Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

της Δήμητρας Κούτρα 

Την εκτίμηση ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη μοναδική πολιτική δύναμη στη χώρα με σαφές και επίκαιρο σχέδιο διακυβέρνησης, που παρά τις δυσκολίες, οι πολίτες το βλέπουν αυτό μέσα από το κυβερνητικό έργο, αναφέρει ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς, μιλώντας στην Today Press και τη Δήμητρα Κούτρα. Ο κος Μαντάς, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επισημαίνει ότι «απαραίτητο συστατικό της ομαλότητας είναι οι σταθεροί εκλογικοί κύκλοι», αλλά αν γίνουν τότε είναι βέβαιος για την αυτοδυναμία της Ν.Δ. Επίσης, ο ίδιος διαψεύδει τα σενάρια που διακινούνται ότι θα είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια Πελοποννήσου.  

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Περικλή Μαντά 

 

Έχουν αναζωπυρωθεί τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών. Πιστεύετε ότι η Ν.Δ. μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της αυτοδυναμίας; Θα έχουμε εκλογές τον Οκτώβριο;

Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει θέσει ως προτεραιότητα την ομαλοποίηση της κοινωνικής ζωής -την κανονικότητα, αν θέλετε. Και απαραίτητο συστατικό της ομαλότητας είναι οι σταθεροί εκλογικοί κύκλοι. Πρόωρη προσφυγή σε κάλπες πρέπει να γίνεται μόνο, όταν συντρέχουν πραγματικά ιδιαίτεροι και σημαντικοί λόγοι. Άρα, σε αυτό το πλαίσιο δυσκολεύομαι να δω ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Όσον αφορά στην αυτοδυναμία, η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή αποτελεί τη μοναδική πολιτική δύναμη στη χώρα με σαφές και επίκαιρο σχέδιο διακυβέρνησης. Παρά τις δυσκολίες, οι πολίτες το βλέπουν αυτό μέσα από το κυβερνητικό έργο: από τον εκσυγχρονισμό του κράτους, τις μεταρρυθμίσεις, τη συνολική ανασύνταξη της κοινωνίας, μέχρι τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων και την ισχυροποίηση της χώρας στο εξωτερικό. Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση αξιολογείται θετικά, άρα και ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι ρεαλιστικός.

 

Διαβάζω στις τελευταίες δημοσκοπήσεις πως όχι «ιδιαίτερα/καθόλου» ικανοποιημένο από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε το 79%. Τι πιστεύετε ότι φταίει και τι κάνει καλύτερα η Ν.Δ.;

Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι διττό: αφενός έχει ηττηθεί στις κάλπες, αφετέρου διαθέτει ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο πολιτικό στίγμα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ομάδα ανθρώπων που τους δόθηκε μια σπάνια ευκαιρία λόγω των μνημονίων να φθάσουν μέχρι την εξουσία. Ωστόσο, τους είναι πολύ δύσκολο να ανανεωθούν, αλλά κυρίως να απαντήσουν με ολοκληρωμένο και πειστικό τρόπο στις προκλήσεις της εποχής μας. Από εκεί και πέρα, δυσκολεύομαι να δω πώς γίνεται να εμπιστευθεί κανείς τον ίδιο αρχηγό, τα ίδια στελέχη και το ίδιο πολιτικό αφήγημα, όταν μέσα από τη διακυβέρνησή τους οι ίδιοι διέψευσαν όσους τους εμπιστεύτηκαν.

Από την άλλη μεριά, η Νέα Δημοκρατία αποτελεί μια μεγάλη και συγκροτημένη πολιτική παράταξη. Μια πολιτική δύναμη με ξεκάθαρο και σαφές πολιτικό στίγμα, με βαθιές ρίζες στην κοινωνία που ενσωματώνει δημιουργικά τάσεις, οπτικές και απόψεις και που γνωρίζει να συζητά, να προσαρμόζεται και να ανανεώνεται. Κυρίως όμως, η Νέα Δημοκρατία σήμερα έχει ένα ολοκληρωμένο όραμα για την πατρίδα μας και γι’ αυτό η πολιτική που εφαρμόζει δεν βασίζεται σε κούφιες υποσχέσεις, αλλά σε συγκροτημένες και πλήρεις πολιτικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου. Σε αυτό το σημείο θεωρώ ότι υπερέχουμε έναντι όλων των πολιτικών μας αντιπάλων.

