Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η αγωνία που δημιουργούν οι Πανελλήνιες εξετάσεις σε μαθητές και μαθήτριες τελείωσε κατά 50%.
Το υπόλοιπο 50%, όμως, εξακολουθεί να τους/τις «βαραίνει». Αφού τώρα καλούνται να πάρουν μια δύσκολη αλλά και σημαντική, για το μέλλον τους, απόφαση. Να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό δελτίο.
Προσπάθεια κάθε άλλο παρά βατή. Αφενός γιατί καλούνται να μαντέψουν τα ελάχιστα μόρια που απαιτούνται για την είσοδο σε τμήμα κάποιου ΑΕΙ.
Αφετέρου γιατί πρέπει να εκτιμήσουν αν η επιλογή τους θα οδηγήσει σε σπουδές με λιγότερες ή περισσότερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης.
Οι εν αναμονή φοιτητές/ιες που αγαπούν τον αθλητισμό, την οργάνωση και τη διοίκηση φαίνεται -συγκριτικά με τους συνομήλικούς τους με άλλα ενδιαφέροντα- να έχουν λιγότερα διλήμματα.
Αφού υπάρχει το Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το μοναδικό δημόσιο πανεπιστημιακό τμήμα για το Sport Management.
«Στους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας παρέχουμε εκείνα τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια, τις δεξιότητες και ικανότητες που θα τους εξασφαλίσουν άρτια κατάρτιση για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία» επισημαίνει -σε συνέντευξή του στο emea.gr- ο καθηγητής του τμήματος και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής, Τάκης Αλεξόπουλος. Προσθέτοντας: «”Προπονούμε” τους πρωταθλητές του Sport Management».
Ραγδαία αναπτυσσόμενος τομέας σ’ ένα σύγχρονο, καινοτόμο ακαδημαϊκό τμήμα
Κύριε Αλεξόπουλε τι είναι το Τ.Ο.Δ.Α.;
Το Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού (Τ.Ο.Δ.Α.) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση ενός πολύ σύγχρονου, καινοτόμου και ξεχωριστού ακαδημαϊκού τμήματος.
Καθόσον αποτελεί το μοναδικό δημόσιο πανεπιστημιακό τμήμα στην Ελλάδα, το οποίο θεραπεύει το πολύ ανερχόμενο γνωστικό αντικείμενο της διοίκησης του αθλητισμού.
Το Sport Management είναι μια σύγχρονη, δυναμικά εξελισσόμενη και ραγδαία αναπτυσσόμενη επιστημονική περιοχή της Διοικητικής Επιστήμης και όχι μόνο.
Οι σπουδές στο Sport Management oδηγoύν στην απόκτηση ενός πτυχίου προσανατολισμένου στην Οργάνωση & Διαχείριση Αθλητικών Φορέων και όχι μόνο.
Οι φοιτητές/ιες μας οδηγούνται στην απόκτηση γνώσεων για τη σωστή διοίκηση φορέων, εγκαταστάσεων και ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο ενός οργανισμού στον αθλητικό κλάδο.
Πολλά από τα πεδία που σπουδάζουν οι φοιτητές/ιες, σε αυτό το πρόγραμμα, είναι παρόμοια με τα πεδία που περιλαμβάνονται στα πτυχία στις επιστήμες των Οικονομικών, της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, του Μάρκετινγκ, της Νομικής, της Ηθικής, της Επικοινωνίας, των Επιστημών Αγωγής κ.α.
Γιατί κάποιος να ασχοληθεί με αυτό το αντικείμενο σήμερα;
Ο λόγος που κάποιος/α φοιτητής/ια πρέπει να ασχοληθεί με αυτό το ενδιαφέρον γνωστικό αντικείμενο είναι διότι στο Sport Management θα μάθει πώς τα παραπάνω πεδία ισχύουν και προσαρμόζονται στις ανάγκες και το περιβάλλον του σύγχρονου αθλητικού κόσμου.
