Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Today Press του Σαββάτου

του Γιώργου Γκόντζου

Εδώ και πολύ καιρό, μας είχε κάνει εντύπωση γιατί κάποια έργα, ενώ είχαν ξεκινήσει την ίδια χρονική περίοδο, κάποια είχαν προχωρήσει πολύ και αλλά είχαν κολλήσει, αλλά χωρίς να υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες.

Είδαμε, λοιπόν, ότι τα έργα που δεν προχωρούσαν είχαν κολλήσει στις Επιτροπές Παρακολούθησης και αρχίσαμε να ψάχνουμε το θέμα.

Οι Επιτροπές Παρακολούθησης συνεδριάζουν για να επιβεβαιώσουν κατά πόσο ένα έργο προχωρεί ομαλά, ούτως ώστε έπειτα να πληρωθεί ο εργολάβος για τις εργασίες που έχει εκτελέσει και έχει καταθέσει τον σχετικό λογαριασμό.

Υπάρχουν πολλές κοινές Επιτροπές Παρακολούθησης μεταξύ Περιφέρειας Αττικής και δήμων, όπου άλλες προχωράνε πολύ γρήγορα, ενώ κάποιες άλλες καθυστερούν τις συνεδριάσεις τους και αυτό δημιουργεί δυσαρέσκεια, τόσο στους δήμους όσο και στους εργολάβους.

Έχουν παρουσιαστεί πολλά φαινόμενα, όπου η γνωστή κυρία πρόεδρος πολλών Επιτροπών Παρακολούθησης είναι δυσεύρετη και οι υπηρεσίες των δήμων δεν μπορούν να προχωρήσουν έγκαιρα τις διαδικασίες πληρωμών εργολάβων τους από τους ίδιους πόρους της περιφέρειας, με βάση τις προγραμματικές που έχουν συνάψει, με αποτέλεσμα να βρίσκεται εκτεθειμένος ο ίδιος ο περιφερειάρχης, κος Πατούλης.

Τελειώνει ο εργολάβος το δημόσιο έργο και καθυστερεί η διεκπεραίωση για να πληρωθεί.

Στις διαμαρτυρίες του, η απάντηση είναι στερεότυπη: «Έχουμε πολλή δουλειά. Τι να πρωτοπρολάβουμε; Όταν μπορέσουμε, θα έρθουμε…».

Επειδή, όμως, στην πιάτσα από τους εργολάβους ακούγονται πολλά και διάφορα,  για τις καθυστερήσεις της εν λόγω κυρίας, ο κύριος Πατούλης θα πρέπει να επέμβει, γιατί μάλλον γνωρίζει πολλά, αλλά δεν κάνει τίποτα.

Και για να παραφράσουμε μία γνωστή παροιμία θα πούμε το εξής: «Η γνωστή κυρία εκθέτει, όχι τη γυναίκα του Καίσαρα, αλλά τον ίδιο τον Καίσαρα».