 

Ακούγεται πως «φλερτάρατε» να διεκδικήσετε την περιφέρεια Πελοποννήσου. Υπάρχει κάποια βάση σε αυτή τη φήμη;

Έχω ακούσει κι εγώ αυτές τις φήμες, ωστόσο δεν υπάρχει κανένας τέτοιος σχεδιασμός. Οφείλω να σας πω μάλιστα ότι αυτή η ονοματολογία δεν βοηθά καθόλου ούτε τη δική μου θέση ως βουλευτή ούτε βέβαια τον κο Νίκα ως Περιφερειάρχη Πελοποννήσου.

Από εκεί και πέρα μπορώ να σας πω ότι παραμένω απόλυτα προσηλωμένος στο κοινοβουλευτικό έργο, στις παρεμβάσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μεσσήνιοι συμπολίτες μου.

 

Οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα ταλαιπωρούν τους πολίτες , ιδιαίτερα τώρα που έχουμε διακοπές μπροστά μας. Πιστεύεται ότι το fuel Pass 2 μετριάζει κάπως το πρόβλημα;

Αναμφίβολα το κύμα ακρίβειας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Και σίγουρα η εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα διογκώνει ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.

Η κυβέρνηση μέσω του Fuel Pass αρχικά και τώρα με το Fuel Pass 2 στηρίζει στοχευμένα τα ελληνικά νοικοκυριά, περιορίζοντας το βάρος που επωμίζονται. Παράλληλα, συνεχίζονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα πρατήρια και όπου εντοπίζονται παραβάσεις και αισχροκέρδεια βεβαιώνονται τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Ας μην τρέφουμε αυταπάτες όμως. Κανένα μέτρο δεν θα είναι ποτέ αρκετό και καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το συνολικό κόστος για τους πολίτες. Γι’ αυτό απαιτούνται δραστικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τα οποία θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε συντεταγμένα και αποτελεσματικά το σύνολο των ενεργειακών ανατιμήσεων. Διαφορετικά, όσο τα εισοδήματα συμπιέζονται, τόσο διακινδυνεύουμε να βρεθούμε απέναντι σε πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις, παρόμοιες με αυτές που ζήσαμε στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια.

 

Υπάρχουν προβλήματα στην εκλογική σας περιφέρεια; Ποια είναι αυτά και πώς τα αντιμετωπίζετε; 

Προέρχομαι από ένα νομό, στον οποίο η αγροτική παραγωγή και ο πρωτογενής τομέας παίζουν καθοριστικό ρόλο. Και δυστυχώς πάντα όταν έχουμε να κάνουμε με αγροτικά προϊόντα, υπάρχουν και αστάθμητοι παράγοντες. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να είμαστε σε εγρήγορση και με γρήγορα αντανακλαστικά, να φροντίζουμε ώστε ο κρατικός μηχανισμός να ενεργοποιείται χωρίς καθυστέρηση και να απορροφά ένα μέρος της ζημιάς, έτσι ώστε οι παραγωγοί να μπορούν να σταθούν γρήγορα στα πόδια τους.

Από την πλευρά μου φροντίζω να στέκομαι δίπλα τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, να εντοπίζουμε άμεσα τα ζητήματα και να βρίσκουμε ουσιαστικές λύσεις. Αντίστοιχη είναι η στάση μου και για άλλα ζητήματα της Μεσσηνίας, που έχουν να κάνουν κυρίως με τον τουρισμό και την εστίαση, αλλά και με τα μεγάλα έργα υποδομής που έχουμε ανάγκη, όπως η αναβάθμιση του οδικού δικτύου και η βελτίωση του αεροδρομίου μας.

 

Πείτε μου περισσότερα για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκκρεμότητες σε έργα υποδομής που έχουμε μπροστά μας, τόσο για τη Μεσσηνία όσο και για τη νότια Ηλεία. Η σημερινή κατάσταση αντιμετωπίζει δύο βασικές δυσκολίες: αφενός έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος λόγω της κακοδιαχείρισης του έργου επί υπουργίας του κου Σπίρτζη, αφετέρου υφίσταται ένα αντικειμενικό ζήτημα με τη μη έγκριση των περιβαλλοντικών όρων στο ύψος των Λουτρών Καϊάφα.

