Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου
της Δήμητρας Κούτρα
Στα έργα πνοής που έχουν προγραμματιστεί σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση, έργα που όπως χαρακτηριστικά λέει θα ενισχύσουν έντονα την τοπική οικονομία, αναφέρεται ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου κος Ευάγγελος Μπουρνούς, μιλώντας στην Today Press.
Mάλιστα, δίνει ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία του Παραλιακού Πεζόδρομου, που όπως λέει, θα αναβαθμίσει ουσιαστικά και αισθητικά το παράκτιο μέτωπο της περιοχής. Επίσης, υποστηρίζει ότι «είναι η δεύτερη φορά που η δημοτική μας παράταξη έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους δημότες μας. Έτσι, μας δόθηκε η δυνατότητα του χρόνου να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τα μεγάλα έργα, που θέλουμε όλοι για τον τόπο μας».
Ακολουθεί η συνέντευξη:
Υπάρχει μια σειρά από μεγάλα έργα που προγραμμάτισε και σχεδίασε η δημοτική αρχή και πέτυχε τη χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση. Πόσο αλλάζουν Ραφήνα και Πικέρμι αυτές οι παρεμβάσεις;
Έργα προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. 200 χιλιάδων ευρώ, τα οποία έχουν μελετηθεί, προγραμματιστεί, πολλά από αυτά δημοπρατηθεί και κάποια εξ αυτών βρίσκονται στο στάδιο υλοποίησης, δημιουργούν μια πόλη με πραγματικά ευρωπαϊκές υποδομές, μια πόλη που έρχεται από το μέλλον.
Αναφέρω επιγραμματικά και συνοπτικά: Το αποχετευτικό δίκτυο, το μοναδικό στα Βαλκάνια παραολυμπιακό κέντρο, τα έργα αποκατάστασης στις πυρόπληκτες περιοχές, το κρίσιμο αντιπλημμυρικό έργο για τη διευθέτηση του Μεγάλου Ρέματος, η ΜΕΒΑ, οι επεκτάσεις του προαστιακού και της Αττικής Οδού.
Θα ήθελα, επίσης, να σταθώ στην ένταξη στο σχέδιο πόλης των πυρόπληκτων περιοχών μέσω του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού, στις πολεοδομικές μελέτες στο Πικέρμι αλλά και στην υπόλοιπη Ραφήνα, καθώς και στο νέο τοπικό χωρικό σχέδιο, δηλαδή, τη διάδοχη κατάσταση των ΓΠΣ, που εκπονεί η κεντρική κυβέρνηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως πολιορκητικό κριό για τον εκσυγχρονισμό των χρήσεων γης, σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή που φιλοξενεί το δεύτερο λιμάνι της χώρας.
Όλα αυτά, παράλληλα με άλλα μικρότερα έργα, δημιουργούν προδιαγραφές ευρωπαϊκής προοπτικής για τον τόπο μας.
Έχει ανακοινωθεί ότι έρχεται στο δήμο σας το φυσικό αέριο με πρόσμιξη υδρογόνου. Πολύ πρωτοποριακό και καινοτόμο έργο που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και αντιστοιχεί στο ευρωπαϊκό μέλλον για ολόκληρο τον κόσμο. Πώς φθάσατε σε αυτόν τον σχεδιασμό και το αποτέλεσμα;
Είμαστε από τα ιδρυτικά μέλη της ΔΕΣΦΑ, αλλά είμασταν χρόνια τώρα έξω από τον κεντρικό σχεδιασμό. Απετέλεσε, λοιπόν, απόλυτη προτεραιότητα της δημοτικής αρχής πριν έρθουν οι δραματικές αλλαγές με τον πόλεμο στην Ουκρανία που έχουν οδηγήσει στην ενεργειακή κρίση, να εντάξουμε στο σχεδιασμό το Δήμο Ραφήνα-Πικερμίου.
Μάλιστα, η εφαρμογή του πρωτοποριακού προγράμματος, όπως είπατε, με την πρόσμιξη φυσικού αερίου με υδρογόνο, που σε δεύτερο χρόνο θα γίνει πράσινο υδρογόνο, θα παράγεται δηλ. από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα βοηθήσει ώστε να αποκτήσουμε μια ενεργειακή αυτοτέλεια και ένα μικρότερο λειτουργικό κόστος των υποδομών στον τόπο μας.
Ταυτόχρονα, με τη σχεδιαζόμενη ΜΕΒΑ το παραγόμενο βιοαέριο θα εισέρχεται μέσα στο σύστημα, ώστε να προχωρήσουμε ακόμη πιο μπροστά αυτό που αποκαλούμε πράσινη ενέργεια.
