Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Δήμητρας Κούτρα 

Έναν από τους ομορφότερους δήμους στην Αττική, το Δήμο Λαυρεωτικής, με φυσικό και ιστορικό πλούτο, επισκεφτήκαμε για τις ανάγκες της εφημερίδας Today press, και συναντήσαμε τον δήμαρχο Λαυρεωτικής, κο Δημήτρη Λουκά, ο οποίος μας μίλησε για το έργο του ως δήμαρχος αυτού του πανέμορφου τόπου που απέχει περίπου 30 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. 

Ο δήμαρχος μας επισήμανε ιδιαίτερα την αγωνία του για ενδεχόμενη πυρκαγιά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και τις δεσμεύσεις του προς τους δημότες. 

Αναλυτικά η συνέντευξη: 

Πείτε μου δήμαρχε δύο τρία λόγια για το δήμο σας.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής είναι μια περιοχή με στρατηγική σημασία και μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες. Χάρη στο λιμάνι, κινείται σε ένα στρατηγικό άξονα που τέμνει τη βιομηχανική παράδοση, το φυσικό και ιστορικό πλούτο με την τεχνολογία, την παιδεία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, αποτελώντας ένα αναπτυξιακό πρότυπο.

Το Λαύριο, από καιρό τώρα, έχει μπει δυναμικά στο πεδίο του πολιτισμού, αξιοποιώντας τον ιστορικό πλούτο και την πολιτισμική του ακτινοβολία, για να καταστεί ένας δημοφιλής προορισμός, ελκυστικός και σύγχρονος, ένας προορισμός που συνθέτει τον πολιτισμό και την ιστορία με την ανάπτυξη και το θαλάσσιο τουρισμό.

Ο Δήμος Λαυρεωτικής εκτείνεται στα νοτιοανατολική της Αττικής και είναι ένας τόπος που χαρακτηρίζεται από μοναδικότητα, ιστορική παρουσία και τεράστια μνημειακή πολιτιστική κληρονομιά.

Η πλούσια ιστορική και μνημειακή του πυκνότητα καθιστούν την περιοχή της Λαυρεωτικής ένα θησαυρό που αξίζει να ανακαλύψει κανείς. Από τους Ναούς του Ποσειδώνα και της Αθηνάς στο ακρωτήρι του Σουνίου, το ναό της «Δήμητρας και της Κόρης», τους μυκηναϊκούς τάφους έως το αρχαίο θέατρο Θορικού, το αρχαιότερο σωζόμενο θέατρο στην Ελλάδα, ο Δήμος Λαυρεωτικής επιβεβαιώνει ότι αποτελεί ένα σπάνιο τόπο. Στην αναφορά αυτή, δεν θα μπορούσε να παραλείψει κανείς τον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, ο οποίος χαρακτηρίζεται από τη σπάνια βιοποικιλότητά του και από τις μεταλλευτικές και μεταλλουργικές του εγκαταστάσεις, που τον καθιστούσαν ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα της κλασικής περιόδου.

Πάμε και στο λιμάνι του Λαυρίου, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια.  

Στη σύγχρονη εποχή, ο Δήμος Λαυρεωτικής συνεχίζει δυναμικά την πορεία του.  Το λιμάνι του Λαυρίου έχει εξελιχθεί σε ένα λιμάνι εθνικής σημασίας με ουσιαστικό ρόλο, καθώς εξυπηρετεί ποικίλες δραστηριότητες οι οποίες αφορούν τον εμπορικό τομέα, την αλιεία, την ακτοπλοΐα, τους τομείς σκαφών αναψυχής και κρουαζιερόπλοιων. Οι ακτές της Κερατέας και του Λαυρίου φημίζονται για τα νερά τους, ικανοποιώντας ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η σχετικά εύκολη και γρήγορη πρόσβαση που μπορεί να έχει κανείς στην περιοχή της Λαυρεωτικής, σε συνδυασμό με τις μοναδικές ακτές και την πλούσια ιστορία, αναδεικνύει το δήμο μας σε έναν ιδανικό προορισμό για όλους τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους. 