Οι διαβεβαιώσεις που έχω είναι ότι η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην υλοποίηση του έργου και όπως έχει δεσμευθεί, πρόκειται να επανεξετάσει άμεσα τις διαθέσιμες επιλογές. Για τον λόγο αυτό μάλιστα, ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει ειδική σύσκεψη στις αρχές του Ιουλίου με τη συμμετοχή του υπουργείου, των βουλευτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξει κοινός βηματισμός. Εκτιμώ ότι σύντομα θα έχουμε θετικά νέα και γι’ αυτό το έργο.

 

Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

Η ενασχόλησή μου με την πολιτική ξεκίνησε από τα πρώτα σχολικά χρόνια και τα μαθητικά συμβούλια. Αν και δεν προέρχομαι από πολιτική οικογένεια, νομίζω πάντα με ενδιέφερε να παίρνω θέση σε όσα συμβαίνουν γύρω μου, να συμμετέχω στα κοινά και να επηρεάζω τις εξελίξεις.

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την ΟΝΝΕΔ, ιδρύσαμε τη ΔΑΠ στη Σχολή μου όπου νιώθω ότι έλαβα και το «βάπτισμα του πυρός», μέσα από τις δράσεις, τις συζητήσεις και τις πολιτικές αντιπαραθέσεις. Σημαντική ήταν επίσης η ενασχόλησή μου με τη τοπική αυτοδιοίκηση, η εκλογή μου ως Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου και η θητεία μου ως Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας.

Κοιτώντας προς τα πίσω νομίζω πάντα προσπαθούσα να είμαι αποτελεσματικός και χρήσιμος, να κατανοώ τα προβλήματα και να βοηθώ στην εξεύρεση λύσεων.

 

Υπάρχει ελεύθερος χρόνος για ένα βουλευτή;  

Δυστυχώς ο χρόνος μου είναι πάρα πολύ περιορισμένος. Η πολιτική είναι για εμένα μια καθημερινή ενασχόληση, που ξεκινά νωρίς το πρωί και τελειώνει αργά το βράδυ και ο χρόνος μοιράζεται διαρκώς μεταξύ Αθήνας και Μεσσηνίας.

Από τη μια μεριά, είναι απαραίτητο να διατηρώ συστηματική επαφή με τους πολίτες, με τους φορείς και τα στελέχη της κυβέρνησης, των δημόσιων οργανισμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και από την άλλη, το κοινοβουλευτικό έργο έχει τις δικές του απαιτήσεις, καθώς χρειάζεται να συμμετέχω σε κοινοβουλευτικές διαδικασίες, στις συνεδριάσεις και τις υποχρεώσεις των Επιτροπών και των Ομάδων Φιλίας στις οποίες είμαι μέλος, καθώς και να ενημερώνομαι και να προετοιμάζομαι για κάθε νέο νομοσχέδιο.

 

Είστε νέος άνθρωπος. Πιστεύετε πως στην Ελλάδα μπορούν να ζήσουν και να εξελιχθούν οι νέοι άνθρωποι;

Η αλήθεια είναι ότι οι νέοι στη χώρα μας τη τελευταία δεκαετία προέρχονται από διαδοχικές κρίσεις, οι οποίες έχουν υπονομεύσει τις προοπτικές εργασίας και οικογενειακής τους αποκατάστασης. Αυτό είναι δυστυχώς μια πραγματικότητα, την οποία η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά προσπαθεί να αποκρύψει, αλλά αντιθέτως την αναγνωρίζει και την αναδεικνύει.

Και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, μια σειρά από μέτρα στήριξης της νέας γενιάς έχουν θεσμοθετηθεί τα τελευταία τρία χρόνια, με πρώτο και κύριο την αύξηση του βασικού μισθού κατά σχεδόν 10%, ένα μέτρο που πρωτίστως αφορά πάρα πολλούς νέους εργαζόμενους στη χώρα μας. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλες δράσεις, όπως το επίδομα των €2.000 για κάθε γέννηση, η νέα επικουρική ασφάλιση που ψηφίσαμε πέρυσι το καλοκαίρι, τα προγράμματα ψηφιακής μέριμνας, η κατάργηση των τελών κινητής τηλεφωνίας για τους νέους έως 29 ετών, το πρόγραμμα «πρώτο ένσημο» και η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Και βέβαια πάνω απ’ όλα πρόσφατα νομοθετήσαμε τη νέα Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης στη θέση του ξεπερασμένου ΟΑΕΔ, με την οποία προσδοκούμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις διαδικασίες εύρεσης εργασίας για τους νέους μας.