Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά την Παρασκευή, για να τερματίσουν μια εβδομάδα με μεγάλες διακυμάσεις, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις πληθωριστικές πιέσεις και τους φόβους για ύφεση.

Οι κεντρικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα έκαναν επιθετικές κινήσεις για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό και οι επενδυτές ελπίζουν τώρα ότι οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή θα τεθούν υπό έλεγχο καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων -ιδίως του πετρελαίου και της οικονομικής παραγωγής, αλλά και του χαλκού- υποχώρησαν απότομα τις τελευταίες ημέρες.

Η ενέργεια και τα τρόφιμα υπήρξαν οι κύριοι μοχλοί του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, αυτή η επιθετική πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής έχει πυροδοτήσει φόβους για ύφεση, κάτι που ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ παραδέχτηκε στο Κογκρέσο την περασμένη Τετάρτη ότι αποτελεί μια «πιθανότητα», καθώς επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα είναι «σθεναρά δεσμευμένη» στη μείωση του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 0,6%. Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,4%, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,85%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,5%. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζουν περίπου 0,5%.

Νωρίτερα, τα ασιατικά χρηματιστήρια πήραν από την Wall Street τη σκυτάλη της ανόδου στο κλείσιμο της εβδομάδας.

Συγκεκριμένα ο Hang Seng έκανε άλμα 2,15% ενώ ο τεχνολογικός Hang Seng Tech κέρδισε 4,32%.

Στην Ιαπωνία ο Nikkei ενισχύθηκε 1,23% και έκλισε στις 26.491,97 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix ενισχύθηκε κατά 0,81% στις 1.866,72 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite με άνοδο 0,94% ενώ νωρίτερα ο Shenzhen Component κέρδιζε 1,39%.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi κέρδισε 2,36% και ο S&P/ASX 200 0,37%.

Ο ευρύτερος MSCI για τις μετοχές Ασίας – Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύθηκε κατά 1,38%.