Ρώσοι βουλευτές έδωσαν σήμερα την πρώτη έγκριση για δύο σχέδια νόμου, τα οποία θα εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να προμηθεύουν τον στρατό με αγαθά και τους υπαλλήλους να εργάζονται υπερωριακά ώστε να υποστηρίζουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η κίνηση αυτή γίνεται πάνω από τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”, όπως την αποκαλεί η Ρωσία, η οποία οδήγησε τις δυτικές χώρες στο να επιβάλουν ένα κύμα κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας.
Ένα από τα σχέδια νόμου, που εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση από την Κρατική Δούμα ή αλλιώς την κάτω βουλή, αναφέρει ότι το κράτος μπορεί να επιβάλει “ειδικά οικονομικά μέτρα” στη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων που απαιτούν από τις εταιρείες να προμηθεύουν με προϊόντα και υπηρεσίες τον στρατό κατ΄απαίτηση της ρωσικής κυβέρνησης.
Μια επεξηγηματική σημείωση που επισυνάπτεται στο σχέδιο νόμου αναφέρει ότι ο στρατός χρειάζεται νέα υλικά και επισκευές όπλων για την επιχείρησή του στην Ουκρανία.
“Η αναγκαιότητα να ικανοποιηθούν άμεσα αυτές οι απαιτήσεις, ειδικά στο πλαίσιο των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας και των ρωσικών νομικών οντοτήτων, θα απαιτεί από εμάς να επικεντρώσουμε προσωρινά τις προσπάθειές μας σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας (…) και να οργανώνουμε την προμήθεια των πόρων μέσω της κρατικής αμυντικής προμήθειας”, αναφέρει το σημείωμα.
Ένα δεύτερο σχέδιο νόμου, που επίσης υιοθετήθηκε στην πρώτη του ανάγνωση, θα τροποποιήσει τον εργασιακό κώδικα ώστε να παρέχεται στην κυβέρνηση το δικαίωμα να ρυθμίζει το ωράριο των εργαζομένων και να καθορίζει τα ρεπό σε συγκεκριμένες εταιρείες.
Αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να υποχρεώνει τους υπαλλήλους σε επιχειρήσεις που παρέχουν αγαθά στον στρατό να εργάζονται νυχτερινές ώρες, σαββατοκύριακα και αργίες και χωρίς να λαμβάνουν την ετήσια άδειά τους.
Και τα δύο σχέδια νόμου κατατέθηκαν στην Κρατική Δούμα από την ρωσική κυβέρνηση.
Απομένει να τεθούν σε μια δεύτερη και τρίτη ανάγνωση, να επανεξεταστούν από την Άνω Βουλή (το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας) και να υπογραφούν από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για να γίνουν νόμοι.