Παλάτια, πολυτελή γιοτ και αμπελώνες που φέρεται να παρέχονται στον Βλαντίμιρ Πούτιν από Ρώσους ολιγάρχες και φίλους του, φαίνεται πως μπορούν τώρα να συνδεθούν με ένα άτυπο δίκτυο που κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 4,5 δισ. δολαρίων, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Αν και μέχρι τώρα υπήρχαν ελάχιστες αποδείξεις στα χαρτιά για την φερόμενη τεράστια περιουσία του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας προκύπτει πλέον μια πιθανή σύνδεση. Ένα ψηφιακό αποτύπωμα φαίνεται να υποδηλώνει ότι μια σειρά από εξοχικές κατοικίες και άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία φέρεται να χρησιμοποιεί ο Πούτιν και τα οποία σύμφωνα με διαθέσιμα αρχεία ανήκουν ή άνηκαν σε άλλα άτομα, εταιρείες και φιλανθρωπικές οργανώσεις, συνδέονται μέσω ενός κοινού τομέα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την επωνυμία LLCInvest.ru.

Αλλά και e-mail που διέρρευσαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο υποδηλώνoυν ότι διευθυντές και διαχειριστές, οι οποίοι σχετίζονται με ορισμένες από τις οντότητες που κατέχουν και διαχειρίζονται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, έχουν κάνει συζητήσεις για καθημερινά επιχειρηματικά προβλήματα λες και ήταν μέρος ενός ενιαίου οργανισμού.

Επί σχεδόν δύο δεκαετίες ο Πούτιν κατηγορείται ότι σωρεύει κρυφά τεράστιο πλούτο μέσω ενός δικτύου ολιγαρχών και φίλων, κατηγορίες τις οποίες ενίσχυσαν αποκαλύψεις σε διαρροές εγγράφων όπως τα “Pandora papers” για τις περιουσίες του στενού του περιβάλλοντος. Ο επιχειρηματίας Σεργκέι Κολέσνικοφ ισχυρίστηκε προ δεκαετίας ότι βρισκόταν πίσω από ένα σχέδιο που επέτρεπε σε μια ομάδα κορυφαίων ολιγαρχών της Ρωσίας να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια ρούβλια σε ένα είδος «επενδυτικού ταμείου» προς όφελος του πρωθυπουργού την εποχή εκείνη Πούτιν. Το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς και ο Κολέσνικοφ διέφυγε από τη Ρωσία.

Τον περασμένο μήνα, η βρετανική κυβέρνηση αντιπαρέβαλε τον «πολυτελή τρόπο ζωής» του Πούτιν με τα επίσημα ρωσικά αρχεία, που απαριθμούσαν «μέτρια περιουσιακά στοιχεία», όπως ένα μικρό διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη, δύο αυτοκίνητα της σοβιετικής εποχής από τη δεκαετία του 1950, ένα τρέιλερ και ένα μικρό γκαράζ.

Αλλά τώρα μια έρευνα από το Σχέδιο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza εντόπισε 86 φαινομενικά μη συνδεδεμένες εταιρείες και ΜΚΟ, που φαίνονται να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με κοινή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το LLCInvest.ru.

To δημοσίευμα του Guardian υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι όλοι οι χρήστες του LLCInvest.ru εμπλέκονται στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τα οποία έχουν συνδεθεί σε αναφορές με τον Πούτιν, ενώ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε: «Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τα περιουσιακά στοιχεία και τους οργανισμούς που αναφέρατε».

Σύμφωνα πάντως με το OCCRP και το Meduza, τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με οργανισμούς ή τις εταιρικές δομές γύρω τους, όπου φαίνεται να χρησιμοποιείται ο τομέας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου LLCinvest.ru, περιλαμβάνουν:

Το παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα

Ένα παλάτι αξίας ενός δισ. λιρών, που ο φυλακισμένος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ισχυρίζεται ότι οικοδομήθηκε για προσωπική χρήση του Πούτιν στο Γκελεντζίκ στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο δισεκατομμυριούχος ολιγάρχης Αρκάντι Ρότενμπεργκ, στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, έχει διεκδικήσει την ιδιοκτησία του ακινήτου.

