόταν λαθραία καπνικά προϊόντα. Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν τρεις επιπλέον αλλοδαποί που στερούνταν έγγραφα νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα. Όλοι τους θα οδηγηθούν στην εισαγγελία Πειραιά.

Ολοκληρωμένο κύκλωμα προώθησης μεταναστών

Από τα στοιχεία της έρευνας προσδιορίστηκε ότι η δράση του κυκλώματος ξεκίνησε από τις αρχές του 2021, με το ηγετικό μέλος να διοργανώνει παράνομες προωθήσεις κυρίως ανήλικων μεταναστών, τους οποίους εφοδίαζε με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και κατάλληλα αεροπορικά εισιτήρια.

Οι διακινήσεις πραγματοποιούνταν με τη συνδρομή μελών του κυκλώματος, οι οποίοι έρχονταν στην Ελλάδα από το εξωτερικό και αναλάμβαναν τη συνοδεία των ανήλικων, προσποιούμενοι ότι είναι δήθεν μέλη της οικογένειας τους και επιστρέφουν στη χώρα που διαμένουν.

Επίσης, εντοπίστηκε οικία στην περιοχή του Πειραιά, που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε να διευκολύνεται η διαμονή και η απόκρυψη αλλοδαπών που στερούνται νομίμων εγγράφων στην Ελλάδα, έναντι του ποσού των 140 ευρώ μηνιαίως, ανά άτομο.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάστηκαν 3 υποθέσεις παράνομης διακίνησης τουλάχιστον 7 μεταναστών, δραστηριότητα από την οποία το κύκλωμα αποκόμισε χρηματικά ποσά που κυμαίνονταν από 5.000 έως 6.000 ευρώ, ανά άτομο.

Εκτενές δίκτυο παράνομης εμπορίας

Ως προς τη δραστηριοποίησή τους στη διακίνηση λαθραίων καπνικών προϊόντων, το ηγετικό μέλος της οργάνωσης είχε δημιουργήσει εκτενές δίκτυο διανομής, αποτελούμενο από συνεργούς, τους οποίους εφοδίαζε τακτικά και σε ποσότητες χονδρικής, με λαθραία καπνικά προϊόντα, τα οποία παρέδιδε ο ίδιος με αυτοκίνητο σε προσυμφωνημένα σημεία, στις περιοχές κυρίως του Αιγάλεω, της Νίκαιας και του Πειραιά.

Οι συνεργοί του αναλάμβαναν την περεταίρω διακίνηση στους τελικούς παραλήπτες σε ποσότητες είτε χονδρικής είτε και λιανικής. Για το σκοπό αυτό, διατηρώντας ιδιαίτερα μέτρα απόκρυψης, διακινούσαν τα καπνικά προϊόντα σε κοντινές αποστάσεις από τα σπίτια που τα απέκρυπταν.

Ακόμα χρησιμοποιούσαν σταθμευμένα οχήματα ως χώρους προσωρινής αποθήκευσης, ώστε να ανταποκρίνονται στις ημερήσιες ανάγκες ζήτησης κυρίως σε λιανικό επίπεδο.

Το κύκλωμα είχε ιδρύσει και λειτουργούσε 3 καταστήματα εμπορίας ψιλικών ειδών (ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ), μέσω των οποίων επίσης διακινούσαν λαθραία καπνικά προϊόντα.

Τα μηνιαία έσοδα του κυκλώματος, από τη δραστηριότητα αυτή, υπολογίζεται ότι υπερέβαιναν τις 50.000 ευρώ. Κατά την αστυνομική επιχείρηση, διενεργήθηκαν 4 έρευνες σε κατοικίες, 3 σε κατάστημα και 2 σε οχήματα.

Συνολικά κατασχέθηκαν 9.083 πακέτα των 20 τσιγάρων έκαστο,784 συσκευασίες των 50 γραμμ. καπνού, το χρηματικό ποσό των 3.860 ευρώ, 11 κινητά τηλέφωνα και δύο ΙΧ οχήματα, αναφέρουν οι πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ.