Είκοσι δύο μετανάστες, ανάμεσά τους τρία παιδιά, με καταγωγή όλοι τους από το Μαλί, έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στ’ ανοικτά των λιβυκών ακτών, ανακοίνωσε χθες ο ΟΗΕ επικαλούμενος επιζήσαντες που έκαναν λόγο για ανθρώπους που πνίγηκαν ή πέθαναν από αφυδάτωση.
Έπειτα από εννέα μέρες στη θάλασσα μέσα σε φουσκωτή λέμβο, 61 επιζήσαντες, οι περισσότεροι από το Μαλί, διασώθηκαν από τη λιβυκή ακτοφυλακή και μεταφέρθηκαν στην ξηρά, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Η κυβέρνηση του Μαλί ανακοίνωσε σήμερα, εν μέσω ανησυχιών, ότι μια κρίση λιμού που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τις απόπειρες για ένα ταξίδι με προορισμό την Ευρώπη.
Οι 22 που έχασαν τη ζωή τους συμπεριλαμβάνονταν σε ομάδα 83 μεταναστών που εγκλωβίστηκε σε λέμβο που βρισκόταν σε κίνδυνο από τις 22 Ιουνίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών του Μαλί.
Καταγράφηκαν “μεγάλες αυξήσεις” στις μεταναστευτικές ροές μέσω του Νίγηρα και του Μαλί προς τη Βόρεια Αφρική το πρώτο τρίμηνο του 2022 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΟΜ.
Ο αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από τον Νίγηρα μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου ήταν υψηλότερος κατά περισσότερο από 45% σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό κατά την ίδια περίοδο του 2021. Ο αριθμός των μεταναστών που έφυγαν από το Μαλί σχεδόν διπλασιάστηκε το ίδιο χρονικό διάστημα.
Οι αναλυτές επικαλούνται τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 και τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ως κινητήριους παράγοντες.
Η Ισπανία, οι νότιοι γείτονές της και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι μια επισιτιστική κρίση που έχει επιδεινωθεί λόγω της διακοπής των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία θα προκαλέσει χαοτική μετανάστευση από τις περιοχές του Σαχέλ και της υποσαχάριας Αφρικής.