Η νέα γενική διευθύντρια της Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής) Αϊγια Καλνάγια επισκέφθηκε χθες τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.

Στη συνάντηση στη Περιφέρεια, συμμετείχαν επίσης ο γ.γ. Αιγαίου Νησιωτικής Πολιτικής Μανόλης Κουτουλάκης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής Γιώργος Αλεξανδράκης, ο επικεφαλής της Frontex στην Ελλάδα Γρηγόρης Αποστόλου, ο Διευθυντής του γραφείου του Υπουργού Ναυτιλίας-Νησιωτικής Πολιτικής Αντώνης Βιδάλης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος διεθνών-ευρωπαϊκών θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης και υπηρεσιακά στελέχη.

Η κα. Καλνάγια ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη για την παρουσία της στη Κρήτη που αφορά την λειτουργία ενός σύγχρονου μη επανδρωμένου αεροσκάφους (drone) στο θαλάσσιο χώρο της Μεσογείου το οποίο θα μεταφέρει εικόνα στη Frontex, στο Λιμενικό Σώμα και στο ΓΕΕΘΑ. Το drone της Frontex θα έχει έδρα το στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τυμπάκι και όπως αναφέρθηκε, στόχος του αεροσκάφους θα είναι η αντιμετώπιση παράτυπης μετανάστευσης και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε, ότι η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει το έργο που επιτελεί η Frontex στο νησί όπως επίσης τη σημαντική δραστηριότητα που αναπτύσσει το Λιμενικό Σώμα για τη διαφύλαξη των Θαλασσίων συνόρων.

Από την πλευρά της η διευθύντρια της Frontex κα. Καλνάγια ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη για τη φιλοξενία και την στήριξη στο έργο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού.

Τέλος ο εντεταλμένος σύμβουλος Γιώργος Αλεξάκης ανέφερε, ότι, η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη θαλάσσια επιτήρηση από το οποίο προέκυψε ότι, απαιτείται καλύτερη διακυβέρνηση και οριζόντια συνεργασία χωρών και Περιφερειών στη Μεσόγειο.