Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να αρνείται να αναγνωρίσει διαβατήρια που χορηγούνται από τη Ρωσία σε πολίτες της Ουκρανίας, τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ χθες Τετάρτη.

Ο κ. Μπορέλ χαρακτήρισε μέσω Twitter τη ρωσική πολιτική «ακόμη μια κατάφωρη παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας κι επανέλαβε την αντίθεση των Βρυξελλών σε αυτή.

Τη Δευτέρα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που επεκτείνει τη δυνατότητα χορήγησης ρωσικών διαβατηρίων σε Ουκρανούς που ζουν πρακτικά σε όλη τη γειτονική χώρα.

Ως πρότινος, χορηγούνταν ρωσικά διαβατήρια μόνο σε κατοίκους των αυτοαναγορευμένων Λαϊκών Δημοκρατιών της ανατολικής Ουκρανίας, όπου κυβερνούν φιλορώσοι αυτονομιστές· η πολιτική αυτή εφαρμόζεται από το 2009.

Πάνω από 800.000 κάτοικοι των περιφερειών Ντανιέτσκ και Λουγκάνσκ απέκτησαν ρωσική υπηκοότητα με απλουστευμένες διαδικασίες τα τελευταία τρία χρόνια, κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Από τον Φεβρουάριο, όταν ο στρατός της εισέβαλε στην Ουκρανία, η Ρωσία προσφέρει επίσης διαβατήρια σε κατοίκους περιοχών που έχει κυριεύσει, εγείροντας ανησυχίες πως θα προχωρήσει σε προσαρτήσεις, όπως συνέβη στη χερσόνησο της Κριμαίας το 2014.