Το παλάτι, που σύμφωνα με τον Αλεξέι Ναβάλνι, χτίστηκε για τον Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα / Φωτογραφία: palace.navalny.com

Εταιρικά αρχεία που τηρούνται από τη βάση δεδομένων Spark στη Ρωσία ανέφεραν από τον Ιούνιο ότι το ακίνητο ανήκει σε μια εταιρεία ονόματι Kompleks της οποίας η μητρική εταιρεία είναι η Binom. Ο διευθυντής της εταιρείας στη Binom μέχρι τον Ιούλιο του περασμένου έτους φαίνεται να έχει καταχωρισμένο τομέα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου LLCInvest.ru. Η διεύθυνση LLCinvest.ru παραμένει ως επαφή στη Spark, τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων εταιρειών της Ρωσίας.

Οι αμπελώνες

Στρέμματα αμπελώνων γύρω από το παλάτι στο Γκελεντζίκ. Ο Ναβάλνι έχει υποστηρίξει ότι τα οινοποιεία ήταν ένα «χόμπι» του Πούτιν, που είχε ξεφύγει από τον έλεγχο.

Οι αμπελώνες στην περιοχή γύρω από το παλάτι ανήκουν σε μια μη κερδοσκοπική οργάνωση, που ίδρυσαν δύο συνεργάτες του Πούτιν, οι Γκενάντι Τιμτσένκο και Βλαντίμιρ Κόλμπιν, στους οποίους έχουν επίσης υποβληθεί δυτικές κυρώσεις. Ο Κόλμπιν και άλλα άτομα, που σχετίζονται με τους αμπελώνες, φαίνεται να έχουν λογαριασμούς email στο LLCInvest.ru.

Χιονοδρομικό θέρετρο Ιγκόρα

Το χιονοδρομικό θέρετρο Igora στην περιφέρεια του Λένινγκραντ, όπου έγινε ο γάμος της κόρης του Πούτιν το 2013.

Σύμφωνα με τα αρχεία γης, το κέντρο αυτό ανήκει στην Ozon, μια εταιρεία στην οποία έχει μεγάλο μερίδιο ο φίλος του Πούτιν, πρόεδρος και μεγαλύτερος μέτοχος της Bank Rossiya, Γιούρι Κόβαλτσουκ. Ο λογαριασμός email LLCInvest.ru είναι μια επαφή στα αρχεία Spark της μητρικής εταιρείας του Ozon, Relax.

Η «ντάτσα του Πούτιν»

Μια βίλα βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, γνωστή στους ντόπιους ως «Ντάτσα του Πούτιν».

H βίλα Σέλγκρεν ανήκει στον Σεργκέι Ρουντνόφ, γιο παιδικού φίλου του Βλαντίμιρ Πούτιν / Φωτογραφία: Navalny.com

Η Villa Sellgren στις όχθες της λίμνης Λάντογκα κοντά στη νήσο Βαλαάμ ανήκε στον Όλεγκ Ρουντνόφ, παιδικό φίλο του Πούτιν και την κληρονόμησε ο γιος του, Σεργκέι Ρουντνόφ, μέσω εταιρείας που ονομάζεται North. Ο Ρουντνόφ φαίνεται να χρησιμοποιεί διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου LLCinvest.ru, σύμφωνα με τα αρχεία Spark.

«Η Καλύβα του Ψαρά» και τα γιοτ

Ένα κτίριο με ξύλινη επένδυση βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, γνωστό ως «Καλύβα του Ψαρά». E-mail, που διέρρευσαν από κατασκευαστική εταιρεία, υποδηλώνουν ότι τρεις διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιούν το όνομα τομέα κατείχαν διαφορετικά αγροτεμάχια γύρω από το συγκρότημα, ενώ μια τέταρτη οντότητα LLCInvest – ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με την επωνυμία Revival of Maritime Traditions – διαχειρίστηκε την κατασκευή.

Το ίδιο ίδρυμα, στο οποίο πρόσφατα υποβλήθηκαν δυτικές κυρώσεις, διαθέτει δύο γιοτ, τα Shellest και Nega, τα οποία σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ συνδέονται με τον Πούτιν.