Στη Δύση επιρρίπτει ευθύνες η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, για το κλείσιμο της «στρόφιγγας» του φυσικού αερίου.

Η Ζαχάροβα είπε την Πέμπτη ότι η επαναλειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 μετά από την τρέχουσα περίοδο συντήρησης είναι πρωτίστως ευθύνη της Δύσης.

«Όσον αφορά τη λειτουργία του αγωγού αερίου στο μέλλον, πολλά θα εξαρτηθούν από τους εταίρους μας -σχετικά με τη ζήτηση του αερίου αλλά και με την αποτροπή αρνητικών συνεπειών ή παράνομων περιοριστικών μέτρων».

Αβεβαιότητα στην Ευρώπη για τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου

Οι δηλώσεις αυτές της Ζαχάροβα έρχονται να μεγεθύνουν την αβεβαιότητα που επικρατεί στις ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το άνοιγμα του αγωγού και την επαναφορά της ροής φυσικού αερίου -έστω και μειωμένης- μετά από το πέρας της προγραμματισμένης περιόδου συντήρησης.

Στην Ευρώπη επικρατεί ανησυχία για το ενδεχόμενο επέκτασης της περιόδου αυτής και, κατά συνέπεια, για τον περαιτέρω περιορισμό της παροχής φυσικού αερίου προς τη Γηραιά Ήπειρο. Αρκετοί αξιωματούχοι προειδοποιούν για μια δύσκολη περίοδο, εάν αυτό πράγματι συμβεί, μεταξύ των οποίων και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν που, σε συνέντευξή του μερικές ώρες πριν από τις δηλώσεις της Ζαχάροβα, είπε ότι το φθινόπωρο που έρχεται αναμένεται πολύ δύσκολο.

Εξάλλου, την Τετάρτη, η εταιρεία Gazprom δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία του αγωγού Nord Stream 1. Οι χώρες της ΕΕ ήδη έχουν αρχίσει να μιλούν για την ανάγκη προετοιμασίας για τη διακοπή της παροχής αερίου, ενώ κάποιες ήδη έχουν προχωρήσει σε σχεδιασμό και μέτρα.