Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στο πανέμορφο νησί της Πάρου το γεγονός πως μέσα σε λίγες ημέρες εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές, λόγω του μη καθαρισμού των ρείθρων των επαρχιακών οδών, με την ευθύνη να βαραίνει ευθέως το Επαρχείο της Πάρου, και κατ΄ επέκταση την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, στην οποία υπάγεται, καθώς πρόκειται για δική τους αρμοδιότητα.

Η αναστάτωση και ο φόβος των κατοίκων, των επαγγελματιών του νησιού και βέβαια των επισκεπτών είναι λογική, καθώς είναι κοινή διαπίστωση πως ο Έπαρχος του νησιού, κ. Κωνσταντίνος Μπιζάς, δεν προχώρησε στον εφαρμογή του προβλεπόμενου αντιπυρικού σχεδιασμού, του οποίου έχει την ευθύνη.

Συγκεκριμένα, δεν έγιναν οι προληπτικοί καθαρισμοί όπου προβλεπόταν στον αντιπυρικό σχεδιασμό και η ευθύνη βαραίνει την Περιφέρεια και τον εκπρόσωπό της στο νησί, κ. Μπιζά. Αυτή η σοβαρή ολιγωρία έχει ως αποτέλεσμα να ξεπηδούν οι πυρκαγιές η μία μετά την άλλη στην Πάρο.

Η χθεσινή πυρκαγιά ξέσπασε στην Αγκαιριά, σε περιοχή κοντά στο Μάγγανο και ευτυχώς με την έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής, του Δήμου και κατοίκων της περιοχής η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Και πριν μία εβδομάδα είχαμε πάλι νέα πυρκαγιά.

Είναι γνωστό πως το Επαρχείο δεν έχει πολλές αρμοδιότητες και για αυτό το λόγο δημιουργεί εύλογες απορίες πως δεν μπορεί να φέρει εις πέρας αυτήν την τόσο κρίσιμη αρμοδιότητά του αλλά όπως μαθαίνουμε και με τις υπόλοιπες – έστω και λίγες αρμοδιότητές του – πάλι το αποτέλεσμα είναι μηδενικό.

Όταν μάλιστα έχει αποδειχτεί, πλέον, ότι οι φωτιές ξεκινάνε από τα ρείθρα στο πλάι των δρόμων, οποιοδήποτε άλλο σχόλιο είναι περιττό.

Όταν λέμε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία και όταν η χώρα μας έχει πληγωθεί τόσο από τις πυρκαγιές είναι ανεπίτρεπτο να συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα επειδή κάποιοι δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους.

Στο βίντεο – σύμφωνα με τα συμπεράσματα της πυροσβεστικής – φαίνεται ότι η φωτιά ξεκίνησε από τα ρείθρα στο πλάι της επαρχιακής οδού. Ο καθαρισμός τους, όπως αναφέραμε και στο ρεπορτάζ μας, είναι αρμοδιότητα του Επαρχείου που δυστυχώς δεν την έφερε εις πέρας.