Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, αλλά και για την αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος σε συνέντευξή του.

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 Fm μεταξύ άλλων τόνισε πως «υπάρχει μια μικρή επιδημιολογική επιδείνωση η οποία εν πολλοίς ήταν αναμενόμενη διότι ήρθησαν όλα τα μέτρα προστασίας και περιορισμού της επιδημίας. Άρα ήταν λογικό ότι θα υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων. Αυτό συνδυάστηκε με το ότι όχι μόνο στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη και αλλού επικρατούν τα στελέχη Ο4 και Ο5 τα οποία είναι λίγο πιο μεταδοτικά – υπολογίζουμε γύρω στο 10-15% πιο μεταδοτικά», υπογραμμίζοντας παράλληλα πως με τον καιρό η ανοσία των εμβολίων μειώνεται μετά από κάποιο διάστημα.

«Ακόμα και τώρα οι άνθρωποι που έχουν ήδη κάνει τρία εμβόλια και είναι πάνω από τα 60 να πάνε να κάνουν την 4η αναμνηστική δόση να μην περιμένουν τον Οκτώβρη», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο καθηγητής σημείωσε: «Το εμβόλιο πλέον δεν είναι το μόνο μας εργαλείο, υπάρχει για παράδειγμα η θεραπεία με τα χάπια της Pfizer το οποίο χάπι είναι πάρα πολύ αποτελεσματικό. Μπλοκάρει τον πολλαπλασιασμό του ιού στην αρχή της νόσησης και μειώνει πάρα πολύ την πιθανότητα να έχουμε εισαγωγές. Δυστυχώς προς το παρόν η διαθεσιμότητα αυτού δεν είναι πάρα πολύ μεγάλη και δεν φταίει η χώρα μας για αυτό, παγκοσμίως δεν είναι μεγάλη από τη Pfizer όμως εβδομάδα με την εβδομάδα η διαθεσιμότητα αυτή αυξάνει».