Θα μελετήσει επίσης νόμους και κανόνες ηθικής που σχετίζονται ειδικά με τον αθλητικό κλάδο και δεξιότητες που είναι ιδιαίτερα σημαντικές.
Όπως η διαπραγμάτευση συμβολαίου χορηγίας για έναν/μία αθλητή/ια ή η διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων και η διοργάνωση μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων.
Πόσο διαρκούν και τι περιλαμβάνουν οι σπουδές;
Το προπτυχιακό πρόγραμμα διαρκεί 4 χρόνια, δηλαδή 8 ακαδημαικά εξάμηνα. Στα οποία, ο/η φοιτητής/ια έχει την ευκαιρία να κάνει και πρακτική άσκηση σε ένα πλήθος αθλητικών οργανισμών, φορέων και επιχειρήσεων του χώρου.
Γεγονός που είναι απόρροια της εξωστρέφειας του τμήματος και των συνεργασιών που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια. Ώστε να υπάρχει σύνδεση του ακαδημαϊκού χώρου με αυτόν της πραγματικής αγοράς και να αποκτούν οι φοιτητές/ιές μας αληθινές εικόνες και εμπειρίες από τις εξελίξεις στο χώρο.
Οι φοιτητές/ιές μπορούν, επίσης, να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε κάποιο από τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών που προσφέρει το Τ.Ο.Δ.Α.
Ήδη, λειτουργούν με επιτυχία 4 σύγχρονα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών που οδηγούν στην κατάρτιση επιστημόνων με εξειδικευμένες γνώσεις σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα επιμέρους γνωστικά αντικείμενα του τμήματος.
Όπως είναι η Διοίκηση Αθλητικών Οργανισμών, η Ανάπτυξη Αθλητικών Δραστηριοτήτων για ΑμεΑ, οι Ολυμπιακές Σπουδές αλλά και η Σύγχρονη Αθλητική Δημοσιογραφία και Φωτοειδησεογραφία.
Επίσης, το τμήμα δίδει τη δυνατότητα και για συνέχιση σε διδακτορικές ή μεταδιδακτορικές σπουδές για αυτούς/ές που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν ερευνητικά με το χώρο της διοίκησης του αθλητισμού.
Ποιο είναι το όραμα και οι βασικοί στόχοι σας;
Το όραμα του Τμήματος Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού είναι να αποτελεί την κορυφαία ακαδημαϊκή επιλογή στον ελληνικό χώρο για σπουδές στο χώρο της διοίκησης του αθλητισμού.
Παρέχοντας στους/στις φοιτητές/ιες αλλά και στο ευρύτερο περιβάλλον του αθλητισμού διδακτικό και ερευνητικό έργο με τα υψηλότερα κριτήρια ποιότητας.
Αναδεικνύοντας το ως τον πρωταγωνιστή και ρυθμιστή των επιστημονικών εξελίξεων στον χώρο του σύγχρονου Sport Management.
Ως βασικότερο στόχο μας έχουμε θέσει την προαγωγή της γνώσης στους τομείς της επιστήμης της οργάνωσης και διοίκησης του αθλητισμού.
Παρέχουμε στους φοιτητές και φοιτήτριες μας εκείνα τα απαραίτητα γνωστικά εφόδια, τις δεξιότητες και ικανότητες που θα εξασφαλίσουν την άρτια κατάρτισή τους για επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία.
Βασικό μέλημά μας είναι να συμβάλλουμε στην παραγωγή επιστημόνων ικανών ν’ αναλάβουν την οργάνωση και διαχείριση αθλητικών εκδηλώσεων, φορέων και επιχειρήσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Πληθώρα επαγγελματικών επιλογών, χωρίς υψηλή βάση εισαγωγής
Ποια πλεονεκτήματα προσφέρει το τμήμα σε όποιον/α το επιλέξει;
Το τμήμα μας μπορεί να έχει ακόμη σχετικά χαμηλή αναγνωρισιμότητα αλλά προσφέρει πλεονεκτήματα που είμαι βέβαιος ότι σύντομα θα του δώσουν τη θέση που του αξίζει στην επιλογή των φοιτητών/ιών.
