Στις Βρυξέλλες για το 7ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Πολιτικής Προστασίας, που ξεκινά σήμερα, Τρίτη 28 Ιουνίου, και θα ολοκληρωθεί αύριο, Τετάρτη 29 Ιουνίου, βρίσκεται ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Το Φόρουμ διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αντικείμενο την πολιτική προστασία. Περισσότεροι από 1.000 συμμετέχοντες από εθνικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, θεσμικά όργανα της ΕΕ, ΜΚΟ, την επιστημονική κοινότητα και εθελοντικές οργανώσεις, συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με όλες τις πτυχές διαχείρισης του κινδύνου καταστροφών.

Κεντρικό μήνυμα του φετινού Φόρουμ είναι «Προς μία ταχύτερη, πιο πράσινη και πιο έξυπνη διαχείριση των εκτάκτων αναγκών».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για το πρώτο αντίστοιχο Φόρουμ που διοργανώνεται μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19 και θα αποτελέσει μία σημαντική πλατφόρμα προβληματισμού σχετικά με τον ρόλο, σήμερα και στο μέλλον, του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης, ιδίως με δεδομένη την κρίσιμη συνεισφορά του τόσο στην αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και στη συνεχιζόμενη κρίση στην Ουκρανία.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει τέσσερις κύριες θεματικές:

– Ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής – Προετοιμασία για ακραία καιρικά φαινόμενα

– Προστατεύουμε τους πολίτες μας – Προσαρμογή σε νέους κινδύνους

– Η Ευρώπη στον κόσμο – Πέρα από τα γεωγραφικά μας όρια

– Καινοτομία και ψηφιοποίηση – Όλη η γνώση μαζί

Ο κ. Στυλιανίδης θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Πώς να ανταποκριθούμε στην επόμενη κρίση που σχετίζεται με το κλίμα;» («How to respond to the next climate-related crisis?»), ενώ στο περιθώριο των εργασιών θα έχει σειρά συναντήσεων με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Επίσης, ο υπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών των Ηνωμένων Εθνών (UNDRR), Octavian Bivol, με τον οποίο θα συζητήσουν θέματα συνεργασίας με τον ΟΗΕ στη βάση προώθησης των στόχων του Πλαισίου Sendai 2015-2030.

Στις εργασίες του Φόρουμ θα συμμετάσχουν, επίσης, ως ομιλητές, στελέχη της Διεύθυνσης Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων του υπουργείου.