Ο παραλιακός πεζόδρομος που υλοποιείται στη Ραφήνα, στα πλαίσια του έργου αποκατάστασης των υποδομών στην πυρόπληκτη περιοχή, έχει κερδίσει τα βλέμματα όλων. Πώς προέκυψε η αισθητική αυτή αναβάθμιση του παράκτιου μετώπου;
Η καταστροφική φωτιά του 2018, σημείο αναφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο για τον τόπο μας -και ειλικρινά μακάρι να μην είχε συμβεί τίποτε απ’ όλα αυτά- υπήρξε και έναυσμα ανανέωσης για ποιοτική, περιβαλλοντική και πολεοδομική αναβάθμιση της περιοχής μας.
Θέλοντας να επαναφέρουμε το χαρακτήρα αναψυχής που έχει χάσει η χιλιοτραγουδισμένη Ραφήνα των δεκαετιών του ’50, ’60 και του ’70, αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα κονδύλια που εξασφαλίστηκαν για την αποκατάσταση των υποδομών στην πυρόπληκτη περιοχή.
Έτσι, μεταξύ άλλων, μας δόθηκε η ευκαιρία να σχεδιάσουμε μαζί με την κεντρική διοίκηση ένα όμορφο παραλιακό πεζόδρομο, που θα αναδείξει το εντυπωσιακό ανάγλυφο της περιοχής, το οποίο θα ξεκινά από το λιμάνι της Ραφήνας και θα φθάνει μέχρι και τον Άγιο Ανδρέα.
Ταυτόχρονα, ως δημοτική αρχή με δική μας πρωτοβουλία και χρηματοδότηση θα σχεδιάσουμε αντίστοιχο πεζόδρομο από το Πάρκο Καραμανλή έως την Αρτέμιδα.
Σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις, σε όλα τα πλάτη και μήκη του Δήμου μας, την πολεοδομική τάξη και τα έργα υποδομής που αναφέραμε νωρίτερα, φτιάχνουμε έναν τόπο στον οποίο αξίζει να ζουν οι πολίτες.
Τρία χρόνια μετά την εκλογή σας. Σε ποιο σημείο βρίσκετε η Διοίκησή σας;
Είναι η δεύτερη φορά που η δημοτική μας παράταξη έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τους δημότες μας. Έτσι, μας δόθηκε η δυνατότητα του χρόνου να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε τα μεγάλα έργα που θέλουμε όλοι για τον τόπο μας.
Τρία χρόνια μετά, βρισκόμαστε πραγματικά στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού που κατατάσσει το Δήμο μας ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς Δήμους.
Τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που καταγράφονται στους δήμους είναι η ενεργειακή ακρίβεια και η διαχείριση των απορριμμάτων. Πώς προτίθεστε να τα αντιμετωπίσετε;
Καταρχήν, με την πλήρη αντικατάσταση του δικτύου οδοφωτισμού, το 2019, έχουμε πετύχει μείωση κατά 74% της συγκεκριμένη δαπάνης, μειώνοντας εντυπωσιακά το ενεργειακό κόστος στο Δήμο μας.
Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μέρος των δημοτικών κτηρίων βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόγραμμα που υλοποιείται για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δημαρχιακού Κτηρίου Ραφήνας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, το οποίο οδηγεί σε ενεργειακή εξοικονόμηση κατά 98%.
Ταυτόχρονα, έχουμε στο άμεσο προγραμματισμό μας την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστοιχιών με το σύστημα net metering, ώστε να μειώσουμε τη δαπάνη, παράγοντας ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.
Όσον αφορά στη διαχείριση απορριμμάτων, αποδείξαμε ότι προχωράμε στην επόμενη μέρα.
Αναδειχτήκαμε πρώτοι στη συλλογή βιοαποβλήτων ανάμεσα σε 66 Δήμους της Αττικής και δεύτεροι συνολικά στην ανακύκλωση, ενώ προβλέπω και ευελπιστώ ότι το 2023 θα ανεβούμε στην πρώτη θέση.
Και αυτό το λέω καθώς εφαρμόζουμε και υλοποιούμε το σχεδιασμό με βάση μια μακροχρόνια στρατηγική, η οποία σχετίζεται με την εκπαίδευση και με την εμπιστοσύνη μεταξύ της δημοτικής αρχής και των πολιτών με την ανακύκλωση, ώστε να σταματήσουμε πραγματικά αυτό που έρχεται από το παρελθόν, το θάψιμο των σκουπιδιών.
Ώστε με την αξιοποίηση των ανακυκλώσιμων υλικών, λειτουργώντας στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, να προστατεύσουμε και να κληροδοτήσουμε ένα καλύτερο περιβάλλον στα παιδιά μας.