Υπάρχουν πολλές επαγγελματικές προοπτικές και διέξοδοι μέσω της επιστήμης του Sport Management, που οδηγούν σε αρκετά -άγνωστα στην πλειοψηφία, αλλά- εντελώς νέα και περιζήτητα στους αθλητικούς συλλόγους επαγγέλματα.
Η σύγχρονη αθλητική βιομηχανία αναζητά εξειδικευμένα στελέχη με κορυφαία γνώση και εμπειρίες από το χώρο. Τα οποία, να είναι σε θέση να στελεχώσουν τα απαιτητικά τμήματα των σύγχρονων ομάδων και οργανισμών, προσφέροντας πολυδιάστατες δυνατότητες και επιλογές.
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για τον/την υποψήφιο/α που αγαπάει το χώρο του αθλητισμού και της διοίκησης γενικότερα, διότι συνδυάζει επαγγελματικές προοπτικές, δίχως να απαιτεί μια υψηλή βάση εισαγωγής.
Συνεπώς αποτελεί μια “έξυπνη” επιλογή για τον/την υποψήφιο/α που μπορεί να του/της εξασφαλίσει μελλοντική καριέρα στο χώρο με σχετικά βατό τρόπο εισαγωγής.
Το τμήμα έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια έντονες δράσεις εξωστρέφειας και διασύνδεσης με την πραγματική αγορά εργασίας, γεγονός που προσφέρει ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση. Αλλά και μελέτη αληθινών περιπτώσεων, πρακτική και σύγχρονη γνώση, εκτός από θεωρητικές βάσεις.
Ακόμα, έχει εξασφαλίσει πολύ δυνατές συνεργασίες με ομάδες και φορείς, από τον χώρο του αθλητισμού. Οπότε οι υποψήφιοι/ες έχουν την ευκαιρία και για πρακτική άσκηση, αλλά και για επαγγελματική αποκατάσταση. Όπως έχει συμβεί με πάρα πολλούς/ές απόφοιτους/ες τα τελευταία χρόνια.
Ποια είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων του Τ.Ο.Δ.Α.;
Οι απόφοιτοι του Τμήματος μπορούν να εργαστούν:
α) Ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη σε αθλητικές επιχειρήσεις, αθλητικούς οργανισμούς και λοιπούς αθλητικούς φορείς, σε αθλητικά σωματεία, ενώσεις και ομοσπονδίες, αθλητικές ανώνυμες εταιρείες και τμήματα αμειβομένων αθλητών.
β) Ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη των αθλητικών οργανισμών και επιχειρήσεων που ιδρύουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης.
γ) Ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου.
δ) Ως στελέχη διοργάνωσης αθλητικών εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού
ε) Ως στελέχη διοργάνωσης αθλητικών δραστηριοτήτων ως εμψυχωτές (animator) σε ξενοδοχειακές μονάδες και κατασκηνώσεις.
στ) Ως διοικητικά και οικονομικά στελέχη σε κάθε δημόσια και ιδιωτική επιχείρηση, με αντικείμενο εν όλω ή εν μέρει αθλητικές δραστηριότητες.
Οι απόφοιτοι/ες δικαιούνται να συμμετέχουν σε εξετάσεις στο Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών για την απόκτηση του τίτλου Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή/Νόμιμου Ελεγκτή.
Απαλλάσσονται από την εξέταση μαθημάτων υποβάθρου των επαγγελματικών εξετάσεων του άρθρου 7 Ν. 3693/2008 για την απόκτηση της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος του Ορκωτού Ελεγκτή Λογιστή/Νόμιμου Ελεγκτή (σύμφωνα με τον κανονισμό του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών).
Τέλος, προΐστανται της Διεύθυνσης Υποστήριξης Άθλησης και Διατροφής και στελεχώνουν Τμήματα της Διεύθυνσης «Άθληση για Όλους» της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Ποιότητας Ζωής.