Καθώς τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν καταδεικνύουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, έστω και με ηπιότερο ρυθμό, οι αποδόσεις των ομολόγων παρουσίασαν σταθεροποιητική τάση.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης μεταποίησης PMI διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε χαμηλότερο επίπεδο (52) σε σύγκριση με τις προσδοκίες των αναλυτών (53,8) και ο αντίστοιχος δείκτης υπηρεσιών PMI υποχώρησε τον Ιούνιο σε χαμηλό (52,8) έξι μηνών.
Στη συγκυρία αυτή ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος ανακοίνωσε την Παρασκευή (24/6) την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσει έως τέλος του 2022 στην έκδοση ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει έργα του προγράμματος NextGeneration EU.
Επίσης, η ΕΕ μπορεί να κληθεί να εκδώσει έως και 9 δισ. ευρώ για δάνεια στήριξης της Ουκρανίας, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος έκτακτης μακροοικονομικής συνδρομής και έως 6,6 δισ. ευρώ για δάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος SURE.
Ελληνικό 10ετές ομόλογο: Στο 2,35% το περιθώριο έναντι του γερμανικού
Στο Ημερήσιο Δελτίο Τιμών καταγράφηκαν συναλλαγές 118 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 54 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 3,80%, από 3,88% την Πέμπτη (23/6). Έτσι, έναντι 1,45% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου, αυτό είχε ως αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,35%, από 2,27% που ήταν το προηγούμενο 24ωρο.
Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο η αμερικανική οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση εξαιτίας της επιθετικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η Fed στις αυξήσεις των επιτοκίων.
Έτσι, νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύεται στα 1,0537 δολάρια από το επίπεδο των 1,0521 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0524 δολάρια.