Η Ρωσία κλείνει σήμερα Δευτέρα (11/7) τη στρόφιγγα του Nord Stream 1 προς την Ευρώπη και στη γηραιά ήπειρο ήδη επικρατεί ένα… μούδιασμα για το τι μέλλει γενέσθαι με το φυσικό αέριο.
Κανείς δεν γνωρίζει πότε η Ρωσία θα αποφασίσει να ανοίξει ξανά την παροχή και ήδη υπάρχει προβληματισμός. Δεν υφίσταται ακόμη πραγματικός πανικός μεταξύ των Ευρωπαίων, αλλά αρχίζει να φαίνεται κάτι που μοιάζει πολύ με αυτό, σύμφωνα με τη «Le Monde».
Η Μόσχα ελέγχει την κατάσταση με την αγορά ενέργειας στη γηραιά ήπειρο και μπορεί να «παίξει» το παιχνίδι της, καθώς οι κυρώσεις που δέχεται για την εισβολή της στην Ουκρανία δημιουργούν μια ιδιαίτερα περίπλοκη πολιτικο/οικονομική «σκακιέρα». Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, η Gazprom θα ξεκινήσει εργασίες συντήρησης στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, κάτι που περιγράφεται ως υπόθεση… ρουτίνας.
Ωστόσο, δημιουργείται μια ανησυχία, ότι στο τέλος των εργασιών που προβλέπονται για τις 21 Ιουλίου, ο ρωσικός κολοσσός θα χρησιμοποιήσει το ένα ή το άλλο πρόβλημα ως πρόσχημα για να διακόψει εντελώς τις προμήθειες του προς την Ευρώπη.
Αν συμβεί αυτό, ο χειμώνας μπορεί να είναι πολύ βαρύς. Πριν ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, το ρωσικό αέριο αντιπροσώπευε το 40% των εισαγωγών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σύμφωνα με μελέτη της δεξαμενής σκέψης Bruegel, η οποία δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου, εάν η Μόσχα διακόψει τις παραδόσεις της, τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ θα έπρεπε να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% σε σύγκριση με τα προπολεμικά επίπεδα.
Αυτό σημαίνει ότι η σεζόν δεν είναι πολύ δύσκολη. Και μπορεί για χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία να μην υφίσταται ιδιαίτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τη Le Monde, ωστόσο για τη Γερμανία θα σήμαινε έλλειμμα 29% έναντι της ζήτησης. Αντίστοιχα, για τις χώρες της Βαλτικής το ποσοστό αυτό φτάνει στο 54%.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για περαιτέρω διακοπή της παροχής φυσικού αερίου και ακόμη και πλήρη διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου», προειδοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις 6 Ιουλίου. Ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, προειδοποίησε στις 30 Ιουνίου ότι «δεν θα ήταν μεγάλη έκπληξη εάν (η Gazprom) έλεγε: “Δεν μπορούμε να επανεκκινήσουμε (τον Nord Stream 1). Έχουμε εντοπίσει ένα πρόβλημα κατά τη διάρκεια των εργασιών συντήρησης”».
Λεμέρ: Η διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η πιο πιθανή επιλογή
Ενδεικτική είναι και η δήλωση που έκανε την Κυριακή (10/7) ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος κάλεσε σε προετοιμασία για «πλήρη περικοπή» της προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου, «την πιο πιθανή επιλογή», κατά τη διάρκεια οικονομικών συναντήσεων στην Εξ-αν-Προβάνς.
«Ας προετοιμαστούμε για τη ολοκληρωτική διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, που είναι σήμερα η πιο πιθανή επιλογή. Προϋποθέτει ότι θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μας ανεξαρτησία», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.
«Είμαστε εξαιρετικά ανεξάρτητοι, δεν μας αρέσει να εξαρτόμαστε από άλλους. Η πρώτη ανεξαρτησία πρέπει να είναι ενεργειακή», είπε και συνέχισε: «Πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας σε θέση μάχης τώρα για την οργάνωση, το ανακατεύθυνση, την εγκράτεια, τη μείωση της κατανάλωσης… τώρα πρέπει να πάρουμε τις αποφάσεις».
Ανέφερε έτσι, την επανεθνικοποίηση σε ποσοστό 100% της γαλλικής ενεργειακής εταιρείας EDF, που ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα η πρωθυπουργός, Ελίζαμπεθ Μπορν.
Σύμφωνα με τον Λεμέρ, αυτή η «απόλυτη ενότητα διοίκησης» θα επιτρέψει «να ληφθούν ταχύτερες αποφάσεις για το στρατηγικό θέμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς άνθρακα στη Γαλλία».
Η ενεργειακή κρίση είναι για τον υπουργό «το σημαντικότερο θέμα των επόμενων μηνών» και πρέπει να προετοιμαστούμε για συνολική διακοπή της παροχής φυσικού αερίου.
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια ενεργειακή κρίση που μπορεί να έχει απολύτως σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή μας ζωή, στην απασχόληση, στη λειτουργία των εταιρειών μας, στο γαλλικό βιομηχανικό εργαλείο», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει ακόμη την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εθνικοποίηση του EDF.
«Είχα μακροσκελείς συζητήσεις με (την Επίτροπο Ανταγωνισμού) Μαργκρέτε Βεστάγκερ για αυτό το θέμα, επομένως θα συνεχίσουμε τις πολύ μακρές συζητήσεις μας», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας.
Καναδάς: Επιστρέφει επισκευασμένες τουρμπίνες για τον Nord Stream 1 στη Γερμανία
Επίσης, πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστό ότι ο Καναδάς θα επιστρέψει επισκευασμένες ρωσικές τουρμπίνες στη Γερμανία, οι οποίες απαιτούνται για τη συντήρηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 -κατ’ εξαίρεση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Φυσικών Πόρων της χώρας, η καναδική κυβέρνηση θα επεκτείνει τις κυρώσεις σε βάρος του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας, προκειμένου να συμπεριλάβει τη μεταποιητική βιομηχανία.
Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε την ικανότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 μόλις στο 40% της δυνατότητάς του τον προηγούμενο μήνα, ενώ επικαλέστηκε την καθυστέρηση στην επιστροφή εξοπλισμού που δέχεται τεχνική συντήρηση από τη γερμανική Siemens Energy, στον Καναδά.
Τόσο ο Καναδάς όσο και η Γερμανία φαίνεται πως δεν θέλουν να δώσουν «πάτημα» στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την τουρμπίνα ως δικαιολογία, προκειμένου εκείνη να μειώσει τη ροή του φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1.