Υπάρχουν πολιτικά πάθη, υπάρχει φανατισμός, υπάρχει όμως και το τοξικό μίσος, που ξεπερνά κάθε όριο πολιτισμένης συμπεριφοράς.

Πόσο άραγε θα πρέπει να μισεί την Νίκη Κεραμέως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορος Βερναρδάκης για να την συγκρίνει  με την υπόδικη για τη δολοφονία των παιδιών της,  Ρούλα Πισπιρίγκου;
Θα μου πείτε,  όσο  μισεί τον κ. Μητσοτάκη ο πρώην σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός,  που σε άρθρο του στην ‘“Αυγή” προς τον πρωθυπουργό, έγραψε  «Μητσοτάκη, GFY. Ξέρεις εσύ, λόγω Κολάμπια» (το GFY  σημαίνει στα αγγλικά Go fuck yourself,  δηλαδή, άντε γαμ…σου!)

Τι μίσος κρύβει μέσα του ο κ. Πολάκης για τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους οποίους σχεδόν καθημερινά καθυβρίζει, όπως στη Βουλή που τους  αποκάλεσε “δοσίλογους”, “μαυραγορίτες”, “γουρούνια” ή για τους δημοσιογράφους που θέλει να τους θάψει τρία μέτρα κάτω από τη γη;
Θα μου απαντήσετε “άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου”.
Δεν ανησυχούν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, μήπως δώσουν την εικόνα πως η  τοξικότητα και το πολιτικό μίσος είναι ίδιον του κόμματος, αφού γίνεται διακριτή και στις ομιλίες του κ. Τσίπρα, που με προσεκτικά καλυμμένους, από το επίθετο πολιτικός, χαρακτηρισμούς , όπως “πολιτικός απατεώνας”  απευθύνεται στον πρωθυπουργό.

Από κανένα άλλο κόμμα δεν έχει καταγραφεί τέτοιος καταιγισμός χυδαίων ύβρεων κατά της κυβέρνησης.
Προφανώς κάτι σημαίνει αυτή η συμπεριφορά, για πολλούς βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ζήτημα πολιτισμικού ελλείμματος ή μήπως προέρχεται, ως ανάγκη, από την αγωνία τους για την πολιτική επιβίωση τους καθώς όσο πιο χυδαία βρίσεις, τόσο περισσότερο θόρυβο μπορεί να κάνεις.

Μήπως όμως είναι θέμα πολιτικής, δηλαδή μήπως έρχεται η τοξικότητα ως συνέχεια του δόγματος “ή εμείς ή αυτοί” για να διαιωνίσει ως  στρατηγική επιλογή το διχασμό της  κοινωνίας;

Ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε συνέδριο, εξέλεξε τον εαυτό του από τη βάση του κόμματος του, όπως επίσης και την κεντρική του επιτροπή. Έστειλε στα πίσω καθίσματα τους παλιούς αριστερούς, τους  εσωκομματικούς αντιπάλους του, για να δώσει έναν φρέσκο αέρα στο κόμμα και να προχωρήσει σε άνοιγμα προς το κέντρο.

Ξέχασε όμως κάποιες άδειες καρέκλες  στην πρώτη σειρά, που κάθισε  η χυδαιότητα….
Επιβεβαιώνοντας έτσι αυτό που του καταλογίζουν από τη ΝΔ, πως οι ύβρεις κατά των πολιτικών αντιπάλων του,  είναι αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.