Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές του ρωσικού αργού πετρελαίου διακόπτοντας μία σημαντική πηγή εσόδων για το Κρεμλίνο.

Όμως, το σχέδιο της Δύσης να προκαλέσει τόσο πόνο στον Βλαντιμίρ Πούτιν ώστε να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν είχε, μέχρι στιγμής, αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις σημαντικών Δυτικών ΜΜΕ, όπως το CNN, η Ρωσική κυβέρνηση έχει τα ίδια ακριβώς έσοδα από τις εξαγωγές προϊόντων ενέργειας όπως είχε και πριν από την εισβολή.

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός αυξάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, εντείνοντας στις πολιτικές πιέσεις στους αρχηγούς των κυβερνήσεων, όπως στον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, το Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτή ήταν και η βασική αιτία που ανάγκασε τους ηγέτες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της G7 που έγινε στη Γερμανία, να σκεφτούν ένα νέο δρόμο κυρώσεων: την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού πετρελαίου.

«Ο στόχος είναι να στερήσουμε από τη Ρωσία, από τον Πούτιν την βασική πηγή εισοδήματος και να ρίξουμε τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου για να μειώσουμε τις συνέπειες του πολέμου στην αντλία», δήλωσε στο CNN ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος.