Μια υπεραιωνόβια ελιά, που εξυμνεί τη Δημοκρατία και την Ειρήνη ως θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης και ως σύμβολο δέσμευσης για ένα πιο πράσινο μέλλον, δώρισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, και από σήμερα κοσμεί πλέον την έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Την ελιά, που ονομάζεται “Olea Europa”, φύτεψαν ο κ. Τζιτζικώστας με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola, σε ειδική τελετή, πριν από την έναρξη της 150ης Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

“Αυτό το δέντρο, που φυτεύουμε σήμερα στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, του θεσμού, που εκπροσωπεί τις 240 Περιφέρειες και τους 90.000 Δήμους της Ευρώπης, είναι ηλικίας άνω των 100 ετών. Έχει ‘δει’ την Ευρωπαϊκή μας Ένωση να αναπτύσσεται, βγαίνοντας από τις στάχτες του πολέμου και αντιπροσωπεύει την Ειρήνη και τη Δημοκρατία, τις ιδρυτικές μας αξίες. Είναι μια διαρκής υπενθύμιση στο εξής ότι η Δημοκρατία είναι εύθραυστη, δεν είναι δεδομένη και χρειάζεται πολλή αγάπη και φροντίδα. Είναι επίσης ένας φόρος τιμής στους 1,2 εκατομμύρια αιρετούς πολιτικούς των Περιφερειών και των Δήμων της Ευρώπης, οι οποίοι αποτελούν το θεμέλιο, χωρίς το οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μπορούσε να σταθεί ισχυρή και να ανταποκριθεί στις τόσες πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή. Αυτή η ελιά είναι επίσης ένα ‘Δέντρο για τη Ζωή’, ένα σύμβολο της πράσινης μετάβασης, στην οποία συμμετέχουμε όλοι, ένα σύμβολο της δέσμευσης των ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών ότι θα προσφέρουν ένα πιο βιώσιμο, καθαρό και πιο υγιές περιβάλλον για την ΕΕ και τις μελλοντικές γενιές. Όλα αυτά τα χρόνια διεκδικούμε και διαμορφώνουμε τις συνθήκες για έναν πιο ισχυρό ρόλο για τις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι της Ευρώπης, που είναι ο εγγύτερος θεσμός διακυβέρνησης στις τοπικές κοινωνίες, είναι εκείνοι που μπορούν να ξαναφέρουν την Ευρώπη κοντά στους πολίτες της και να επανεδραιώσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στην Ευρώπη. Ευρωπαϊκό μέλλον, ισχυρή ευρωπαϊκή Δημοκρατία, χωρίς τις Περιφέρειες και τους Δήμους της, δεν μπορεί να υπάρξει”, επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Η Roberta Metsola τόνισε: “Η ελιά είναι σύμβολο ειρήνης, φιλίας και επιμονής. Αυτές είναι οι ίδιες αξίες που εμπνέουν τη θερμή αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες και οι πολίτες μας ως αντίδραση στον βάναυσο πόλεμο στην Ουκρανία. Ακριβώς όπως το δέντρο είναι ριζωμένο στο έδαφος, το έργο μας έχει τις ρίζες του στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών κατάφερε με απόλυτη επιτυχία όλα τα τελευταία χρόνια να αναβαθμίσει τον ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στην Ευρώπη και ταυτόχρονα να φέρει την ΕΕ κοντά σε κάθε Περιφέρεια, Δήμο και τοπική κοινωνία. Η συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι συνεχής και πολύ στενή και θέλω να συγχαρώ τον Πρόεδρο Τζιτζικώστα που με επιμονή και υπομονή, με προσπάθεια και πολλή δουλειά, κατόρθωσε να κάνει τις Περιφέρειες και τους Δήμους πρωταγωνιστές της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Πρόεδρε Τζιτζικώστα σας ευχαριστούμε που εδραιώσατε τη θέση των πολιτών στην καρδιά της ΕΕ”.

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και Metsola είχαν στη συνέχεια κατ’ ιδίαν συνάντηση, κατά την οποία συζήτησαν σειρά ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, την πορεία προς την Πράσινη Μετάβαση, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών “Trees for Life”, που είναι κορυφαία δράση για την υποστήριξη της αναδάσωσης και του αστικού πρασίνου στην ΕΕ και η οποία έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 322.000 δέντρα, στηρίζοντας την προσπάθεια για φύτευση τριών δισεκατομμυρίων επιπλέον δένδρων σε όλη την Ευρώπη ως το 2030.