Μιλήστε μου λίγο για τη θητεία σας από το 2014 έως σήμερα  

Από το 2014, εργαζόμαστε σταθερά σε ένα πλαίσιο που συνθέτει τις προσδοκίες της ανάπτυξης με τις απαιτήσεις της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής, του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας των δημοτών μας. Τα δύο τελευταία χρόνια τρέξαμε έργα με ξεκάθαρο το αναπτυξιακό πρόσημο, όπως ο πολεοδομικός μας εξορθολογισμός, ο οποίος ολοκληρώνεται με την αναθεώρηση του ΓΠΣ Λαυρίου και Αγίου Κωνσταντίνου, την κύρωση της πολεοδομικής μελέτης επέκτασης της Κερατέας, την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης Άνω Όριας και την ολοκλήρωση των πολεοδομικών μελετών των παραλιακών εκτάσεων της Κερατέας.
Ταυτόχρονα, σφυρηλατούμε τη νέα ταυτότητα του δήμου, αναδεικνύουμε δηλαδή την πολιτισμική μας ακτινοβολία, με πρωτεύοντα στόχο την ένταξη της αρχαίας και νεότερης μεταλλευτικής Λαυρεωτικής και του Γεωπάρκου στα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται τα εμβληματικά έργα της πολιτισμικής και ιστορικής μας ταυτότητας, όπως η αναστήλωση της Γαλλικής Σκάλας που είναι στην τελική ευθεία, η ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου Ποντίων, η δημοπράτηση ανακατασκευής δύο κτηρίων 1.000 τ.μ. του Πολιτιστικού Κέντρου Λαυρίου, η μεταστέγαση του Ορυκτολογικού Μουσείου, η ανάδειξη του κτηρίου «Παρών» στη Καμάριζα, καθώς και η δημοπράτηση αναστήλωσης του Κτηρίου Μπία στην Κερατέα, όπου θα στεγαστεί το Λαογραφικό Μουσείο μας.

Έχουμε δει και τα τεράστια έργα που έχουν γίνει με αναβαθμίσεις στην καθημερινότητα του πολίτη. Πείτε μου για τον ηλεκτροφωτισμό, καθώς και για τα έργα οδοποιίας. 

Στη συγκρότηση αυτής της στέρεης ταυτότητας, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα έργα αναβάθμισης της καθημερινότητας. Θα ξεχώριζα τούτη την ώρα την ολοκλήρωση του έργου φωτισμού όλου του δήμου με LED, την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του σταδίου «Π. Βογιατζής», την αντικατάσταση του χλοοτάπητα στο «Γ. Ραφιάς» και την κατασκευή γηπέδων στην Κερατέα, καθώς και την ολοκλήρωση των τριών πρότυπων, πιστοποιημένων παιδικών χαρών στην Κερατέα. Στο δήμο μας άμεσα ξεκινά η ανάπλαση του εσωτερικού οδικού άξονα της Κερατέας, μήκους 3 χλμ. και οι εργασίες για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου-Open Mall, επίσης στην Κερατέα, με στόχο να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό εμπορικό, αστικό περιβάλλον, που θα τονώσει το ενδιαφέρον και τη ζήτηση για τα παρεχόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.
Επίσης, δημοπρατείται το μεγάλο έργο της οδοποιίας, ύψους €11.000.000 και μήκους 130 χιλιομέτρων, καλύπτοντας Λαύριο, Κερατέα, Καμάριζα και οικισμούς. Παράλληλα, στην Κερατέα αντικαθιστούμε τους σωλήνες ύδρευσης και αναβαθμίζουμε το βιολογικό καθαρισμό, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έργα αντικατάστασης σωλήνων ύδρευσης σε Άνω Όρια, Άγιο Γεράσιμο και Λιμάνι Πασά. Προμηθευόμαστε και εγκαθιστούμε και στις δύο πόλεις ρολόγια ύδρευσης νέας τεχνολογίας και εξοπλίζουμε το δήμο με μηχανήματα έργου. Σε πορεία έναρξης εργασιών βρίσκονται η αποκατάσταση του Κλειστού Γυμναστηρίου Λαυρίου και του ιστορικού Φοινικοδάσους.

Μιλήστε μου για τα έργα που έχουν γίνει στον δήμο σας, καθώς και τις προτεραιότητες σας;

Όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα έχουμε ξεκινήσει έργα διαμόρφωσης και αναβάθμισης όλων των σχολικών μονάδων και των αύλειων σχολικών χώρων και προχωρούμε, ενώ στην Κερατέα θα αποδοθούν επιπλέον ένα γήπεδο 9×9, γήπεδο τένις, 2 γήπεδα 5×5, γήπεδο μπάσκετ και λυόμενη κολυμβητική δεξαμενή. Παρεμβαίνουμε στην καθημερινότητα με μικρά και μεγάλα έργα, ακριβώς γιατί η ανάπτυξη για εμάς έχει ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Έχοντας ως γνώμονα το σεβασμό του περιβάλλοντος, την κοινωνική άνθιση, την πολιτιστική αναβάθμιση και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αξιοποιούμε καθημερινά τις ποικίλες δυνατότητες του τόπου μας, στοχεύοντας σε ένα αισιόδοξο και δυναμικό αύριο.