Σε τροχιά ολοκλήρωσης τίθεται η σύσταση νέας εταιρείας από τη ΔΕΗ και τη Motor Oil, που θα δραστηριοποιείται στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου.

Όπως ανακοινώθηκε, μετά την υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης για τη δημιουργία κοινής επιχείρησης τον Ιανουάριο του 2022, η Motor Oil και η ΔΕΗ προχωρούν με την υπογραφή «Συμφωνίας Μετόχων», η οποία αποσκοπεί στη σύσταση της νέας εταιρείας «Hellenic Hydrogen Α.Ε.», στην οποία η Motor Oil θα αποκτήσει 51% του μετοχικού κεφαλαίου και η ΔΕΗ το 49%.

Η «Συμφωνία Μετόχων» και η ίδρυση της νέας εταιρείας τελούν υπό την έγκριση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών, στις οποίες η συναλλαγή θα γνωστοποιηθεί.

«H νέα εταιρεία θα έχει σκοπό την ανάπτυξη έργων παραγωγής πράσινου υδρογόνου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με μεγάλους και έμπειρους συμβουλευτικούς οίκους, αξιοποιώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τη δυναμικότητα των μετόχων της στην αναπτυσσόμενη πλατφόρμα παραγωγής και διάθεσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Παράλληλα, η νέα εταιρία θα επιδιώξει να αναπτύξει τέτοια έργα σε εκείνες τις τοποθεσίες, όπου θα ελαχιστοποιείται το κόστος παραγωγής και θα εξυπηρετούνται περισσότεροι ενδιαφερόμενοι αγοραστές, καθώς και να εξασφαλίσει χρηματοδοτική ενίσχυση μέσω διαφόρων διαθέσιμων εργαλείων, ώστε το παραγόμενο πράσινο υδρογόνο να είναι οικονομικά προσιτό κατά το μέγιστο δυνατό», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση.

«Με την πρωτοβουλία αυτή, δύο από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην εγχώρια ενεργειακή αγορά ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να προωθήσουν τη μετάβαση της Ελλάδας σε ένα καθαρό περιβάλλον, μηδενικών εκπομπών άνθρακα, μέσω της ανάπτυξης έργων παραγωγής και αποθήκευσης υδρογόνου, που θα προέρχεται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υλοποιώντας σήμερα μια ενεργειακή λύση του μέλλοντος».